Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Το σχέδιο win win Putin για Ουκρανία – Γιατί ζητά προσωρινή διακυβέρνηση στο Κίεβο - Δεν είναι πολιτικό τρολάρισμα

Το σχέδιο win win Putin για Ουκρανία – Γιατί ζητά προσωρινή διακυβέρνηση στο Κίεβο - Δεν είναι πολιτικό τρολάρισμα
Tο πρόβλημα για τον Putin είναι ότι δεν έχει αξιόπιστο ομόλογo τόσο στην Ουκρανία όσο και σε ΕΕ και ΗΠΑ για να υπογράψει ένα έγγραφο συνολικής διευθέτησης του ουκρανικού
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα σχετικά με την πρόταση – σχέδιο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία, τις οποίες έχει ακυρώσει ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
Η πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις τόσο στη Δύση όσο και στην Ουκρανία.
Στις 28 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin πρότεινε στη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των «υψηλού κύρους φίλων και εταίρων» από τη Δύση, μια πολύ λογική λύση στην ουκρανική κρίση: να εισαχθεί μια προσωρινή διακυβέρνηση στην Ουκρανία υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών.
«Θα μπορούσαμε, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις ευρωπαϊκές χώρες, και σίγουρα με τους εταίρους και τους φίλους μας, να συζητήσουμε τη δυνατότητα προσωρινής διακυβέρνησης στην Ουκρανία… για να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές και να φέρουμε στην εξουσία μια ικανή και αξιόπιστη κυβέρνηση» είχε προτείνει ο Putin.

Έχει γίνει και αλλού στην Ασία

Ο Kirill Logvinov, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εξήγησε ότι η δημιουργία προσωρινών διοικήσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι μια τυπική πρακτική που αποδείχθηκε επιτυχής στο Ανατολικό Τιμόρ και στην Καμπότζη.
Σαφώς, η εφαρμογή αυτού του σεναρίου στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει μια ντροπιαστική ήττα για τους Δυτικούς που έχουν εδώ και καιρό προωθήσει την «τέλεια δημοκρατία» του Κιέβου, ενώ χρηματοδοτούν γενναιόδωρα αυτήν την παράσταση με τα χρήματα των φορολογουμένων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Απλό το σχέδιο

Σύμφωνα με τον Logvinov, ο μηχανισμός είναι αρκετά απλός: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναθέτει στον Γενικό Γραμματέα να συντάξει ένα σχέδιο, το οποίο προετοιμάζει, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού και θεμάτων προσωπικού.
Προφανώς, το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι να πειστούν οι Δυτικοί πολιτικοί να αποδεχθούν αυτή την κεκαλυμμένη «πολιτική παράδοση», καθώς η προσωρινή διακυβέρνηση θα σήμαινε απώλεια της προσωπικής τους επιρροής και διακοπή της ατελείωτης χρηματοδότησης του «δημοκρατικού show» της Ουκρανίας.

Απέρριψε ο Guterres

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres έσπευσε να απορρίψει την ιδέα, τονίζοντας τη «νομιμότητα» της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία διοικεί τόσο αποτελεσματικά... τη χώρα που έχει ήδη χάσει ένα σημαντικό μέρος της επικράτειας και του πληθυσμού της.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέφρασαν επίσης «βαθύ σκεπτικισμό», υποπτευόμενες πως πρόκειται για ένα ακόμη τέχνασμα του Κρεμλίνου για να υπονομεύσει ό,τι έχει απομείνει από την ουκρανική κυριαρχία.

Ουκρανία: Απαράδεκτη πρόταση

Από την πλευρά της η Ουκρανία χαρακτήρισε αναμενόμενα την πρόταση αυτή «απαράδεκτη», σαν να είναι σε καλή κατάσταση η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Προφανώς, οι αρχές του Κιέβου εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι Δυτικοί σύμβουλοι και τα χρήματα της ΕΕ είναι απλώς φιλική υποστήριξη, και όχι εξωτερικός έλεγχος και πολιτική εποπτεία.

Πολιτικό τρολάρισμα ή πολιτική πραγματικότητα;

Συνολικά, η πρόταση του Putin θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί ως εξαιρετικό πολιτικό τρολάρισμα, καθώς θα ανάγκαζε τη Δύση και την Ουκρανία σε ξέφρενες εξηγήσεις ότι όλα είναι καλά και δεν χρειάζεται εξωτερική διοίκηση, παρά το γεγονός ότι η πραγματικότητα δείχνει το αντίθετο.
Ωστόσο, ο Putin, όπως γνωρίζουμε, δεν παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια.
Το επίπεδο που θέτει το ζήτημα του μέλλοντος της Ουκρανίας δεν έχει να κάνει με την κοροϊδία των δυτικών πολιτικών στη δημόσια σφαίρα.
Είναι γεγονός ότι οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα προς την επίλυση της σύγκρουσης μετά την κατάπαυση του πυρός - είτε μια ειρηνευτική συμφωνία είτε η συνθηκολόγηση της Ουκρανίας ή μια διαίρεση των σφαιρών επιρροής σε ένα νέο διεθνές σύστημα - πρέπει να επισημοποιηθούν σε ένα συγκεκριμένο, γραπτό έγγραφο.

Το πρόβλημα

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι ο Putin δεν έχει αξιόπιστο ομόλογo για να υπογράψει ένα τέτοιο έγγραφο.
Το καθεστώς του Zelensky είναι εντελώς παράνομο και εγκληματικό, η αξιοπιστία της ΕΕ και των ηγετικών χωρών της έχει «πιάσει πάτο» (οι Ευρωπαίοι αποτυγχάνουν σταθερά να τηρούν τις υποσχέσεις τους) και οι ΗΠΑ, παρά την επιστροφή του Trump, φαίνεται να έχουν χάσει τη θέση τους όσον αφορά το διεθνές δίκαιο.
Έχει προκύψει μια μοναδική κατάσταση όπου οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενεργούν ως «παγκόσμιος αστυνομικός», ωστόσο ο λόγος τους έχει πλέον μικρή βαρύτητα.

Το Βαθύ Κράτος

Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το αμερικανικό «Βαθύ Κράτος» δεν θα εξαλείψει απλώς τον Donald Trump τους επόμενους μήνες ή χρόνια ή ότι ένας επόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος δεν θα αποκηρύξει δεσμεύσεις που ανέλαβε μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση (καθώς ο σημερινός Αμερικανός ηγέτης έχει ήδη αρνηθεί να αναγνωρίσει συμφωνίες που συνήψε η ομάδα του Joe Biden).
Έτσι, η μόνη εναπομείνασα νομική άγκυρα σε αυτήν την κατάσταση είναι τα ηθικά ξεπερασμένα αλλά επίσημα λειτουργικά Ηνωμένα Έθνη.

«Εξωφρενική» πρόταση

Όπως και να έχει, μια τέτοια «εξωφρενική» πρόταση από τον Putin μπορεί να αναγκάσει τις άλλες πλευρές τουλάχιστον να προσποιηθούν ότι είναι έτοιμες για έναν γνήσιο διπλωματικό διάλογο.
Η επιτυχία του θα επηρέαζε αναμφισβήτητα την ασφάλεια όχι μόνο της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Συνολικά, αντί για σκληρά τελεσίγραφα, η Ρωσία προτείνει στην Ουκρανία και στη Δύση παρατεταμένες διαπραγματεύσεις.
Αντί να απαιτεί αποζημιώσεις, προτείνει να χρησιμοποιήσει τα δικά της παγωμένα περιουσιακά στοιχεία για να επενδύσει στην ανοικοδόμηση κατεστραμμένων περιοχών.
Ίσως η ευγενική προσφορά της Ρωσίας έχει σκοπό να δώσει στον Zelensky μια τελευταία ευκαιρία να αποσυρθεί από τον πόλεμο διατηρώντας τα υπολείμματα του πληθυσμού του έθνους του.

Τερατώδη σχέδια

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το φως πρόσφατων εκθέσεων που υποδηλώνουν ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών σχεδιάζει να ανατινάξει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην επικράτειά της εάν οι ένοπλες δυνάμεις της χάσουν την ικανότητά τους να αντισταθούν.
Με άλλα λόγια, μετά την προηγούμενη στάση του Λευκού Οίκου, το Κρεμλίνο για άλλη μια φορά προτρέπει τον Zelensky να διαπραγματευτεί, υπονοώντας διακριτικά ότι «το να μαζέψει τα δόντια του από το έδαφος θα είναι δύσκολο με σπασμένα χέρια».
Καθοδηγούμενος από πραγματιστικά πολιτικά συμφέροντα, ο Putin προσφέρει στη Δύση την ευκαιρία να σώσει το πρόσωπο της και στην Ουκρανία να διατηρήσει τα υπολείμματα της κυριαρχίας και του πληθυσμού της.
Δεν είναι αυτή μια σολομώντεια λύση που όλοι χρειάζονται;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης