
«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο λήψης αποφάσεων και πολύ κοντά σε ύφεση»
«Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο λήψης αποφάσεων και πολύ κοντά σε ύφεση», δήλωσε -στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC την Κυριακή 13/4- ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο.
«Αν λάβεις υπόψη τους δασμούς, το χρέος, την άνοδο μιας νέας δύναμης που αμφισβητεί την υπάρχουσα, αν τα εξετάσεις αυτά τα στοιχεία και τις αλλαγές στις τάξεις και στα συστήματα, πρόκειται για κάτι εξαιρετικά ανατρεπτικό. Ο τρόπος που θα διαχειριστούν αυτά τα πράγματα μπορεί να οδηγήσει σε κάτι πολύ χειρότερο από μια ύφεση», είπε ο κ. Dalio, ο οποίος είχε προβλέψει σωστά την οικονομική κρίση του 2008.
Πρόσθεσε δε ότι παίζει σημαντικό ρόλο το αν οι δασμοί εφαρμόζονται με «σταθερό» τρόπο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο τρόπος με τον οποίο ο D. Trump έχει εφαρμόσει το σχέδιό του για τους δασμούς — το οποίο έχει στόχο να επαναφέρει τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ και να ενισχύσει την απασχόληση και τα φορολογικά έσοδα — έχει υπάρξει «πολύ ανατρεπτικός», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι δασμοί είναι «σαν να πετάς πέτρες μέσα στο παραγωγικό σύστημα».
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο κ. Dalio ανέλυσε περαιτέρω:
«Αυτή τη στιγμή, δίνεται τεράστια και δικαιολογημένη προσοχή στους ανακοινωθέντες δασμούς και στις μεγάλες επιπτώσεις τους στις αγορές και την οικονομία, ενώ δίνεται ελάχιστη προσοχή στις συνθήκες που τους προκάλεσαν και στις ακόμα μεγαλύτερες διαταραχές που πιθανόν έρχονται.
Μην με παρεξηγήσετε – αυτοί οι δασμοί είναι σημαντικές εξελίξεις και όλοι γνωρίζουμε ότι τους προκάλεσε ο Πρόεδρος Trump – όμως οι περισσότεροι χάνουν από το οπτικό τους πεδίο τις βαθύτερες συνθήκες που τον έφεραν στην εξουσία και γέννησαν αυτούς τους δασμούς».
Ο κ. Dalio, ο οποίος έχει περιουσία 16 δισ. δολαρίων, προειδοποιεί ότι βλέπουμε μια κλασική κατάρρευση των μεγάλων νομισματικών, πολιτικών και γεωπολιτικών συστημάτων — ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο μία φορά ανά γενιά, αλλά έχει ξανασυμβεί όταν υπάρχουν μη βιώσιμες συνθήκες.
Συγκεκριμένα:
Η νομισματική/οικονομική τάξη καταρρέει επειδή υπάρχει υπερβολικό χρέος, προστίθεται υπερβολικά γρήγορα νέο, και οι αγορές και οι οικονομίες εξαρτώνται από αυτό το χρέος. Οι ΗΠΑ δανείζονται υπερβολικά, ενώ χώρες όπως η Κίνα κατέχουν ήδη τεράστιο ποσοστό του χρέους αυτού και βασίζονται στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ για να στηρίξουν την οικονομία τους. Αυτή η αλληλεξάρτηση είναι επισφαλής, ειδικά σε έναν κόσμο αποπαγκοσμιοποίησης.
Η εσωτερική πολιτική τάξη διαλύεται λόγω μεγάλων ανισοτήτων στην εκπαίδευση, την παραγωγικότητα, τα εισοδήματα, τον πλούτο και τις αξίες — και λόγω της ανικανότητας του πολιτικού συστήματος να επιλύσει τα προβλήματα. Αυτό οδηγεί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε λαϊκιστές της δεξιάς και της αριστεράς, με τις δημοκρατίες να απειλούνται, και την ανάδειξη αυταρχικών ηγετών.
Η διεθνής γεωπολιτική τάξη αλλάζει καθώς τελειώνει η εποχή της μονοκρατορίας των ΗΠΑ. Το παγκόσμιο σύστημα συνεργασίας αντικαθίσταται από ένα σύστημα ανταγωνισμού και επιβολής ισχύος. Οι ΗΠΑ πλέον υιοθετούν στρατηγική «America First», με εμπορικούς, γεωπολιτικούς, τεχνολογικούς και στρατιωτικούς πολέμους.
Οι φυσικές καταστροφές (ξηρασίες, πλημμύρες, πανδημίες) προκαλούν όλο και μεγαλύτερες αναταράξεις.
Η τεχνολογική πρόοδος, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, την πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις, και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε φυσικές καταστροφές.
Ο κ. Dalio καταλήγει παροτρύνοντας το κοινό να μην αποσπάται από τις εντυπωσιακές ειδήσεις όπως οι δασμοί, αλλά να δώσει προσοχή σε αυτές τις πέντε θεμελιώδεις δυνάμεις και στις αλληλεπιδράσεις τους — αυτές είναι που οδηγούν τις μεγάλες αλλαγές στους κύκλους της ιστορίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών