
"Η αύξηση των δασμών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση τιμών και υψηλό πληθωρισμό, άρα και σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών", σύμφωνα με τον Κ. Τσουκαλά
Ο κ. Τσουκαλάς μιλώντας στο MEGA για τις επιπτώσεις από την αύξηση των δασμών Trump, υπενθύμισε ότι «είχαμε επισημάνει από τις πρώτες μας δηλώσεις, την επομένη της εκλογής Trump, ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα που βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές, είναι ευάλωτη σε αναταράξεις του παγκόσμιου εμπορίου. Η αύξηση των δασμών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση τιμών και υψηλό πληθωρισμό, άρα και σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών».
Παράλληλα, σημείωσε πως «μελέτες και άρθρα επισημαίνουν ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει συνολικά σε μια πιο υφεσιακή οικονομική κατάσταση και για τη χώρα μας. Δηλαδή, ενώ φαίνεται πως υπάρχει μια τάση ανάκαμψης με ρυθμό ανάπτυξης,αυτό μπορεί να ανατραπεί».
Απουσία κυβερνητικής στρατηγικής
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία στρατηγικής, σημειώνοντας ότι «οι συνέπειες θα ήταν σαφώς ηπιότερες αν είχαμε αξιοποιήσει σωστά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να προσαρμόσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Δεν μπορούμε να είμαστε μια χώρα μόνο εισαγωγών» και συμπλήρωσε πως «η ζημιά που έχει γίνει οφείλεται στην αδράνεια της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα έχει μείνει ουσιαστικά ανοχύρωτη».
Ανατρέχοντας στη στάση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας μετά την εκλογή Trump, ο κ. Τσουκαλάς υπενθύμισε ότι «την επομένη της εκλογής Trump κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Πλεύρης, ο κ.Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης, πανηγύριζαν και παρουσίαζαν τη Νέα Δημοκρατία ως ελληνική εκδοχή του τραμπισμού. Δεν ένιωσαν καν την ανάγκη να κρατήσουν αποστάσεις».
Ακόμη, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές επιδόσεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει την είσπραξη ασφαλιστικών οφειλών σε ιδιώτες. Το ίδιο κάνει και με τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Αντί να στηρίξει την κοινωνία, αποφασίζει να εντείνει την πίεση σε μικροοφειλέτες και τους απλούς πολίτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Ακρίβεια - Η Κυβέρνηση να δώσει νωρίτερα τις συντάξεις λόγω Πάσχα
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αγοραστικής δύναμης και της ακρίβειας, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε ότι «η Eurostat δημοσιοποίησε μελέτη για το 2024 που δείχνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι προτελευταία στην αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε., ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία, η οποία όμως έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια».
«Το ερώτημα είναι γιατί ενώ η κοινωνία υποφέρει, η κυβέρνηση δεν δίνει τίποτα. Ο κόσμος ασφυκτιά από την ακρίβεια. Γιατί ενώ υπάρχουν τόσες ανισότητες δεν χορηγεί φέτος επιταγή ακρίβειας για το Πάσχα; Να δώσουν νωρίτερα την σύνταξη του Απριλίου για να μπορέσουν να κάνουν Πάσχα οι συνταξιούχοι» υπογράμμισε.
Αδιέξοδο κυβέρνησης
Τέλος, σε ερώτηση για τις μετρήσεις και το πολιτικό κλίμα ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε πως «όσο επιστρέφει η δημόσια συζήτηση στα κοινωνικά ζητήματα και φαίνεται πλέον καθαρά το αδιέξοδο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, θα αρχίζει να αλλάζει και το κλίμα».
«Καταθέσαμε πρόταση για το στεγαστικό, πλήρη και αναλυτική, που εξηγεί πώς μπορούμε να αυξήσουμε το διαθέσιμο απόθεμα κατοικιών και να πετύχουμε αποκλιμάκωση τιμών», ανέφερε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών