Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καρκινοπαθείς και διαβητικοί… θύματα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας - Στο στόχαστρο φάρμακα για σοβαρές ασθένειες

Καρκινοπαθείς και διαβητικοί… θύματα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας - Στο στόχαστρο φάρμακα για σοβαρές ασθένειες
Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, Sanof, GSK και Eli Lilly διαθέτουν τουλάχιστον μία αμερικανική μονάδα παραγωγής για τα φάρμακά τους που πωλούνται στην Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου Ρωσίας και Κίνας βρίσκονται και δημοφιλή φάρμακα της Δύσης για σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος και ο διαβήτης.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στο 125%,  «απαντώντας» στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να ξεχωρίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για υψηλότερους δασμούς. Η κυβέρνηση Trump διερευνά επίσης επί του παρόντος κατά πόσον οι εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόδρομο για την επιβολή δασμών στα εν λόγω προϊόντα.
Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, Sanof, GSK και Eli Lilly διαθέτουν τουλάχιστον μία αμερικανική μονάδα παραγωγής για τα φάρμακά τους που πωλούνται στην Κίνα, όπως έδειξαν τα αρχεία της Εθνικής Διοίκησης Ιατρικών Προϊόντων της Κίνας.
Στην Ιντιάνα, η AstraZeneca έχει μια μονάδα παραγωγής για το blockbuster φάρμακο για τον καρκίνο durvalumab και η Eli Lilly παράγει επίσης εκεί το δημοφιλές φάρμακο για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους tirzepatide, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Η Βόρεια Καρολίνα αναφέρεται ως τοποθεσία για την παρασκευή του αντισώματος της AstraZeneca και της Sanofi για την πρόληψη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), nirsevimab, καθώς και για το σχήμα δύο φαρμάκων της GSK για τον ιό HIV lamivudine/dolutegravir.
Τα αρχεία που εξέτασε το Reuters δεν περιγράφουν λεπτομερώς πόση από την αμερικανική παραγωγή αποστέλλεται στην Κίνα.

Κίνδυνος για αύξηση των τιμών

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι δασμοί της Κίνας στα αμερικανικά προϊόντα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών ή περιορισμένη προσφορά ορισμένων φαρμάκων.
«Ανάλογα με τα προϊόντα, οι ασθενείς και οι καταναλωτές στην Κίνα μπορεί να επηρεαστούν πολύ από τους δασμούς, επειδή η παραγωγή φαρμάκων δεν μπορεί να μεταφερθεί βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Erik Jandrasits, επικεφαλής εμπορικών υποθέσεων στην ελβετική ένωση φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών επιχειρήσεων Scienceindustries.
Για την αγορά των ΗΠΑ, οι εταιρείες του κλάδου έχουν πιέσει τον Trump να προχωρήσει σε σταδιακή επιβολή δασμών στα εισαγόμενα φαρμακευτικά προϊόντα, με την ελπίδα να μειωθεί το τσίμπημα από τις επιβαρύνσεις και να τους δοθεί χρόνος να μετατοπίσουν την παραγωγή. «Αυτό (ο πιθανός αμερικανικός δασμός) δημιουργεί σαφώς μια επιβάρυνση στον φαρμακευτικό χώρο, δεδομένης της τρέχουσας αβεβαιότητας και πολυπλοκότητας των αλυσίδων εφοδιασμού φαρμάκων», δήλωσε ο αναλυτής της William Blair Matt Phipps.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης