
Ποιες τιτλοποιήσεις υστερούν επειδή δεν προχωρά η επαναγορά δανείων στις τράπεζες
Η πρώτη εταιρεία, η οποία είναι και η μεγαλύτερη του κλάδου διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια, δανείων μικτής αξίας 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% ή 14 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Τ. Πανούσης.
Όπως πρόσθεσε, το μεγαλύτερο μέρος των ανακτήσεων που φθάνει το 80%, προέρχεται από ρυθμίσεις και συναινετικές λύσεις και μόλις το 20% αφορά πλειστηριασμούς.
Σε ό,τι αφορά στις τιτλοποιήσεις δανείων, η σημερινή τους εικόνα δεν θέτει σε κίνδυνο τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, η DoValue διαχειρίζεται επτά τιτλοποιήσεις, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται σύμφωνα με τα επιχειρηματικά πλάνα, είτε εμφανίζουν υπεραπόδοση και μόνο δυο υποαποδίδουν διότι προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί επαναγορά ενήμερων χαρτοφυλακίων από τις τράπεζες ,η οποία δεν έχει προχωρήσει. Ο κ. Πανούσης, συμπλήρωσε πως απαιτείται αλλαγή θεσμικού πλαισίου για την επιστροφή ρυθμισμένων δανείων στις τράπεζες, επιτάχυνση στη νομική εκτέλεση, η ίδρυση φορέα επαναμίσθωσης ακινήτων, αλλά και ωρίμανση του χαρτοφυλακίου σε νομικό και τεχνικό επίπεδο.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal Hellas, κ. Θ. Αθανασόπουλος, ανέφερε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι «αναγκαιότητα», διότι ότι πρόκειται για ένα «πετυχημένο εργαλείο», καθώς έχουν ήδη ρυθμιστεί δάνεια ύψους 10 δις. ευρώ. Όπως είπε, «πριν τον εξωδικαστικό δεν υπήρχε συνολική διαδικασία για να λύσει κάποιος τις διαφορές του – πρόκειται για ένα σύνθετο σύστημα με βάση τα στοιχεία των πιστωτών».
Συνολικά, από τα 73 δισ. ευρώ οφειλών τα 40 δισ. ευρώ ανήκουν στις τιτλοποιήσεις του “Ηρακλή” και τα 33 δισ. ευρώ έχουν πωληθεί, ενώ οι συνολικοί οφειλέτες ανέρχονται σε 2,7 εκατ., εκ των οποίων οι 600 χιλ. οφειλέτες βρίσκονται τις τιτλοποιήσεις.
Intrum: Προεξοφλεί μελλοντικά έσοδα - έως 74,9 εκατ. ευρώ το 2024
Εν τω μεταξύ, μείωση καθαρών κερδών μετά φόρων κατά 30% εμφάνισε για το 2024 η Intrum διαχείρισης δανείων αφού ανήλθαν σε 60,8 εκατ. ευρώ έναντι 85,8 εκατ. ευρώ. O συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 187 εκατ. ευρώ από 223 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBIDTA μειώθηκαν σε 112,1 εκατ. ευρώ από 148,9 εκατ. ευρώ το 2023. H Intrum, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες διαχείρισης, συνεχίζει να προεξοφλεί μελλοντικά έσοδα.
Συγκεκριμένα, από τα παραπάνω συνολικά έσοδα το 2024, τα 74,9 εκατ. ευρώ αφορούν έσοδα επόμενων χρήσεων – από συνδεδεμένο μέρος ( Piraeus bank ) έναντι 87,9 εκατ. ευρώ το 2023.
Η Intrum, ανήκει κατά 80% στην Intrum Spain και 20% στην Piraeus bank στην οποία πλήρωσε 16,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,2 εκατ. ευρώ αφορούν τα κέρδη χρήσης 2024 και 5,5 εκατ. ευρώ από επιστροφή κεφαλαίου.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών