Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρύπια η πυρηνική ομπρέλα του Macron – Με μόλις 300 κεφαλές η Γαλλία δεν μπορεί να είναι εγγύηση για την υστερική Ευρώπη

Τρύπια η πυρηνική ομπρέλα του Macron – Με μόλις 300 κεφαλές η Γαλλία δεν μπορεί να είναι εγγύηση για την υστερική Ευρώπη
Το Παρίσι δεν διαθέτει επίσης τακτικά πυρηνικά όπλα και έχει λιγότερες επιλογές για σταδιακή κλιμάκωση από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία
Παρά την προθυμία του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron να καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν μηχανισμούς που θα επέτρεπαν να χρησιμοποιηθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας ως αποτρεπτικό μέσο, οι περιορισμοί του μπορεί να είναι αποκαρδιωτικοί.
Η ιδέα της επέκτασης της γαλλικής «πυρηνικής ομπρέλας» για την προστασία άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχει αποκτήσει επιτακτική ανάγκη λόγω των απειλών του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ και να εγκαταλείψει τον ρόλο των Αμερικανών ως εγγυητών της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Hubert Védrine τόνισε ότι μια ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε ποτέ ζητήσει κάτι τέτοιο «αφού καμία δεν θέλησε ποτέ να αμφισβητήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ».
Η πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ περιλαμβάνει περισσότερες από 100 βόμβες στην Ευρώπη, υπό τον έλεγχο της Ουάσιγκτον, αλλά σχεδιασμένες να μεταφέρονται με μαχητικά αεροσκάφη από χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ιταλία.
Οι φόβοι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσύρουν την πυρηνική τους εγγύηση έχουν ωθήσει τους ηγέτες στη Γερμανία και την Πολωνία να προτείνουν προετοιμασία για ένα τέτοιο σενάριο.

Τρύπια η πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας με μόνο 300 κεφαλές

Ο Friedrich Merz, ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας, και ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk χαιρέτησαν την ιδέα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας για την πυρηνική ασφάλεια.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Macron θέλει να «ανοίξει τη στρατηγική συζήτηση» με τις ευρωπαϊκές χώρες που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν μία νέα συνεργασία.
Για δεκαετίες, η Γαλλία έχει πει ότι τα «ζωτικά της συμφέροντα» έχουν «ευρωπαϊκή διάσταση», αλλά ποτέ δεν όρισε τον όρο.
Στις συνομιλίες του Macrin αναμένεται να εμπλακεί η Βρετανία, η μόνη άλλη πυρηνική δύναμη στην περιοχή.
Ωστόσο, ειδικοί που μίλησαν στους Financial Times λένε ότι το οπλοστάσιο της Γαλλίας με περίπου 300 κεφαλές είναι πολύ μικρό για να προστατεύσει όλη την Ευρώπη.
Το Παρίσι δεν διαθέτει επίσης τακτικά πυρηνικά όπλα και έχει λιγότερες επιλογές για σταδιακή κλιμάκωση από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Μικρή και η πυρηνική αποτροπή της Βρετανίας

Η πυρηνική αποτροπή της Βρετανίας, με έως και 260 κεφαλές, ανατίθεται στο ΝΑΤΟ, ενώ το Παρίσι δεν συμμετέχει στην Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.
Η Marion Messmer, μια διεθνής ειδικός σε θέματα ασφάλειας, είπε στους Financial Times ότι η Γαλλία θα έπρεπε να ενταχθεί στην Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ εάν ήθελε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αποτροπή, επειδή θα ευθυγράμμιζε τα γαλλικά και βρετανικά πυρηνικά δόγματα, διευκολύνοντας τον σχεδιασμό και την εκπαίδευση για κρίσεις.
Ωστόσο, αυτό θα υπονόμευε τη βούληση της Γαλλίας για πυρηνική ανεξαρτησία.
Ο Macron τόνισε ότι ένας Γάλλος πρόεδρος θα έχει πάντα την απόλυτη εξουσία να αποφασίζει αν θα χρησιμοποιήσει τις βόμβες.
Το επιχείρημα είναι ότι οι συνδυασμένες βρετανικές και γαλλικές πυρηνικές δυνατότητες θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη Μόσχα από επεκτατικές βλέψεις, κάτι που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί, υποστηρίζοντας ότι η ειδική στρατιωτική του επιχείρηση στην Ουκρανία είχε στόχο την αποστρατιωτικοποίηση της γειτονικής χώρας για λόγους ασφαλείας.
Παρά τη δυσκολία του ζητήματος, η Γαλλία έχει ακόμα επιλογές.

Η Συμμαχία των Προθύμων στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Bruno Tertrais, ειδικό στη γεωπολιτική και την πυρηνική στρατηγική, το Παρίσι θα πρέπει να στείλει μαχητικά Rafale χωρίς πυρηνικές κεφαλές σε βάσεις εταίρων, όπως η Πολωνία, να πραγματοποιήσει περισσότερες κοινές ασκήσεις και στη συνέχεια να δημιουργήσει μια νέα προσέγγιση που θα προετοιμάσει τους συμμάχους του για μια αλλαγή στην πυρηνική στρατηγική της Γαλλίας.
Ωστόσο, παρά τον πυρηνικό περιορισμό της Γαλλίας, η ρητορική του Macron ότι η Ευρώπη μπορεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία χωρίς τη συναίνεση της Ρωσίας συμβάλλει μόνο στην κλιμάκωση της κατάστασης.
Οι πρωτοβουλίες του στοχεύουν να ματαιώσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Trump να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση.
Καλώντας τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στην πραγματικότητα υποστηρίζει ένα «casus belli» (αιτία πολέμου).
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer ανέφερε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός «Συνασπισμού των Πρόθυμων» νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εντός του οποίου στρατιώτες από διάφορες χώρες θα αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους στην Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος εξηγεί τώρα ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν περιλαμβάνει μαζική ανάπτυξη στρατευμάτων, αλλά αποστολή στρατευμάτων πολλών χιλιάδων στρατιωτών σε βασικές θέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Γάλλοι στρατιώτες θα μπορούσαν να σταλούν σε στρατηγικά σημεία στην Ουκρανία—Κίεβο, Οδησσό και Lviv—για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα και να δείξουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη στο Κίεβο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε αυτές τις τρεις πόλεις ως «σημεία-κλειδιά» για την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης