Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

«Ημέρα κρίσης»… γεγονός ο εφιάλτης - δασμός 104% που επέβαλε ο Trump στην Κίνα που αντεπιτίθεται – Παγωμένη η Ευρώπη

«Ημέρα κρίσης»… γεγονός ο εφιάλτης - δασμός 104% που επέβαλε ο Trump στην Κίνα που αντεπιτίθεται – Παγωμένη η Ευρώπη
Όλος ο κόσμος περιμένει την επόμενη κίνηση του Πεκίνου, με το ερώτημα είναι εάν θα κλιμακώσει τον πόλεμο ή θα υπαναχωρήσει
Ημέρα Απελευθέρωσης για τις ΗΠΑ… ημέρα της κρίσης για την Κίνα.
Δύο από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου βρίσκονται πλέον η μία απέναντι από την άλλη.
Ο εμπορικός πόλεμος έχει αρχίσει και δεν είναι στρατιωτικός.
Είναι ένα σκακιστικό μπρα ντε φερ που ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump θα πάει μέχρι τέλους.
Έχει άλλωστε στο πλευρό του τον παντοδύναμο Αμερικανό καταναλωτή, μια αγορά 340 εκατ. πολιτών, σε αντίθεση με τον ομόλογο του Xi Jinping, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει 1,411 δισ. καταναλωτές, επουδενί δεν συγκρίνονται τα μεγέθη.
Και πως θα μπορούσαν να συγκριθούν, όταν η πλειονότητα των Κινέζων αμείβεται με ένα κλάσμα των αμερικανικών εισοδημάτων.
Και μέσα σε όλα αυτά, φυσικά η Ευρώπη είναι για ακόμη μία φορά… ανύπαρκτη.

Ημερομηνία - ορόσημο

Από σήμερα, 9 Απριλίου 2025, ένας νέος γύρος υψηλών δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Donald Trump τέθηκε σε ισχύ σε προϊόντα που εισάγονται από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Συνολικά, οι εισαγωγές από 86 χώρες υπόκεινται πλέον σε υψηλότερους δασμούς που κυμαίνονται από 11% έως 84%.
Η Κίνα, όμως, θα έχει δασμούς 104% στα εξαγόμενα αγαθά της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο τεράστιος νέος δασμός αντικατοπτρίζει έναν δασμό 20% που είχε επιβληθεί στο παρελθόν, έναν πρόσθετο δασμό 34% και μια αύξηση 50% την τελευταία στιγμή που υπέγραψε ο Trump αργά την Τρίτη, 8 Απριλίου 2025.

Όλοι περιμένουν την απάντηση της Κίνας

Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Πεκίνο, αναμένοντας την «απάντηση» της Κίνας.
Το Πεκίνο θα μπορούσε να απαντήσει ανάλογα, όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα, όταν πρόσθεσε αμοιβαίους δασμούς 34% ως απάντηση στον δασμό 34% του Trump.
Θα μπορούσε επίσης να διακόψει τη συνεργασία για τις εξαγωγές φαιντανύλης - ένα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος για τον Trump.
Επίσης, θα μπορούσε να διακόψει τις βασικές εισαγωγές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων.
Αυτό θα βλάψει μέρος της βάσης του Trump, καθώς πολλές αγροτικές πολιτείες ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους.
Ακόμη μπορεί να στοχεύσει σε υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο πόλεμος των δασμών έχει επικεντρωθεί κυρίως σε αγαθά μέχρι στιγμής, αλλά οι ΗΠΑ εξήγαγαν επίσης 46,7 δισ. δολάρια σε υπηρεσίες στην Κίνα το 2023, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Τέλος, μπορεί να θέσει υπό έρευνα τις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα ή να τις εντάξει σε λίστα ανεπιθύμητων οντοτήτων του Πεκίνου.
«Εάν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα για να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα», δήλωσε εκπρόσωπος του αρμόδιου κινεζικού υπουργείου τη Δευτέρα.
«Η απειλή των ΗΠΑ για κλιμάκωση των δασμών κατά της Κίνας είναι ένα λάθος πάνω σε ένα λάθος, το οποίο για άλλη μια φορά αποκαλύπτει την εκβιαστική φύση των ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο και η TSMC της Ταϊβάν με δασμούς 100%

Ο Trump έχει δείξει ότι δεν θα σταματήσει εάν δεν πετύχει τους σκοπούς του.
Δεν δίστασε να απειλήσει και την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – πιο γνωστή ως TSMC – με δασμούς 100% εάν ο τεχνολογικός γίγαντας δεν κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής στις ΗΠΑ.
Γι’ αυτή την προειδοποίηση μάλιστα επέλεξε το δείπνο που διοργάνωσε η Ρεπουμπλικανική Επιτροπή του Εθνικού Κογκρέσου, στο οποίο επέκρινε επίσης την κυβέρνηση του προκατόχου του Joe Biden για την επιχορήγηση 6,6 δισ. δολαρίων στην TSMC.
«Δεν τους έδωσα χρήματα… το μόνο που έκανα ήταν να πω: «Αν δεν χτίσετε το εργοστάσιό σας εδώ, θα πληρώσετε μεγάλο φόρο», είπε ο Trump.
Η επιχορήγηση της κυβέρνησης Biden ήταν στο πλαίσιο του νόμου για τα τσιπ και τις επιστήμες του 2022 και είχε σκοπό να βοηθήσει την TSMC να φέρει μερικές από τις πιο προηγμένες κατασκευές της στις ΗΠΑ.
Τον Μάρτιο, η TSMC δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει μια επένδυση 100 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ πέρα από τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις ύψους 65 δισ. δολαρίων που είχαν αναληφθεί από το 2020.

«Τρέχει» η Nissan

Για να αποφύγει να μπει στο στόχαστρο, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει ένα από τα εργοστάσιά της από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ, μπαίνοντας τον ολοένα και αυξανόμενο κατάλογο των ασιατικών εταιρειών που θέλουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ ως απάντηση στους δασμούς του Trump.
Η κίνηση θα επηρεάσει την παραγωγή του SUV Rogue της Nissan, ενός μεσαίου μεγέθους crossover για πέντε επιβάτες, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Οι ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός προορισμός για τις ιαπωνικές εξαγωγές αυτοκινήτων και ο γενικός δασμός 25% του Trump στα οχήματα και τα βασικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων αναμένεται να πλήξει σοβαρά τη βιομηχανία.
Το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου είπε ότι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία πρόκειται να χάσει 17 δισ. δολάρια από τις «εξαγωγικές δυνατότητες» των ΗΠΑ εάν παραμείνουν οι δασμοί.

Γεωπολιτικό big bang φέρνει ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος

Με την επωνυμία «Ημέρα Απελευθέρωσης» της Αμερικής, η πρωτοβουλία του Trump αναδιαμορφώνει θεμελιωδώς το τοπίο του παγκόσμιου εμπορίου.
Ενώ οι οικονομικές της συνέπειες παραμένουν αβέβαιες, ένα χαρακτηριστικό της εν λόγω πολιτικής ξεχωρίζει: είναι δομημένη γύρω από διάφορες αρχές της θεωρίας των παιγνίων.
Αξιοποιεί τις ασυμμετρίες ισχύος, επιβάλλει αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς και κατακερματίζει τον συντονισμό μεταξύ των εμπορικών εταίρων.
Με αυτόν τον τρόπο, επαναπροσδιορίζει το παγκόσμιο εμπόριο ως ένα παιχνίδι διαπραγματεύσεων μεταξύ πολλών παικτών παρά ως ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες, όπως ήταν η μεταπολεμική φιλελεύθερη τάξη.

Μια νέα εποχή συναλλακτικής πολυμέρειας

Η εφαρμογή των σαρωτικών δασμών έχει αλλάξει ριζικά τη φύση της παγκόσμιας εμπορικής διπλωματίας.
Αντί να επιλύουν τις διαφορές μέσω καθιερωμένων κανόνων και πολυμερών θεσμών, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναδιατυπώνουν του κανόνες για το εμπόριο ως ένα δυναμικό παιχνίδι μόχλευσης και μεμονωμένων διαπραγματεύσεων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η οικονομική διπλωματία έγκειται λιγότερο στην τήρηση των συμφωνηθέντων πλαισίων και περισσότερο στην ικανότητα των επιμέρους κρατών να διαχειρίζονται τον κίνδυνο, να επιδεικνύουν την αποφασιστικότητά του και να εκμεταλλεύονται τις ασυμμετρίες στην πληροφόρηση.
Για τα στελέχη και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, αυτό το νέο παράδειγμα απαιτεί ικανότητες που υπερβαίνουν τη συνεργατική συμβατική διαχείριση κινδύνων, αναλύσεις τάσεων και τη συμβατική οικονομική σκέψη.
Η επιτυχία εξαρτάται από την αποκωδικοποίηση των γεωπολιτικών σημάτων και την ταχεία προσαρμογή σε αυτά.
Δεδομένης της πολυπλοκότητας αυτής της νέας οικονομικής πραγματικότητας, θα έρθουν προσοδοφόρες ευκαιρίες κέρδους για όσους καταλαβαίνουν πώς να διαπλεύσουν με επιτυχία σε αυτές τις νέες γεωπολιτικές εντάσεις, τους εμπορικούς φραγμούς και τις «απρόβλεπτες» πολιτικές αποφάσεις.
Ενώ οι εταιρείες των ΗΠΑ που είναι συνηθισμένες στη θεσμική προβλεψιμότητα μπορεί να βρουν αυτό το περιβάλλον ανησυχητικό, αυτό το περιβάλλον είναι στην πραγματικότητα σταθερό σε σύγκριση με χώρες όπως η Βενεζουέλα.
Επιχειρηματίες σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Αργεντινή ή η Νιγηρία, όλοι αναγνωρίζουν ότι σε «σπασμένα» συστήματα, η ευκινησία είναι υπαρξιακή και το χάος είναι ένα νόμισμα.
Σε αυτήν την εποχή των πολυμερών συναλλαγών, το χάσμα μεταξύ νικητών και ηττημένων θα αντικατοπτρίζει το χάσμα μεταξύ εκείνων που αναμένουν παθητικά τη σταθερότητα και εκείνων που συνειδητοποιούν ότι οι σημερινές αναταράξεις είναι ο κινητήριος μοχλός του αυριανού κέρδους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης