Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GoldSwitzerland: Οι δασμοί άνοιξαν τις πύλες της πιο καυτής κόλασης – Δεν μας σώζει ούτε ο… Άγιος Βασίλης από τη συντριβή

GoldSwitzerland: Οι δασμοί άνοιξαν τις πύλες της πιο καυτής κόλασης – Δεν μας σώζει ούτε ο… Άγιος Βασίλης από τη συντριβή
Μια κρίση χρέους = μια πιστωτική κρίση, και μια πιστωτική κρίση = κρίση ρευστότητας, και μια κρίση ρευστότητας είναι η αιτία κάθε κατάρρευσης των αγορών εδώ και αιώνες. Τελεία και παύλα…
Παρά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν οι δασμοί του Trump, οι τίτλοι των ειδήσεων –όπως συνήθως– κάνουν λάθος όσον αφορά τις αιτίες της μεταβλητότητας που επικρατεί στις αγορές και τις επιπτώσεις που έρχονται, σημειώνει σε νέα ανάλυσή της η GoldSwitzerland.
Για να κατανοηθούν ο τρόπος πλοήγησης μέσα σε τέτοιες πιέσεις στις αγορές, η ιστορική πραγματικότητα του χρέους, ο ρόλος του χρυσού και –το πιο κρίσιμο απ’ όλα– η σημασία μιας κρίσης ρευστότητας, απαιτείται μια πολύ πιο ισορροπημένη προσέγγιση από το «φταίνε οι δασμοί».
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η αντίδραση των στοιχείων ενεργητικού υψηλού κινδύνου στην «Ημέρα Απελευθέρωσης» των δασμών του Τραμπ μόνο θετική δεν ήταν: ο δείκτης VIX εκτοξεύθηκε πάνω από τις 50 μονάδες, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες γύρισαν βάφτηκαν στο κόκκινο.
Ο δείκτης S&P έχει χάσει 11,5% μέσα σε τρεις ημέρες, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,38%, γεγονός που δείχνει πως το «γραμμάτιο» του Θείου Σαμ παύει πλέον να λειτουργεί ως ασφαλής προορισμός.
VON GREYERZ_The S&P has lost 11.5% in 3 days and the yield on the 10Y UST now sits at 4.38%, which suggests Uncle Sam’s IOU is no longer acting like a traditional safe haven.
Φταίνε οι δασμοί;

Σύμφωνα με την Gold Switzerland, η κοινή γνώμη, μαζί με τα χρηματοοικονομικά μέσα ενημέρωσης, αποδίδουν την καταστροφή στις αγορές στους δασμούς – κάτι που χάνει την… ουσία και τη μεγάλη εικόνα κατά… τρισεκατομμύρια.
Η ωμή αλήθεια για τη σφαγή αυτή είναι ότι οι αμερικανικές μετοχές ήταν για καιρό υπερτιμημένες, φουσκωμένες τεχνητά από τη Fed, και αποτελούσαν ένα κόκκινο μπαλόνι που απλώς περίμενε να σκάσει.
Και υπήρχαν πολλές πιθανές «βελόνες»: πόλεμος, κατάρρευση τράπεζας, απεγνωσμένες κινήσεις επιτοκίων, απρόβλεπτα πολιτικά γεγονότα ή απλώς η βαρύτητα της επιστροφής στον μέσο όρο από μια φούσκα-αγορά.
Ναι, βεβαίως, οι δασμοί υπήρξαν ΜΕΓΑΛΟΣ πυροκροτητής –αλλά δεν ήταν η βαθύτερη αιτία αυτού που βιώνουν τώρα οι επενδυτές και αυτού που οι πολίτες–ανεξάρτητα από τις αγορές– υπομένουν εδώ και χρόνια.
Τον Ιανουάριο του 2024, ο οίκος GoldSwitzerland είχε εκφράσει την απαισιοδοξία του λόγω των "παβλοφικών" αγορών που ενθουσιάζονταν με τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed. Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, ήταν ανοιχτά επιφυλακτικός για το 2025. Μαντικές ικανότητες; Καθόλου.
Τα «έξυπνα χρήματα» είχαν ήδη στραφεί σε μετρητά, δεδομένου ότι οι αγορές εξαρτιούνταν υπερβολικά από μια χούφτα υπερτιμημένων εταιρειών, σε ένα περιβάλλον που αλλάζει – με την απο-δολαριοποίηση, την απο-παγκοσμιοποίηση και έναν disruptor στον Λευκό Οίκο.
Αυτές οι προβλέψεις του Ιανουαρίου δεν ήταν μαγικές: ήταν αναγνώριση ενός κύκλου χρέους που πλησιάζει σε ένα οδυνηρό αλλά αναπόφευκτο σημείο καμπής.

Το Χρέος μάς τα είπε όλα

Για όποιον επιδιώκει διαύγεια στις τάσεις που επηρεάζουν τα περιουσιακά στοιχεία, τις συνέπειες των δασμών, την κατεύθυνση των νομισμάτων, τις υφεσιακές δυνάμεις, την πορεία των πολύτιμων μετάλλων και τη γενικότερη φύση της νέας παγκόσμιας αταξίας, χρειάζεται απλώς να δοθεί προσοχή σε μια λέξη με τέσσερα γράμματα: ΧΡΕΟΣ.
Το χρέος –και το άνευ προηγουμένου μέγεθός του, ο κίνδυνος και η πορεία του– είναι ένα θέμα που θίγεται σταθερά σχεδόν σε κάθε άρθρο ή συνέντευξη της Gold Switzerland.

Από την κρίση χρέους στην κρίση των αγορών

Μια κρίση χρέους = μια πιστωτική κρίση, και μια πιστωτική κρίση = κρίση ρευστότητας, και μια κρίση ρευστότητας είναι η αιτία κάθε κατάρρευσης των αγορών εδώ και αιώνες. Τελεία και παύλα.
Τα μαθηματικά, η ιστορία και η κατεύθυνση της σημερινής πιστωτικής κρίσης ήταν προφανή πολύ πριν οι τίτλοι ανακαλύψουν ως αφορμή τους δασμούς.
Εδώ και χρόνια η GoldSwitzerland προειδοποιεί για τα ανοιχτά και κραυγαλέα σημάδια πως ο Θείος Σαμ είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας και πως η πιστωτική κρίση δεν έρχεται απλώς – ήδη σιγοβράζει παντού γύρω μας.

Τα αγνοημένα σημάδια

Υπήρξε η κρίση στις αγορές repos το 2019, όταν ακόμα και οι μεγάλες τράπεζες δεν εμπιστεύονταν τα μεταξύ τους ενέχυρά τους, και η Fed αναγκάστηκε να τις επανα-χρηματοδοτήσει με δισεκατομμύρια από "κλικ του ποντικιού".
Ένα χρόνο μετά, ήρθε η λεγόμενη κρίση COVID τον Μάρτιο του 2020, που στην ουσία ήταν άλλη μία κρίση ρευστότητας/πίστωσης, ακολουθούμενη – όπως το περιμένατε – από απεριόριστο (ήτοι τρισεκατομμύρια) πληθωριστικό χρήμα.
Μέχρι το 2022, χάρη στον αποτυχημένο «πόλεμο κατά του πληθωρισμού» με επιτόκια «ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα» από τον Powell, οι αμερικανικές αγορές σημείωσαν τις χειρότερες ονομαστικές αποδόσεις σε μετοχές και ομόλογα από το… 1871. Γιατί; Επειδή η άνοδος των επιτοκίων από τη Fed προκάλεσε άλλη μία κρίση πίστωσης και, κατ’ επέκταση, ρευστότητας.
Το 2023 είδαμε τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες τραπεζικές καταρρεύσεις στην ιστορία των ΗΠΑ – ξανά, όχι λόγω τραπεζικού συστήματος, αλλά λόγω των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Με άλλα λόγια, άλλη μία ΚΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ, που «λύθηκε» με ακόμα τρισεκατομμύρια από "ψηφιακό" πληθωριστικό χρήμα.
Βλέπετε την τάση; Ένα μπαλόνι που αναζητά απεγνωσμένα μια βελόνα;

Κρίση ρευστότητας

Συνδέοντας τις τελείες, γίνεται πιο εύκολο να καταλάβει κανείς πώς ένα έθνος με λόγο χρέους/ΑΕΠ 125% ($37 τρισ.) γίνεται ολοένα και λιγότερο αξιόπιστο – με λιγότερους αγοραστές για τα κρατικά του IOUs.
Αυτό σημαίνει λιγότερη πίστωση και λιγότερη ρευστότητα για να κινηθεί η οικονομία. Κοινώς: πρόβλημα.
Και όταν αυτό το ήδη καταχρεωμένο, δυσφημισμένο έθνος, επιλέγει να οπλοποιήσει το νόμισμά του και τα κρατικά του IOUs, είναι όντως έκπληξη που η ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα έχει καταρρεύσει;
Με άλλα λόγια, όλες αυτές οι δυνάμεις συγκλίνουν και σχηματίζουν έναν ξεκάθαρο χάρτη προς μια κρίση ρευστότητας – της οποίας οι συνέπειες είχαν ήδη δρομολογηθεί πριν τα media κατηγορήσουν τους δασμούς για την τελευταία αναστάτωση.

Η σκοπιά των δασμών

Όσον αφορά τους δασμούς, εμείς – και πολλοί άλλοι – έχουμε μιλήσει εκτενώς για τη φύση και τους κινδύνους τους, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβουμε τις λεπτομέρειες ούτε να προσποιούμαστε έκπληξη, όπως κάνουν οι αγορές και τα media. Καμία έκπληξη εδώ.
Σίγουρα, ένας βασικός δασμός 10% σε όλες τις εισαγωγές, μαζί με 20% στους ευρωπαϊκούς και έναν εξωφρενικό 104% στους κινεζικούς δασμούς, πρόκειται να ταρακουνήσουν τα πάντα – από τις παγκόσμιες αγορές και τη γεωπολιτική έως τον μέσο Αμερικανό πολίτη.
Και όσον αφορά τον μέσο πολίτη; Καμία ψευδαίσθηση: αυτοί οι δασμοί θα είναι πληθωριστικοί και επώδυνοι, καθώς οι ΗΠΑ βιώνουν το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα εμπορευμάτων στην ιστορία τους.

Καταπολεμώντας τον πληθωρισμό… διαλύοντας τους πάντες

Η (υποτιθέμενη) καλή είδηση; Μπορεί οι τιμές να πέσουν παρά τις αυξήσεις – λόγω της ζήτησης που καταρρέει. Πώς; Ορίστε τα άσχημα νέα…
Αν οι δασμοί προκαλέσουν ύφεση ή και κάτι χειρότερο (βλ. McKinley era), και οι Αμερικανοί – ήδη χρεοκοπημένοι – αρχίσουν να αγοράζουν λιγότερα, τότε η καταστροφή της ζήτησης θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω.
Α, και μια αποπληθωριστική κατάρρευση της αγοράς και η εξαΰλωση των συντάξεών σας (401k) μπορεί επίσης να «καταπολεμήσει τον πληθωρισμό» – αλλά αυτή η νίκη θα έρθει στην πλάτη σας. Απλώς το αναφέρω…
Και στο τέλος, τα αναπόφευκτα "bazooka" ρευστότητας της Fed θα ξαναστείλουν τον πληθωρισμό στα ύψη και το δολάριo στο ναδίρ.
Όλοι οι δρόμοι – αποδολαριοποίηση, απόγνωση της Fed, αδιάθετα κρατικά ομόλογα, εμπορικοί πόλεμοι – οδηγούν τελικά στον πληθωρισμό.

Τα γεγονότα

Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΕ και το χρηματιστήριο (όπως και το 99% των πολιτικών που δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για την οικονομία ή την ιστορία) έχουν ξεχάσει να αναφέρουν το εξής: ΕΣΕΙΣ ήδη ζείτε σε ύφεση κατανάλωσης – και αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό. Χρειάζεστε αποδείξεις;
Πέρα από τα "βαρετά" στοιχεία για την καμπύλη αποδόσεων, τις μεταβολές του Μ2, 24 συνεχόμενους μήνες πρόδρομων δεικτών που υπογραμμίζουν πως έρχεται ύφεση, τα υψηλότερα ποσοστά πτωχεύσεων μικρών επιχειρήσεων των τελευταίων 13 ετών, τα ρεκόρ καθυστερήσεων σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια αυτοκινήτου, τον δείκτη Oliver Anthony, τα εργασιακά στοιχεία του 2024 (μετά τις εκλογές) που υπολείπονταν κατά 880.000 θέσεις εργασίας, και την αύξηση της ανεργίας κατά 50 μονάδες βάσης μέσα σε 12 μήνες… οι ΗΠΑ βιώνουν αρνητικές λιανικές πωλήσεις για μήνες, ενώ οι δαπάνες σε καταναλωτικά είδη (πλην Amazon) βρίσκονται σχεδόν στο μηδέν.
Αλλά προφανώς, τέτοιοι κραυγαλέοι δείκτες ύφεσης δεν σήμαιναν τίποτα όσο το χρηματιστήριο ανέβαινε.

Οι αγορές δεν κρύβουν πια την αλήθεια

Τώρα όμως που το ράλι τελείωσε, οι αναλυτές, οι πολιτικοί και οι traders που παρασύρθηκαν από το FOMO αρχίζουν να δείχνουν μπερδεμένοι, ανήσυχοι – ακόμα και έκπληκτοι. Έκπληκτοι; Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, αριθμούς και τα αυξανόμενα spreads στα ομόλογα, πώς γίνεται η κρίση χρέους, πίστωσης και τώρα η κρίση ρευστότητας να αποτελεί έκπληξη; Για όσους πρόσεχαν, δεν είναι έκπληξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την GoldSwitzerland, αφού κάθε κρίση χρέους οδηγεί σε κρίση πίστωσης, ρευστότητας και στη συνέχεια αγοράς (και ύφεσης), το μέλλον – όσο ασαφές κι αν είναι – μπορεί να προβλεφθεί με σχετική ασφάλεια.
Απλά ειπωμένο: Τα χρεοκοπημένα συστήματα, οι αγορές και τα κράτη χρειάζονται περισσότερη ρευστότητα. Αλλά πώς; Ιδανικά, θα έπρεπε να έχουμε περισσότερη παραγωγικότητα, φορολογικά έσοδα και καθαρό εμπορικό πλεόνασμα απ’ ό,τι έχουμε χρέη, υποχρεώσεις και ελλείμματα.
Οι περικοπές δαπανών του Trump, η κατάργηση της USAID και ακόμα και οι δασμοί (καλοί ή κακοί) δεν πρόκειται να φέρουν κανένα πλεόνασμα ή οικονομικό θαύμα – ούτε τώρα ούτε σύντομα.
Ούτε ο Άγιος Βασίλης δεν μπορεί να σώσει τις ΗΠΑ από την αναπόφευκτη και απαραίτητη δημιουργική καταστροφή που έρχεται.
Αντιθέτως, όπως δείχνει η ιστορία, οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι έκαναν όλα τα χρεοκοπημένα κράτη στο παρελθόν – δηλαδή, θα φουσκώσουν τα χρέη τους μέσω οικονομικής καταστολής, πριν επιβάλουν ελέγχους κεφαλαίων και μια συγκαλυμμένη συγκέντρωση εξουσίας, υπό το πρόσχημα του «κοινού καλού».

Προβλέψιμες πράξεις απελπισίας

Επίσης προβλέψιμη είναι και η δημιουργία μιας κερδοσκοπικής φούσκας μέσω ενός "στρατηγικού αποθέματος BTC", ώστε τα τεχνητά κέρδη να πάνε στην αποπληρωμή χρέους τύπου… Ελ Σαλβαδόρ.
Άλλο ένα «κόλπο»: Ρυθμίσεις που θα δεσμεύουν τα crypto και ειδικά το BTC μόνο στο δολάριο και σε stablecoins που είναι καλυμμένα με UST/USD – δημιουργώντας έτσι ένα νέο "πετροδολάριο" για τα υποτίθεται αποκεντρωμένα ψηφιακά νομίσματα.
Αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση για δολάρια και USTs, αλλά θα είναι πολύ κακό για τις ατομικές ελευθερίες. Καμία έκπληξη.
Ακόμη πιο προβλέψιμο είναι το αναπόφευκτο στο άμεσο μέλλον pivot από τη σύσφιξη (QT) στην ποσοτική χαλάρωση (QE), όταν οι αγορές καταρρεύσουν.
Αυτό σημαίνει περισσότερα «χρήματα με ένα κλικ» – πληθωριστικά – μετά από μια αποπληθωριστική κατάρρευση της αγοράς και μια επίσημη (αντί για αρνημένη) ύφεση.
Μετά απ’ αυτό, η αποτυχημένη ηγεσία θα στραφεί πιθανότατα προς ένα «reset» που έχει ήδη προαναγγελθεί από το ΔΝΤ, όπου ένα CBDC με μερική κάλυψη από χρυσό θα γίνει ο κανόνας σε έναν κόσμο αυξανόμενης αταξίας.

Χρυσός

Και τι κοινό έχουν όλες αυτές οι «λύσεις» στην κρίση χρέους, πίστωσης και ρευστότητας;
Τι σημαίνει η αποτυχία των USTs και της ζήτησής τους; Τι γίνεται όταν οι πρώην αγοραστές του χρέους μας γίνονται πωλητές; Πιστέψτε με, η Κίνα είναι πλέον πωλητής…
Τι σημαίνει όταν ο παγκόσμιος νότος (BRICS κ.ά.) διευθετεί εμπορικές συναλλαγές σε χρυσό, και όταν το πετρέλαιο πωλείται εκτός δολαρίου;
Γιατί βλέπουμε ρεκόρ αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες από τότε που οι ΗΠΑ οπλοποίησαν το δολάριο;
Τι σημαίνει όταν ακόμα και η BIS ανακήρυξε το χρυσό ως Tier-1 αποθεματικό, πάνω από τα ιερά κάποτε USTs;
Τι σημαίνει όταν οι κεντρικές τράπεζες ξεφορτώνονται USTs και αγοράζουν φυσικό χρυσό εδώ και μια δεκαετία;
Τι δείχνουν οι εκροές φυσικού χρυσού από το COMEX;
Είναι απλό: Ο χρυσός είναι το νέο – και αναπόφευκτο – ασφαλές καταφύγιο σε έναν κόσμο που χάνει την πίστη του σε χρεόγραφα που δεν μπορούν να αποπληρωθούν, σε πληθωρισμένα νομίσματα, σε ανεξέλεγκτο χρέος και σε αγορές που επανέρχονται βίαια στο μέσο όρο λόγω της προφανούς κρίσης ρευστότητας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι καιρός να κάνετε αυτό που οι κυβερνήσεις σας αρνήθηκαν να κάνουν;
Δηλαδή, να προστατέψετε το δικό σας νόμισμα με το μόνο αληθινό χρήμα της φύσης, της ιστορίας και της κοινής λογικής: τον χρυσό;
Αποφασίστε μόνοι σας, καταλήγει η GoldSwitzerland.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης