Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος ΗΠΑ - Ιράν στο Ομάν: Βαθαίνει η συνεργασία Putin - Trump - Η αμερικανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή

Σύνοδος ΗΠΑ - Ιράν στο Ομάν: Βαθαίνει η συνεργασία Putin - Trump - Η αμερικανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, ο πρόεδρος Donald Trump ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν…
Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις 12 Απριλίου στο Ομάν.
Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Abbas Araghi, ανακοίνωσε την είδηση μέσω της σελίδας του στο κοινωνικό δίκτυο X.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghi και ο απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Steve Witkoff, θα είναι οι κύριοι διαπραγματευτές στη συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω του υπουργού Εξωτερικών του Ομάν, Badr bin Hamad bin Hamud Al Busaidi.
Στις 7 Απριλίου, ο Ιρανός πρόεδρος Massoud Pezheskian επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Τεχεράνης για διάλογο, αλλά τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιδείξουν ειλικρινή πρόθεση για διαπραγμάτευση.

Τι θέλει ο Trump;

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, ο πρόεδρος Donald Trump ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε σύγχυση, καθώς η Τεχεράνη είχε απορρίψει προηγουμένως την πιθανότητα άμεσων επαφών, προτιμώντας τις διαπραγματεύσεις μέσω ενδιάμεσων, όπως το Ομάν.
Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Daily Express, επικαλούμενη πηγές από την κυβέρνηση Trump, ανέφερε ότι το Ιράν «θα εξαφανιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο», εκτός αν συμφωνήσει σε μια συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα και σταματήσει να εργάζεται για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι καθώς οι ΗΠΑ αναπτύσσουν βομβαρδιστικά και μια ειδική ομάδα αερομεταφορέων στη Μέση Ανατολή, το Ιράν έχει «λιγότερο χρόνο» για να συμφωνήσει σε μια πυρηνική συμφωνία.
Είναι σχεδόν αδύνατο να επαληθεύσουμε τι λέει ο Trump και τι δηλώνουν οι Ιρανοί και να συγκεντρώσουμε τις θέσεις τους για να προβλέψουμε τι θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.
Η πολιτική επιστήμονας και ανατολίτισσα Karina Gevorgyan μοιράστηκε την άποψή της με την Gazeta.Ru:
«Ο Trump μιλάει για άμεσες διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό που εννοεί δεν είναι πολύ σαφές.
Οι Ιρανοί έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες διαπραγματεύσεις, αλλά είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν μέσω ενδιάμεσων. Υπάρχουν δύο αντίθετες απόψεις και το ερώτημα είναι ποιος λέει ψέματα. Είναι ήδη γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στο Ομάν, καθώς υπάρχει εμπειρία σε αυτόν τον τομέα».
Πολλοί από τους στρατιωτικούς στο περιβάλλον του Trump θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν τη σύγκρουση των ΗΠΑ σε μια στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, κάτι που το Ισραήλ επιθυμεί ιδιαίτερα, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα.
Επομένως, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο Trump έχει υποχωρήσει από τις πιο σκληρές απαιτήσεις του σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Κατά την πρώτη του θητεία, ο Trump αποχώρησε από τη συμφωνία που υπέγραψε ο Barack Obama, γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης.
Η συμφωνία αυτή πρόσφερε ελάφρυνση των κυρώσεων στο Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στις δραστηριότητές του στον εμπλουτισμό ουρανίου.
Αντίθετα, ο Trump υιοθέτησε μια πολιτική «μέγιστης πίεσης», ενισχύοντας τα οικονομικά εμπάργκο.

Η μικρή νίκη του Trump

Το Associated Press (AP) αναφέρει ότι ο πρόεδρος Trump προσπαθεί να αναλάβει ρόλο ειρηνοποιού και να τερματίσει τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους, η στρατηγική του Αμερικανού προέδρου σε αυτά τα ζητήματα συνοψίζεται στην εξής προσέγγιση: να δώσει στην ισχυρότερη πλευρά ό,τι ζητάει και να πιέσει την πιο αδύναμη να το αποδεχτεί.
"Η ομάδα του Trump χαρακτηρίζει αυτήν την προσέγγιση ως σκληρή ρεάλ πολιτίκ.
Ο Trump πιστεύει ότι είναι καιρός να αναγνωρίσουμε πως οι ισχυροί τελικά επικρατούν.
Ωστόσο, ο Trump επιδιώκει γρήγορες νίκες, όχι κάτι που σχετίζεται με το απίστευτα δύσκολο έργο της επίλυσης συγκρούσεων", αναφέρει το άρθρο του AP.
Η Telegraph επισημαίνει ότι ο Trump περίμενε μια γρήγορη επίλυση της τριετούς σύγκρουσης στην Ουκρανία, προκειμένου να μείνει στην ιστορία ως ειρηνοποιός. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος ο Trump να αφήσει άλυτο το ουκρανικό ζήτημα.
Ο αναλυτής Andrei Vladimirovich Chuprgin, σε συνομιλία με τη Gazeta.Ru, σημείωσε ότι ο τελικός στόχος του Trump στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν δεν είναι σαφής.
Πρότεινε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζεται μια "νίκη" για να διατηρήσει τις δημοσκοπήσεις του, καθώς πρόσφατα «η ασφάλειά του έχει εξασθενήσει κάπως».
"Ο Trump ήταν εκείνος που αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και δεν είναι μυστικό ότι αργότερα άφησε τον αριθμό τηλεφώνου του στην ελβετική πρεσβεία στην Τεχεράνη, η οποία εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, με το σχόλιο:
'Όταν αποφασίσετε να κάνετε επιχειρήσεις, τηλεφωνήστε μου'. Μπορεί να υποτεθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να επιτύχει κάποια συμφωνία με το Ιράν που θα ωφελήσει τις ΗΠΑ", είπε ο Chuprgin.
Πρόσθεσε ότι, εφόσον η συμφωνία με το Ιράν είναι επιτυχής, ο Trump θα εμφανιστεί ως ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της εποχής του.
Ο Chuprgin υπενθύμισε ότι ο Trump είχε προτείνει την πλήρη απελευθέρωση της Λωρίδας της Γάζας και την οικοδόμηση της δικής του Ριβιέρας εκεί, και αν δημιουργήσει επίσης επιχειρηματική συνεργασία με το Ιράν, θα αναδειχθεί ως ευεργέτης της Μέσης Ανατολής.
"Την ίδια στιγμή, η τρέχουσα κυβέρνηση αισθάνεται κάποια πίεση από το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Trump, το ισραηλινό λόμπι ήταν πολύ ισχυρό στις ΗΠΑ, και συνέβαλε στην αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα. Ενδέχεται να συνεχίσουν να απειλούν, υποστηρίζοντας τον Netanyahu ", είπε ο Chuprgin.
Το βρετανικό The Guardian αναφέρει ότι ο Netanyahu θεωρεί το Ιράν ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Ήταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που αντιτάχθηκε ενεργά σε οποιαδήποτε πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Από την πλευρά του, το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα και δηλώνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται αποκλειστικά για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Εκατό μέρες δεν είναι πολύς χρόνος

Πολλά αμερικανικά μέσα κατηγορούν τον Trump ότι δεν μπόρεσε να επιτύχει γρήγορη ειρήνη στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα θέλει να δείξει αποτελέσματα για την διοίκηση του μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες της προεδρίας του. Γι' αυτό, μπορεί να στραφεί στην επίλυση ζητημάτων της Μέσης Ανατολής.
Η σημασία των πρώτων 100 ημερών για τον Αμερικανό πρόεδρο επισημαίνεται ιδιαίτερα από το Foreign Policy (FP):
"Με κάθε νέο πρόεδρο, αναπόφευκτα προκύπτει συζήτηση για τις πρώτες 100 ημέρες. Εκατό ημέρες είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για κάθε πρόεδρο να δημιουργήσει τη σωστή ατμόσφαιρα γύρω από τον εαυτό του."
Το FP υπενθυμίζει πώς, ακόμη και πριν από την ορκωμοσία του Trump, πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί περίμεναν «σοκ και δέος» από τις πρώτες εκατό ημέρες του Trump.
Η ιδέα των "εκατό ημερών" προέρχεται από τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης.
Όλες οι επιθέσεις στον Trump σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης εκατονταετίας του γίνονται από τους Δημοκρατικούς, με στόχο να μειώσουν τη δημοτικότητα του προέδρου. Ο πολιτικός επιστήμονας Ραφαήλ Ορντουχανιάν δήλωσε στη Gazeta.Ru:
"Ο Trump, εν μέρει, προκάλεσε όλη αυτή τη συζήτηση για τις εκατό ημέρες προεδρίας, καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έκανε εξωφρενικές δηλώσεις, όπως ότι θα μπορούσε να τερματίσει την ουκρανική σύγκρουση σε 24 ώρες, στη συνέχεια σε μια εβδομάδα και έπειτα πριν το Πάσχα. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε πριν το Πάσχα, και γι' αυτό πολλοί χαίρονται που ο Trump δεν πέτυχε τίποτα", λένε οι πολιτικοί.
Υπογραμμίζει ότι, κατά τη διάρκεια των πρώτων εκατό ημερών της προεδρίας του Obama ή του Joe Biden, δεν υπήρχε τόση ανυπομονησία για τα αποτελέσματα των πολιτικών τους.
"Οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν συνεχίζονταν πάντα, ακόμη και μετά από τα πιο καυστικά σχόλια του Trump.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στις επαφές του με το Ιράν, ο Trump δεν απορρίπτει τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με την επανεκκίνηση της πυρηνικής συμφωνίας. Ιράν και ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη μεταξύ τους, οπότε οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί μεσολαβητές", πρόσθεσε ο Ορντουχανιάν.
Ο Ορντουχανιάν πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία και το Ιράν προχωρούν κανονικά και επισημαίνει ότι μόνο πολύ αφελείς άνθρωποι θα πίστευαν ότι τέτοιες συναλλαγές μπορούν να ολοκληρωθούν σε λίγες εβδομάδες.
"Έχω την εντύπωση ότι ο Trump συνεργάζεται στενά με τη ρωσική πλευρά, όχι μόνο για το ζήτημα της Ουκρανίας.
Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον εργάζονται από κοινού για την επίλυση ενός ευρέος φάσματος θεμάτων, και μια διευθέτηση στη Μέση Ανατολή μπορεί επίσης να είναι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή, το ζήτημα της Ουκρανίας δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον Trump.
Είναι μόνο μια πτυχή της ρωσοαμερικανικής συνεργασίας", κατέληξε ο Ορντουχανιάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης