Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Κίνδυνος - θάνατος η εκεχειρία των 30 ημερών στην Ουκρανία - Εάν γίνει ξανά το λάθος του 2014 όλη η Ευρώπη θα πνιγεί στο αίμα

Κίνδυνος - θάνατος η εκεχειρία των 30 ημερών στην Ουκρανία - Εάν γίνει ξανά το λάθος του 2014 όλη η Ευρώπη θα πνιγεί στο αίμα
Όλα τα ζητήματα που θα παραμείνουν άλυτα στην ουκρανική κρίση θα θέσουν σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ειρήνη - Δεν πρέπει να γίνει ξανά το λάθος του 2014, γιατί οι συνέπειες θα είναι πανευρωπαϊκές
Η Ρωσία υποστηρίζει εύλογα ότι τα μοντέλα και τα σχέδια των ΗΠΑ για μία προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία δεν εξαλείφουν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης.
Ο στόχος θα πρέπει να είναι μια πλήρης ειρηνευτική διευθέτηση, όχι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που θα ενείχε τον κίνδυνο να παγιώσει μια πολύ επικίνδυνη και επιζήμια κατάσταση για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ουκρανία.
Μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει μόνο ένα μήνα θα ήταν άσκοπη.
Στόχος θα πρέπει να είναι να είναι μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες.
Μία εκεχειρία θα μπορούσε να καταλήξει σε μία επανάληψη της κατάπαυσης του πυρός του Donbass της περιόδου 2015-22, που δεν έλυσε κανένα από τα υποκείμενα ζητήματα, διαταράχθηκε επανειλημμένα από συγκρούσεις και προκλήσεις και από τις δύο πλευρές και τελικά οδήγησε σε μία πλήρης κλίμακας ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα ενθάρρυνε το Κόμμα του Πολέμου να απορρίψει την ειρηνευτική διευθέτηση.

Χωρίς μόνιμη και βιώσιμη ειρήνη θα ξεσπάσει νέος πιο αιματηρός και καταστροφικός πόλεμος

Σε μία κατάπαυση του πυρός οι σκληροπυρηνικοί του Κιέβου θα ήλπιζαν ότι μια νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2028 θα ανανεώσει την άνευ όρων αμερικανική βοήθεια για μία νίκη της Ουκρανίας.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ρωσική κυβέρνηση θα είχε πολλούς λόγους να εξαπολύει ένα προληπτικό χτύπημα.
Ελλείψει ειρηνευτικής διευθέτησης και σε συνθήκες επανειλημμένων ανταλλαγών πυρών, είναι πολύ απίθανο να πεισθούν ουδέτερες χώρες να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις.
Αυτό θα έκανε ακόμη πιο πιθανό το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου.
Είναι επίσης πιθανό σε συνθήκες ασταθούς εκεχειρίας και συνεχιζόμενων συγκρούσεων, η κυβέρνηση Zelensky να ενθαρρυνθεί να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και να συνεχίσει να καθυστερεί τις προεδρικές εκλογές.
Αυτό θα μείωνε τη διεθνή της νομιμότητα και θα κινδύνευε να αυξηθεί η πολιτική αστάθεια στην Ουκρανία εκτιμά το Responsible Statecraft.
Καθώς η Ουκρανία δεν θα βρίσκεται πλέον υπό στρατιωτική πίεση, η ΕΕ και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να πιέζουν για μια ευρωπαϊκή «δύναμη» στην Ουκρανία — κάτι που είναι απολύτως απαράδεκτο για τη Ρωσία και που θα καθιστούσε αδύνατη την ειρηνευτική διευθέτηση.
Από την άλλη πλευρά, μια κατάπαυση του πυρός χωρίς εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της κρίσης, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία, επειδή με το Κίεβο να μην απειλείται πλέον, άλλοι ηγέτες και χώρες θα μπουν στον πειρασμό να μειώσουν ή να τερματίσουν τη στρατιωτική τους βοήθεια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αναμφίβολα θα μπει στον πειρασμό να το κάνει αυτό.

Η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μία κανονική χώρα

Ίσως το πιο σημαντικό, απουσία ειρηνευτικής διευθέτησης, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για την Ουκρανία να ξεκινήσει την οικονομική ανασυγκρότηση και να θεσπίσει τις οικονομικές, δικαστικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να έχει η χώρα πιθανότητες να προχωρήσει προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πόλεμος έφερε σοβαρούς περιορισμούς στην ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, την ελευθερία του λόγου και τον πολιτικό πλουραλισμό στην Ουκρανία.
Αρκετά σημαντικά πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης παραμένουν απαγορευμένα και οι επικριτές της κυβέρνησης Zelensky
έχουν εξοριστεί.
Η ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ουκρανία θα είναι αδύνατη εάν η χώρα παραμείνει σε πολεμική βάση.
Οι ουκρανικές μεταρρυθμίσεις θα είναι εξίσου αδύνατες εάν η οικονομία παραμείνει σε πολεμική βάση και φυσικά οι ιδιώτες επενδυτές θα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να βάλουν τα χρήματά τους στην Ουκρανία εάν πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα επανέναρξης του πολέμου.
Τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από την ΕΕ είτε θα παραμείνουν σε αδιέξοδο, είτε θα χρησιμοποιηθούν μονομερώς από την Ένωση για να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – αφαιρώντας έτσι ένα σημαντικό κίνητρο για τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια συμβιβαστική ειρήνη.
Μια μακροχρόνια ημιπαγωμένη σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι επίσης εξαιρετικά κακή για τις οικονομίες της ΕΕ.
Το πρόσφατο δικαστικό πραξικόπημα στη Ρουμανία με τον αποκλεισμό του Calin Georgescu λόγω δήθεν ρωσικής επιρροής, αποδεικνύει πως οι άρχουσες ελίτ μπορούν να προωθήσουν εξαιρετικά αντιδημοκρατικά μέτρα.

Πώς ΗΠΑ - Ρωσία μπορούν να κόψουν τον Γόρδιο δεσμό

Η κυβέρνηση Trump θα μπορούσε να επιλέξει έναν άλλο γόνιμο δρόμο για την ειρήνη.
Αντί μίας προσωρινής λύσης στο ζήτημα της Ουκρανίας να επικεντρωθεί στη σύναψη μίας σειράς επίσημων διμερών συμφωνιών με τη Μόσχα, σε αντάλλαγμα για την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από εδάφη, που δεν θεωρεί ιστορικά δικά του.
Η βάση για την πρώτη από αυτές τις συμφωνίες έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, με τις δηλώσεις της κυβέρνησης Trump να αποκλείουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια εγγύηση των ΗΠΑ για μη περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ πέρα από τα υφιστάμενα σύνορα της συμμαχίας.
Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να εγγυηθεί την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από χώρες στα σύνορα της Ρωσίας, σε αντάλλαγμα για ορισμένες αμοιβαίες αποχωρήσεις από τη Μόσχα.
Μια νέα ενδιάμεση πυραυλική συμφωνία θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους να αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους στη Γερμανία, σε αντάλλαγμα για την απόσυρση των πυραύλων της Ρωσίας από το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία.
Και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν από κοινού να προτείνουν έναν μόνιμο συμβουλευτικό μηχανισμό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στον οποίο πιθανώς θα συμμετέχουν τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία και οποιαδήποτε ουδέτερα κράτη επιθυμούν να συνεισφέρουν σημαντικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Αυτό θα είχε ως στόχο να αποτρέψει εγκαίρως το είδος των ακούσιων κρίσεων που οδήγησαν σε κρίσεις όπως εκείνη στην Ουκρανία το 2014 και ο πόλεμος στη Γεωργία το 2008.
Τέτοια σχέδια συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που με τη σειρά τους οδηγούν σε σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης για την Ουκρανία, θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς την άμεση ανάμειξη της ΕΕ και της Ουκρανίας.
Φυσικά, η συμφωνία και των δύο θα ήταν απαραίτητη για να καταστεί οριστική και επίσημη η ειρηνευτική διευθέτηση.
Η ουκρανική κυβέρνηση εξ ορισμού θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός και τυχόν εγγυήσεις για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ουκρανία.
Η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει να αναστείλει τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας και να ξεπαγώσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία μεταξύ τους, θα είναι πολύ δύσκολο και ανόητο- για τις Βρυξέλλες και το Κίεβο να την απορρίψουν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης