
Ο Volodymyr Zelensky είπε και πάλι ότι αναμένει να ξεκινήσουν συνομιλίες για την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης με τη συμμετοχή της Μόσχας, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον και του Κιέβου.
Ο Volodymyr Zelensky είπε και πάλι ότι αναμένει να ξεκινήσουν συνομιλίες για την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης με τη συμμετοχή της Μόσχας, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον και του Κιέβου.
«[Μετά τη συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump] «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιο είδος συνομιλίας με τους Ρώσους.
Και θα ήθελα να δω τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ουκρανία και τους Ρώσους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. ...
Και, για να είμαι ειλικρινής, πρέπει να υπάρχει και μια φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο, αποτελεσματικό.
Πώς θα βγει όμως;
Δεν ξέρω», είπε στη συνέντευξή του στο Associated Press.
Οι επικοινωνιακοί δίαυλοι είναι ανοιχτοί με την κυβέρνηση Trump, αλλά οι διαβουλεύσεις είναι γενικές από τη φύση τους μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο Zelensky, ξεκαθαρίζοντας ότι....
Δεν νοούνται διαπραγματεύσεις ειρήνης χωρίς την συμμετοχή της Ουκρανίας
Παρότι, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε νωρίτερα ότι ο Zelensky δεν είναι νόμιμος ηγέτης και δεν μπορεί να καταργήσει το δικό του βέτο στις συνομιλίες με τη Μόσχα, αλλά υπάρχουν τρόποι να το κάνει εάν υπάρχει επιθυμία, ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε ότι ο αποκλεισμός της χώρας του από τις συνομιλίες μεταξύ των Η.Π.Α. και Ρωσίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία θα ήταν «πολύ επικίνδυνος» και ζήτησε ένταση των συζητήσεων μεταξύ του Κιέβου και της Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη ενός σχεδίου για κατάπαυση του πυρός.
Ο Zelensky είπε ότι είναι η Ρωσία που δεν θέλει να συμμετάσχει σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός ή να συζητήσει οποιοδήποτε είδος παραχωρήσεων, τις οποίες το Κρεμλίνο ερμηνεύει ως απώλεια σε μια στιγμή που τα στρατεύματά της έχουν το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης.
Αλλά, υπογράμμισε ο πρόεδρος Trump θα μπορούσε να φέρει στο τραπέζι τον Ρώσο Πρόεδρο Putin με την απειλή κυρώσεων που στοχεύουν το ενεργειακό και τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας, καθώς και τη συνεχή υποστήριξη από τον ουκρανικό στρατό.
«Νομίζω ότι αυτά είναι τα πιο κοντινά και πιο σημαντικά βήματα».
Οι δηλώσεις του Zelensky ακολούθησαν τα σχόλια της Παρασκευής από τον Trump, ο οποίος είπε ότι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι «ήδη μιλούσαν» για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Trump είπε ότι η κυβέρνησή του είχε «πολύ σοβαρές» συζητήσεις με τη Ρωσία, αλλά δεν το έκανε λεπτομερώς και θα μπορούσαν να κάνουν κάτι «σημαντικό» για τον τερματισμό του πολέμου.
«Μπορεί να έχουν τις δικές τους σχέσεις, αλλά το να μιλάμε για την Ουκρανία χωρίς εμάς είναι επικίνδυνο για όλους», ξεκαθάρισε ο Zelensky.
Είπε ότι η ομάδα του ήταν σε επαφή με την κυβέρνηση Trump, αλλά αυτές οι συζητήσεις είναι σε «γενικό επίπεδο» και πιστεύει ότι θα πραγματοποιηθούν κατ' ιδίαν συναντήσεις σύντομα για την ανάπτυξη πιο λεπτομερών συμφωνιών.
«Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο σε αυτό», είπε.
Ο σχεδόν τριετής πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε σταυροδρόμι.
Ο νέος αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να τερματίσει τις μάχες εντός έξι μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων τους, αλλά οι δύο πλευρές απέχουν πολύ μεταξύ τους και δεν είναι σαφές πώς θα διαμορφωθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να σημειώνει σταθερά κέρδη στο μέτωπο και οι ουκρανικές δυνάμεις υπομένουν σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.
Οι περισσότεροι Ουκρανοί θέλουν μια παύση στις μάχες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
Η χώρα αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινές ρωσικές επιθέσεις σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν βυθίσει ολόκληρες πόλεις στο σκοτάδι.
Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί, δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφού τεράστιες εκτάσεις της ανατολικής χώρας έχουν μετατραπεί σε ερείπια.
Σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας έχει περάσει στην κατοχή της Ρωσίας.
Με τον Τραμπ πίσω στον Λευκό Οίκο, η σχέση της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη και πιο σημαντική επιτέλους, βρίσκεται επίσης σε οριακό σημείο.
Σε μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Trump κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας, ο Zelensky είπε ότι οι δυο τους συμφώνησαν ότι εάν ο Trump κερδίσει, θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα βήματα που απαιτούνται για τον τερματισμό του πολέμου.
Ωστόσο, μια προγραμματισμένη επίσκεψη του απεσταλμένου του Trump στην Ουκρανία, Keith Kellogg αναβλήθηκε «για νομικούς λόγους», είπε ο Zelensky.
Ακολούθησε ένα ξαφνικό πάγωμα της ξένης βοήθειας που ουσιαστικά ανάγκασε τους ουκρανικούς οργανισμούς να σταματήσουν τα έργα.
«Πιστεύω ότι, πρώτα και κύρια, (πρέπει) να κάνουμε μια συνάντηση μαζί του και αυτό είναι σημαντικό.
«Και αυτό είναι, παρεμπιπτόντως, κάτι που θέλουν όλοι στην Ευρώπη», είπε ο Zelensky, αναφερόμενος σε «ένα κοινό όραμα ενός γρήγορου τερματισμού του πολέμου».
Ο Zelensky προειδοποίησε επίσης να μην επιτραπεί στον Putin να αναλάβει τον «έλεγχο» του πολέμου, μια προφανής αναφορά στις επανειλημμένες απειλές της Ρωσίας για κλιμάκωση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Joe Biden.
Χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους της Ουκρανίας, είπε ο Zelensky, οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία θα χρησιμεύσει μόνο ως πρόδρομος για μελλοντική επιθετικότητα.
Η ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, μια μακροχρόνια επιθυμία για το Κίεβο που η Μόσχα έχει κατηγορηματικά απορρίψει, εξακολουθεί να είναι η κορυφαία επιλογή του Zelensky.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η «φθηνότερη» επιλογή για τους συμμάχους της Ουκρανίας και θα ενίσχυε επίσης γεωπολιτικά τον Trump, υποστήριξε ο Zelensky.
«Πιστεύω πραγματικά ότι αυτές είναι οι φθηνότερες εγγυήσεις ασφαλείας που μπορεί να λάβει η Ουκρανία, οι φθηνότερες για όλους», είπε.
Mήνυμα στην Ρωσία ποιος αποφασίζει και το ειρηνευτικό σώμα που παίρνει «σάρκα και οστά» - Τα αγκάθια κατά τον Zelensky
Θα είναι ένα μήνυμα ότι δεν εναπόκειται στη Ρωσία να αποφασίσει ποιος πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ και ποιος όχι, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
«Νομίζω ότι αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για τον Trump», είπε, προφανώς απευθυνόμενος στην τάση του προέδρου για νικητές και επιχειρηματικές συμφωνίες.
Επιπλέον, είπε ο Zelensky, ο στρατός των 800.000 ατόμων της Ουκρανίας θα ήταν ένα μπόνους για τη συμμαχία, ειδικά εάν ο Trump επιδιώξει να επαναφέρει τους στρατιώτες που σταθμεύουν στο εξωτερικό, πίσω στις ΗΠΑ.
Άλλες προτάσεις εγγύησης ασφάλειας θα πρέπει να υποστηρίζονται από επαρκή όπλα από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, και υποστήριξη προς το Κίεβο για να αναπτύξει τη δική του αμυντική βιομηχανία, όπως είπε.
Ο Zelensky είπε επίσης ότι μια γαλλική πρόταση να τεθούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ουκρανία για να δράσουν αποτρεπτικά κατά της ρωσικής επιθετικότητας διαμορφώνεται, αλλά εξέφρασε σκεπτικισμό, λέγοντας ότι παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη δομή διοίκησης και ελέγχου και τον αριθμό των στρατευμάτων και τις θέσεις τους.
Το θέμα έθιξε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Trump, είπε.
«Είπα παρουσία των δύο ηγετών ότι μας ενδιαφέρει αυτό ως μέρος της εγγύησης ασφάλειας, αλλά όχι ως η μόνη εγγύηση ασφάλειας», είπε.
«Αυτό δεν είναι αρκετό».
Και πρόσθεσε: «Φανταστείτε, υπάρχει ένα ενδεχόμενο.
Το ερώτημα είναι ποιος είναι υπεύθυνος;
Ποιος είναι ο κύριος;
Τι θα κάνουν αν υπάρξουν ρωσικά χτυπήματα;
Πύραυλοι, αποβίβαση, επίθεση από τη θάλασσα, διάβαση της χερσαίας γραμμής, επιθετική.
Τι θα κάνουν;
Ποιες είναι οι εντολές τους;»
Ερωτηθείς αν έθεσε αυτά τα ερωτήματγα απευθείας στον Macron, χαμογέλασε και είπε: «Είμαστε ακόμη στη διαδικασία αυτού του διαλόγου».
Ο υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio ότι ο πόλεμος οδήγησε την Ουκρανία 100 χρόνια πίσω, ο Zelensky προέτρεψε τον Rubio να επισκεφθεί την Ουκρανία.
Ο Rubio «πρέπει να έρθει στην Ουκρανία, πρώτα από όλα, για να δει τι έχει κάνει η Ρωσία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Αλλά και για να δούμε τι έκανε ο ουκρανικός λαός, τι μπόρεσε να κάνει για την ασφάλεια της Ουκρανίας και του κόσμου, όπως είπα, και απλώς μιλήστε με αυτούς τους ανθρώπους».
Νωρίτερα, οι Times έγραψαν ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι αντίθετες στην ιδέα της εισαγωγής ειρηνευτικών δυνάμεων και η θέση των ΗΠΑ είναι επίσης ασαφής.
Και ότι αυτή η επιλογή θα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τα μέσα ενημέρωσης έγραψαν επίσης ότι υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ιδέα αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών