Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια πόλωση - Το σχέδιο Τrump να «πνίξει» την Κίνα περνάει μέσα από... 70 χώρες

Παγκόσμια πόλωση - Το σχέδιο Τrump να «πνίξει» την Κίνα περνάει μέσα από... 70 χώρες
Η πίεση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους είναι απίθανο να οδηγήσει στην πλήρη απομόνωση της Κίνας και είναι πιθανότερο να βαθύνει την παγκόσμια πόλωση
Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Donald Τrump για να «πνίξει» την οικονομία της Κίνας περνάει μέσα από... 70 χώρες, κλιμακώνοντας την παγκόσμια πόλωση, στη σκιά του εμπορικού πολέμου.
Κατά τη διάρκεια των επικείμενων διαπραγματεύσεων με 70 χώρες για την πιθανή μείωση των αμοιβαίων δασμών, ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να θέσει όρο που θα απαιτεί τον περιορισμό της οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη σχετικές πηγές.
Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις θα ποικίλλουν ανάλογα με το βάθος των οικονομικών δεσμών κάθε χώρας με την Κίνα.
Σύμφωνα με τη λογική του Λευκού Οίκου, οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να αποδυναμώσουν περαιτέρω την ήδη εύθραυστη οικονομία της Κίνας και τελικά να αναγκάσουν το Πεκίνο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γράφει το ρωσικό Vedomosti.
Μεταξύ των συγκεκριμένων αιτημάτων που μπορεί να τεθούν από τα κράτη που επιδιώκουν να συνάψουν συμφωνία με τον Λευκό Οίκο, το άρθρο αναφέρει όχι μόνο την απαγόρευση της Κίνας να δρομολογεί αγαθά μέσω των χωρών αυτών προς τις ΗΠΑ, αλλά και την άρνηση να επιτρέψουν σε κινεζικές εταιρείες να έχουν την έδρα τους στο έδαφός τους και την αποχή από "βιομηχανικά προϊόντα χαμηλού κόστους από την Κίνα".

Ο Trump θέλει να πνίξει την κινεζική οικονομία

Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο έχει απαντήσει μόνο με συμμετρική αύξηση των δασμών και επιμένει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί εξαναγκασμός.
Τα πιθανά μέτρα που περιγράφει η Wall Street Journal αποτελούν μια προσπάθεια να "πνιγεί" η κινεζική οικονομία, σύμφωνα με την επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης του επενδυτικού ομίλου Finam Olga Belenkaya.
Η ίδια δήλωσε στο Vedomosti ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά αναγκάζουν άλλες χώρες να επιλέξουν μεταξύ της οικοδόμησης οικονομικών σχέσεων είτε με τις ΗΠΑ είτε με την Κίνα.
Για τις χώρες που συμφωνούν να κάνουν παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ, το μόνο όφελος θα είναι η μείωση των αμερικανικών δασμών.
Ορισμένα έθνη που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική αγορά -όπως ο Καναδάς και το Μεξικό- μπορεί να πιεστούν να αποδεχθούν αυτούς τους όρους, πιστεύει η Belenkaya.
Η εμπορική σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τις διμερείς δασμολογικές διαφορές και έχει λάβει χαρακτηριστικά ευρύτερης αντιπαράθεσης, δήλωσε στην εφημερίδα η Junior Research Fellow του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών Alexandra Yankova.
Ταυτόχρονα, η αποτελεσματικότητα της προσέγγισης της Ουάσινγκτον είναι εξαιρετικά αμφίβολη - όχι μόνο λόγω του μεγέθους της οικονομίας της Κίνας, αλλά και λόγω της αυξανόμενης απογοήτευσης στον Παγκόσμιο Νότο από την πολιτική των μπλοκ και τον γεωοικονομικό εξαναγκασμό, υποστήριξε η Yankova.

Παγκόσμια πόλωση

Η πίεση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους είναι απίθανο να οδηγήσει στην πλήρη απομόνωση της Κίνας και είναι πιθανότερο να βαθύνει την παγκόσμια πόλωση, ωθώντας τα ουδέτερα κράτη να εντείνουν μια μορφή "πολιτικής μη συμμόρφωσης" στην οικονομική σφαίρα.
Εν μέσω άμεσων πιέσεων, η Κίνα είναι απρόθυμη να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και οι αναφορές για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν τρίτες χώρες να απομονώσουν την Κίνα είναι πιθανότερο να κλιμακώσουν τις εντάσεις παρά να φέρουν το Πεκίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης