Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινήσεις πανικού στις αγορές, νέοι δασμοί από την Κίνα - Ο DAX στο -3%, ο Nikkei -3,9%

Κινήσεις πανικού στις αγορές, νέοι δασμοί από την Κίνα - Ο DAX στο -3%, ο Nikkei -3,9%
Οι περιφερειακοί δείκτες τραπεζών, εξόρυξης και πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγήθηκαν των απωλειών, σημειώνοντας βουτιά 3%, 3,9% και 3,6% αντίστοιχα.
Σχετικά Άρθρα
(upd11) Κλιμακώνονται οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με έντονο volatility, εν μέσω των κινήσεων πανικού που έχει πυροδοτήσει η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, με βασικούς πρωταγωνιστές ΗΠΑ και Κίνα.
Οι ευρωπαϊκές αγορές διαπραγματεύονται με νέες ισχυρές απώλειες την Τετάρτη, καθώς άρχισαν να τίθενται σε ισχύ οι δασμοί ανά χώρα των ΗΠΑ και ο Donald Trump ανακοίνωσε δασμούς - σοκ 104% στην Κίνα, με το Πεκίνο να απαντά άμεσα, ανακοινώνοντας πρόσθετα δασμολογικά μέτρα ύψους 84% σε αμερικανικά προϊόντα.
Οι πρόσθετοι δασμοί θα επιβληθούν από αύριο (10 Απριλίου), δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχε διαμηνύσει νωρίτερα, ότι το Πεκίνο θα λάβει "αποφασιστικά και δυναμικά" μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του, μετά την έναρξη ισχύος των καθαρών συνολικών δασμών ύψους 104% στις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ.
Άμεση ήταν η απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, ο οποίος χαρακτήρισε ατυχή κίνηση την απόφαση της Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ήταν χαμηλότερα κατά 4%, με όλους τους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σταθερά σε αρνητικό έδαφος.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 3% στις 19.636 μονάδες, εν μέσω ακραίων διακυμάνσεων.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση 3,4% στις 7.646 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 3,8% στις 6.838 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 3,5% στις 32.4919 μονάδες.
Οι περιφερειακοί δείκτες τραπεζών, εξόρυξης και πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγήθηκαν των απωλειών, σημειώνοντας βουτιά 3%, 3,9% και 3,6% αντίστοιχα.
Οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν κλείσει στο πράσινο την Τρίτη, διακόπτοντας ένα αρνητικό σερί τεσσάρων ημερών.
Η ανοδική κίνηση ήρθε αφού οι μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού είχαν δώσει το έναυσμα για μια παγκόσμια ανάκαμψη των μετοχών, στην οποία αρχικά εντάχθηκαν και οι αμερικανικές μετοχές πριν υποχωρήσουν.
Η ανησυχία για τις επιπτώσεις από τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Donald Trump και τα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ βάρυναν τις αγορές, καθώς οι ανησυχίες για την ανακοίνωση περισσότερων δασμών αυξήθηκαν και η αβεβαιότητα παρέμεινε.
Την ίδια ώρα, τα futures της Wall Street καταγράφουν συνεχείς μεταβολές και εναλλαγές προσήμων.
Αυτή την ώρα υποχωρούν έως -2%. 
Νέα «βουτιά» πάνω από 5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το brent υποχωρεί 5,5% στα 59,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανό αργό πετρέλαιο σημειώνει πτώση 5,8% στα 56,08 δολάρια το βαρέλι.

Δεν υποχωρεί η Κίνα - Πρόσθετοι δασμοί 84%

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 84% στα αμερικανικά προϊόντα.
Οι πρόσθετοι δασμοί θα επιβληθούν από αύριο (10 Απριλίου), ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Νωρίτερα, η Κίνα δήλωσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι η απόφαση των ΗΠΑ να τους επιβάλουν δασμούς απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το παγκόσμιο εμπόριο.
"Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Ως ένα από τα θιγόμενα μέλη, η Κίνα εκφράζει σοβαρή ανησυχία και σθεναρή αντίθεση σε αυτή την απερίσκεπτη κίνηση", ανέφερε η Κίνα σε ανακοίνωσή της.

Κινήσεις πανικού στις αγορές - Στο 4,46% το 10ετές αμερικανικό ομόλογο

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα διεύρυναν τις βαριές απώλειες την Τετάρτη, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές απορρίπτουν ακόμη και τα ασφαλέστερα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς η καθίζηση της παγκόσμιας αγοράς που εξαπολύθηκε από τους αμερικανικούς δασμούς πραγματοποιεί μια εκνευριστική στροφή προς τις αναγκαστικές πωλήσεις και προς την ασφάλεια των μετρητών.
"Αυτό είναι πέρα από τα θεμελιώδη αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για ρευστότητα", δήλωσε ο Jack Chambers, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην ANZ στο Σίδνεϊ.
Την Τετάρτη, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε στο 4,46%, αυξημένη κατά 20 μονάδες βάσης μέσα στην ημέρα στην Ασία και περίπου 60 μονάδες βάσης σε σχέση με τα χαμηλά της Δευτέρας.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η κίνηση στο 30ετές ομόλογο, του οποίου η απόδοση ξεπέρασε το 5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τριήμερη άνοδο από το 1981.

«Θα ηρεμήσουν οι αγορές ομολόγων»

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Scott Bessent τόνισε ότι αναμένει η αγορά ομολόγων να "ηρεμήσει", σημειώνοντας ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα καθώς οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με τους εταίρους τους.
Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι δεν βλέπει κάτι "συστημικό" στην απομόχλευση στην αγορά ομολόγων.
Ο Bessent εκτίμησε ότι η σχεδιαζόμενη απορρύθμιση της κυβέρνησης θα επιτρέψει στις τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα κρατικά ομόλογα.
Προσέφερε επίσης διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μια "πολιτική ισχυρού δολαρίου" εν μέσω της πρόσφατης πτώσης της αξίας του που προκλήθηκε από την οικονομική αβεβαιότητα.

Έρχονται δασμοί στα φάρμακα

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Healthcare διαπραγματεύεται 4,4% χαμηλότερα στο Λονδίνο την Τετάρτη, περιορίζοντας τις προηγούμενες απώλειες, αλλά εξακολουθώντας να βρίσκεται αρκετά χαμηλά ώστε να ηγείται του περιφερειακού ξεπουλήματος των μετοχών.
Οι εταιρείες που σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες περιλαμβάνουν τον δανικό κατασκευαστή ακουστικών βαρηκοΐας GN Store Nord , με πτώση 7,7%, και τους φαρμακευτικούς κολοσσούς Novartis, με πτώση 6,1%, AstraZeneca, με πτώση 5,3% και Roche , με πτώση 5,2%.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ένας "σημαντικός δασμός στα φαρμακευτικά προϊόντα" είναι στα σκαριά.
Μέχρι στιγμής, τα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν εξαιρεθεί από τους νέους αμερικανικούς εισαγωγικούς δασμούς.
Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών προειδοποίησαν την Τρίτη ότι δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια "κινδυνεύουν με έξοδο στις ΗΠΑ" χωρίς "ταχεία, ριζική αλλαγή πολιτικής".
Η ομάδα λόμπι της βιομηχανίας EFPIA - στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται η Novo Nordisk, η Bayer και η Novartis - δήλωσε ότι κινδυνεύουν περίπου 50,6 δισεκατομμύρια ευρώ (55,9 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επενδύσεις κεφαλαιουχικών δαπανών και 52,6 δισεκατομμύρια σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της βιομηχανίας που ερωτήθηκαν από τον οργανισμό δήλωσαν ότι επιθυμούν άμεση δράση από την ΕΕ με στόχο την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής αγοράς, την ενίσχυση των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας και την εφαρμογή κανονισμών που "ευνοούν την καινοτομία".
"Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει σοβαρή δέσμευση να επενδύσει σε ένα φαρμακευτικό οικοσύστημα παγκόσμιας κλάσης ή, στην καλύτερη περίπτωση, κινδυνεύει να περιοριστεί σε καταναλωτή της καινοτομίας άλλων περιοχών", ανέφερε η EFPIA σε ανακοίνωσή της.

Έρχεται κι άλλος πόνος στις αγορές, προειδοποιεί η Bank of England

Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια και τη βρετανική οικονομία έχουν ενταθεί ως αποτέλεσμα των τελευταίων δασμών του Donald Trump, προειδοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας, σηματοδοτώντας μεγάλη πιθανότητα "περαιτέρω ραγδαίων διορθώσεων" στις αγορές.
"Το παγκόσμιο περιβάλλον κινδύνου έχει επιδεινωθεί και η αβεβαιότητα έχει ενταθεί.
Μια σειρά από τιμές ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, με επικεφαλής εκείνες που εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ, έχουν μειωθεί ραγδαία.
Η πιθανότητα δυσμενών γεγονότων και η δυνητική σοβαρότητα των επιπτώσεών τους έχουν αυξηθεί", ανέφερε η βρετανική κεντρική τράπεζα.

Στα ύψη η αβεβαιότητα

Σημείωσε ακόμη ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις των ανταποδοτικών δασμών των ΗΠΑ μαζί με τα αντίποινα των εμπορικών ομολόγων της Ουάσινγκτον έχουν "συμβάλει σε μια ουσιαστική αύξηση των κινδύνων για την παγκόσμια ανάπτυξη και στην αποδυνάμωση των κεντρικών προοπτικών, καθώς και στην αύξηση της αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
"Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια ανοικτή οικονομία με μεγάλο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι παγκόσμιοι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου", δήλωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.
 
 Mπαράζ υποβαθμίσεων από την Deutsche Bank

Η Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα κάτω τις τιμές-στόχους για 19 εταιρείες, στη σκιά του εμπορικού πολέμου.
Πολλές από τις εταιρείες αυτές ανήκαν στον ευρωπαϊκό κλάδο της πολυτέλειας και των ορυχείων.
Η τιμή-στόχος της ιδιοκτήτριας της Gucci, Kering, μειώθηκε κατά 39,7%, ενώ η τιμή-στόχος του βρετανικού κολοσσού πολυτελείας Burberry μειώθηκε κατά 35,7%.
Η τιμή-στόχος του γαλλικού ομίλου LVMH μειώθηκε κατά 16,5%.
Στον κλάδο των ορυχείων, οι BHP, Anglo American, Glencore και Rio Tinto ήταν μεταξύ εκείνων με υποβαθμισμένες τιμές-στόχους.
"Ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών δεν αποτελεί τεράστιο αντίβαρο κατά την άποψή μας, με τις ... αυξήσεις των τιμών να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο στα κέρδη", ανέφερε η ομάδα της Deutsche Bank στο σημείωμά της.
"Ωστόσο, οι ασθενέστερες παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και η ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα θα επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη και βλέπουμε ότι αυτό αναβάλλει περαιτέρω την ανάκαμψη της ζήτησης πολυτελείας."
Όσον αφορά τα ορυχεία, η Deutsche Bank συνέστησε στους επενδυτές να "αναζητήσουν επιλεκτική έκθεση" τους επόμενους έξι έως 12 μήνες.
"Οι ανταποδοτικοί δασμοί που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν στο πιο ραγδαίο sell-off στα ορυχεία από το 2020", ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές.
"Το βασικό μας σενάριο υποθέτει πλέον ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αγγίζει τα όρια της ύφεσης κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα ... Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω πτώσης βραχυπρόθεσμα, οι αποτιμήσεις των ορυχείων πλησιάζουν σε επίπεδα κατώτατου σημείου, [και] τα επίπεδα χρέους είναι χαμηλά".

Τριγμοί στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι κολοσσοί της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησαν ραγδαία και την Τετάρτη, διευρύνοντας τις πρόσφατες απώλειες, καθώς τίθενται σε ισχύ οι σαρωτικοί δασμοί του Trump.
Οι μετοχές του γαλλικού προμηθευτή ανταλλακτικών αυτοκινήτων Valeo υποχώρησαν κατά 7,2% λίγο μετά το άνοιγμα, κατρακυλώντας προς τον πάτο του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600.
Η εισηγμένη στο Μιλάνο Stellantis υποχώρησε κατά 4.1%, ενώ οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Porsche και BMW διαπραγματεύονταν αμφότερες με πτώση άνω του 3%. Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος αναμένεται να έχει βαθύ αντίκτυπο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, ιδίως δεδομένης της υψηλής παγκοσμιοποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού και της μεγάλης εξάρτησης από τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στη Βόρεια Αμερική.

Βουτιά 3,9% για τον Nikkei στην Ιαπωνία, ψυχραιμία στην Κίνα - Στο -0,5% τα futures στη Wall Street

Σχεδόν 1.250 μονάδες, ή 3,9%, είναι οι απώλειες που κατέγραψε ο ιαπωνικός Nikkei σήμερα, 9 Απριλίου 2025, ημέρα κατά την οποία τίθενται σε ισχύ το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δασμών, αλλά και την ημέρα κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κλιμάκωσε τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις αυξάνοντας τους δασμούς στην Κίνα στο επιβλητικό 104%.
Η Κίνα έδωσε σαφή και σκληρή απάντηση στις απειλές του Donald Trump, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό των ΗΠΑ και ότι «θα πολεμήσει μέχρι τέλους».
«Η απειλή της αμερικανικής πλευράς να κλιμακώσει τους δασμούς κατά της Κίνας είναι ένα λάθος πάνω στο λάθος, εκθέτοντας για άλλη μια φορά τον εκβιαστικό χαρακτήρα της αμερικανικής πλευράς» ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.
Οι μετοχές της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ οδήγησαν την πτώση, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας εισήλθε και επισήμως σε bear market.


nikkei.jpeg
Ψυχραιμία στην αγορά της Κίνας

Ο δασμολογικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πυροδότησε φόβους για βαθύτερη επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.
Ωστόσο, οι κινεζικές μετοχές παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ψύχραιμες, μια ημέρα μετά τη δέσμευση πολλών κινεζικών κρατικών ταμείων να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε μετοχές, για να σταθεροποιήσουν τις αγορές που συγκλονίζονται από τις δασμολογικές εντάσεις των ΗΠΑ.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε επίσης ότι υποστήριξε την κρατική Central Huijin Investment για την ενίσχυση των κεφαλαίων και θα προσφέρει υποστήριξη επαναδανεισμού εάν χρειαστεί για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αγορών.
Έτσι, ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε 0,26%, αλλά ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,7%.
Στις υπόλοιπες αγορές, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 1,88%.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έχασε 3,78%, ενώ ο Topix διαπραγματεύτηκε 3,26% χαμηλότερα.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 1,8%. Ο δείκτης αναφοράς έχει χάσει 20% από το υψηλό του Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας μια bear market.

Στα ύψη ο «δείκτης φόβους» - Σταθεροποιείται το δολάριο

Μετά από μία σύντομη υποχώρηση μεταξύ 30 και 40 μονάδων, ο CBOE Volatility Index (VIX) -ο ευρέως γνωστός «δείκτης φόβου»επανήλθε στις 50 μονάδεςτο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 και 27 μονάδες πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.
Σημειώνεται πως ο VIX χρησιμοποιείται ως μέτρο της μεταβλητότητας της Wall Street και λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης ICE US Dollar Index, μία ενιαία τιμή έναντι των επικρατέστερων  ανταγωνιστικών νομισμάτων, σταθεροποιείται στις 103 μονάδες.

Μείωση επιτοκίων στην Ινδία

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 6% για να δώσει ώθηση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Η μείωση του επιτοκίου ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και έρχεται καθώς οι ανταποδοτικοί δασμοί των ΗΠΑ τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα στις ΗΠΑ (9.31 π.μ. ώρα Ινδίας) με εισφορά 26% στα προϊόντα που προέρχονται από την Ινδία.
Η κίνηση της RBI έρχεται εν μέσω εξασθένισης του πληθωρισμού, αλλά και επιβράδυνσης της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης