
Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο επικεφαλής της JP Morgan έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα
Παράξενα πράγματα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες με... πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό «καλό άνθρωπο», στο φως ήρθε η επιστολή προς του Jamie Dimon στους μετόχους της JP Morgan, όπου έκανε ειδική αναφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας υπό την καθοδήγηση ενός «εξαιρετικού ηγέτη». «Οι χώρες που εφαρμόζουν υγιείς πολιτικές είναι ικανές να επιτύχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Σκεφτείτε την Ιρλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και τη Σουηδία. Ακόμα και η Ελλάδα, η οποία ήταν η μόνιμη κακή περίπτωση της Ευρώπης, κατάφερε να αλλάξει πορεία, χάρη σε έναν εξαιρετικό πολιτικό ηγέτη» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Dimon.
Πάντως, μόλις λίγα 24ωρα πριν, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας σημείωνε την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την πρόοδο των τελευταίων ετών, η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας εμφάνισε μικρή επιδείνωση το 2024. Η επιδείνωση αυτή σχετίζεται με την ανατίμηση του ευρώ, η οποία επέδρασε αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα ως προς τις σχετικές τιμές.
Παράλληλα όμως, η ανταγωνιστικότητα ως προς το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος επηρεάστηκε αρνητικά από δύο παράγοντες: αφενός τη χαμηλότερη αύξηση των μισθών στην υπόλοιπη ευρωζώνη και αφετέρου τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες σε σύγκριση με την Ελλάδα.
Όσον αφορά τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, όπως επισημαίνεται στην Έκθεση της ΤτΕ, η θέση της χώρας παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη στους συναφείς σύνθετους δείκτες. Η υστέρηση σε κρίσιμους τομείς -όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η καινοτομία και οι παραγωγικές επενδύσεις- συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη για τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδος στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας.
Επιδείνωση κατέγραψε επίσης και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να διευρύνεται στο 6,4% του ΑΕΠ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών