Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι ανησυχίες για νέες αναταραχές, αλλάζουν οι αποτιμήσεις στις μετοχές - Κάθε άνοδος ευκαιρία για πωλήσεις

Οι ανησυχίες για νέες αναταραχές, αλλάζουν οι αποτιμήσεις στις μετοχές - Κάθε άνοδος ευκαιρία για πωλήσεις

Tελείωσε γενναιοδωρία των ΗΠΑ – μέσω Marshall κλπ -Συναλλαγές που θα οδηγούν σε δίκαιη αξία σε παρόντα χρόνο

Σχετικά Άρθρα

Mπορεί οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να επανήλθαν κάτω του 4,5%, ωστόσο τα δύσκολα έπονται γιατί ουδείς γνωρίζει ποιά θα είναι η εικόνα σε έξι μήνες, αλλά και η αντίδραση της FED στα δεδομένα.           

Άλλωστε, η αναταραχή στα αμερικανικά ομόλογα με αποδόσεις άνω του 4,5% στα 10ετή και άνω του 5% στα 30ετη οδήγησε την κυβέρνηση Trump στην παύση στους δασμούς για διάστημα 90 ημερών, διότι το κόστος εξυπηρήτησης του χρέους αποτελεί πρόβλημα τόσο για τον Trump, όσο και για τον υπουργό οικονομικών Scott Bessent.
O τελευταίος με θητεία σε Soros, Kynikos, Ηanos και γνωρίζει το σορτάρισμα των αγορών, δηλαδή έχει βρεθεί στην θέση των “τιμωρών” της αγοράς ομολόγων. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.         

Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ, εφαρμόστηκε σε πολύ μικρότερο βαθμό στην πρώτη θητεία Trump.
Ο  Scott Bessent αρθογραφούσε ήδη από την δεκαετία του 1990 (1987) για την επιβολή προστατευτικού καθεστώτος που θα ενίσχυε την αμερικανική παραγωγή.

Κανείς δεν ανέμενε, αυτό το μέγεθος των αυξήσεων, εναντίον “δικαίων” ( Κίνα) και “αδίκων” (μικρότερες χώρες).
Οι δασμοί είναι ισοδύναμοι με την επιβολή κανόνα του χρυσού ( bretton Woods ) και της σύνδεσης του με το δολάριο ο οποίος εγκαταλείφθηκε το 1971 εν μέσω πληθωρισμού και φόβων υποτίμησης του δολαρίου.     

Η αβεβαιότητα των δασμών έφερε κατάρρευση στις χρηματιστηριακές αγορές – οι οποίες ήδη είχαν καταγράψει κατακόρυφη άνοδο λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και εκτόξευσης των τεχνολογικών εταιρειών. Η πτώση των αγορών - η οποία στην πρώτη φάση συνοδεύθηκε και απο μεταφορά αμερικανικών κεφαλαίων  στην φθηνότερη ευρωπαϊκή αγορά – συντελείται γιατί ουδείς δεν γνωρίζει τις συνέπειες που θα φέρει το αποτέλεσμα των δασμών. Μαζί με τις απώλειες πλήγματα δέχθηκε ένα βασικό εργαλείο των ΗΠΑ, η αγορά 10ετών ομολόγων στην οποία έχουν βασικές θέσεις η Ιαπωνία και η Κινα.  
Όπως θα δούμε, η αγορά ομολόγων αποτελεί κεντρικό πρόβλημα διότι συνδέεται μ όλα τις αποτιμήσεις (assets).

Ρευστοποιούν όσοι δεν έχουν επενδυτικό χρόνο

Ακόμη κι αν αρθούν αύριο οι δασμοί από τις ΗΠΑ, όπως θα δούμε, η απώλεια της εμπιστοσύνης δεν επανέρχεται εύκολα λ.χ στα αμερικανικά ομόλογα πού ήταν βασική σταθερά για τους παγκόσμιους διαχειριστές κεφαλαίων.
Σύμφωνα με Έλληνες τραπεζίτες, τα αμερικανικά ομόλογα ρευστοποίησαν όσοι δεν έχουν επενδυτικό χρόνο, ωστόσο η βαθιά ανησυχία των διαχειριστών είναι η επαναφορά της αναταραχής σε διάστημα έξι μηνών και οι συνέπειες στις μετοχικές αγορές.                

Τα προφανή αποτελέσματα των δασμών είναι υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές και πληθωρισμός στην οικονομία ή καλύτερα στάσιμη ανάπτυξη και πληθωρισμό ( στασιμοπληθωρισμός ) ο οποίος ενδεχομένως θα καταλήξει σε ύφεση.

Τα μη προφανή αποτελέσματα των δασμών, όμως, είναι πολύ πιο δύσκολο να τα διακρίνει κανείς γιατί δεν υπάρχουν συγκριτικά δεδομένα έστω κι αν είχαν εφαρμοστεί το 1933. 

Άλλωστε, μεταπολεμικά, το μοντέλο της παγκόσμιας οικονομίας το οποίο άνθησε τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν τα έθνη να εξάγουν τα προϊόντα στα οποία είχαν προστιθέμενη αξία, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ποιότητα και, κυρίως, ήταν φθηνότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα της χώρας εισαγωγής.

Όπως θυμίζει εύστοχα ο κ. Howard Marks του Oak Capital, την δεκαετία του 1990, η Ιαπωνία εξήγαγε αυτοκίνητα προς τις ΗΠΑ.
Από τότε, η οικονομία των ΗΠΑ έγινε διπλάσια σε μεγέθη της Ιαπωνικής διότι οι εξαγωγές της αφορούσαν λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και μηχανές αεροπλάνων.

Οι ΗΠΑ έμειναν πίσω στα αυτοκίνητα αλλά διπλασιάστηκαν

Οι ΗΠΑ έχασαν και έμειναν πίσω στην εξαγωγή αυτοκινήτων, αλλά μήπως η οικονομία έγινε διπλάσια σε μέγεθος επειδή τα περιθώρια κέρδους είναι μεγαλύτερα στις μηχανές αεροπλάνων και στο λογισμικό των υπολογιστών;
Βεβαίως αυτό έγινε παράλληλα με εκτόξευση των ελλειμμάτων, του χρέους και επειδή οι ΗΠΑ ήταν γενναιόδωρες προς την Ευρώπη λ.χ με τα μεταπολεμικά προγράμματα Marsall.
Μακροπρόθεσμα, όμως οι ΗΠΑ κέρδισαν αγορές για τα προϊόντα τους – ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα - συμμάχους για το ΝΑΤΟ και την επέκταση τους, ενω εδραίωσαν δημοκρατικά πολιτεύματα.

Τώρα οι δασμοί κατά τον Howard Marks του Oak Capital, ανατρέπουν τα όσα ίσχυαν:
Δεν θα υπάρχει πλέον γενναιοδωρία από τις ΗΠΑ με την ελπίδα να υπάρχουν μακροπρόθεσμα οφέλη, αλλά  μάλλον περισσότερες συναλλαγές, από τις οποίες θα βγαίνει - σε παρόντα χρόνο - μια δίκαιη αξία.

Ήδη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς έως 10% και παύση για τους υπόλοιπους αυξημένους δασμούς για τρεις μήνες όπου θα γίνονται διαπραγματεύσεις.

Το ίδιο 10% ισχύει για την Ευρώπη με εξαίρεση το 25% για τα αυτοκίνητα και τα υπόλοιπα αγαθά που εξαιρούνται ( Xαλκός, φάρμακα, semicoductors κα ). Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο μέσος όρος των δασμών κινείται στο 22% και ήδη η Apple πληρώνει τέτοιους δασμούς για προϊόντα απο την Κίνα,  εκτός από αυτά που μετέφερε εσπευσμένα στις ΗΠΑ μέσω αεροπλάνων.
Ο δε οικονομικός σύμβουλος του Trump Kevin Hasset έγινε σαφής αφού ξεκαθάρισε ότι, όλοι καταλαβαίνουν πως οι δασμοί δεν πρόκειται να πάνε κάτω απο 10% που αποτελεί το νέο όριο, μ ότι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια οικονομία.                                     

Αναγκαίες οι αλλαγές  για τους υποστηρικτές  - ύφεση και ανεργία οι “αντίπαλοι” οικονομολόγοι

Σύμφωνα με τον  πρώην υπουργό οικονομικών και καθηγητή του Harvard κ. Larry Summers, η επιβολή δασμών αποτελεί τον χειρότερο αυτοτραυματισμό μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Ο ίδιος προβλέπει πως οι συνέπειες θα είναι μεγάλες  διότι θα αυξηθεί η ανεργία 2 εκατ. αμερικανών και το ετήσιο κόστος ανα νοικοκυριό θα φθάσει πάνω απο 5000 δολάρια. Με άλλα λόγια, το σενάριο είναι η γνωστή ακολουθία : Αύξηση των τιμών  η οποία θα προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης δημιουργώντας πτώση των κερδών στις επιχειρήσεις και στο τέλος απώλεια θέσεων εργασίας και ανεργία.    

Η αμερικανική οικονομία δεν είναι βιώσιμη
    

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές  της πολιτικής Trump, όπως ο μεγάλος επενδυτής της Ηaymann Capital από το Τέξας κ. Kyle Bass, υπό τα  σημερινά δεδομένα της οικονομίας των ΗΠΑ δεν είναι βιώσιμα ούτε το μεγάλο έλλειμμα των ΗΠΑ, ούτε το χρέος, αλλά και ο ισολογισμός της Κεντρικής τράπεζας FED.

Ο ίδιος στηλιτεύει το γεγονός ότι ο ισολογισμός της FED προ Covid ήταν 1 τρις. δολάρια, έφθασε τα 4,5 τρισ. και πριν τον Trump ήταν 9 τρις. δολάρια για να μειωθεί στα 7 τρις. σήμερα.
Ο Bass, όπως και ο Trump δεν αποκλείει την ύφεση, αλλά έκανε λόγο για μετασχηματισμό της οικονομίας. Σ ότι αφορά την Κίνα, ο εν λόγω επενδυτής υπερασπίζεται εδω και χρόνια τις πολιτικές εναντίον της αυταρχικής Κίνας.
Η τελευταία για τον ίδιο απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ έχει εισάγει μετοχές εταιρειών στα αμερικανικά χρηματιστήρια (Alibababa), που στηρίζονται σε πλαστά οικονομικά δεδομένα        

 Συμπερασματικά, για όλους υποστηρικτές  ή όχι κάτι έπρεπε να γίνει προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των ΗΠΑ, να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα, να αποθαρρυνθούν οι εισαγωγές και ταυτόχρονα να ενθαρρυνθούν οι εξαγωγές.

Ποιοί από τους στόχους των δασμών θα επιτευχθούν;

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα επιτευχθούν αρκετοί από τους στόχους των ΗΠΑ με τους δασμούς.
Η αμερικανική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί, να έλθουν νέες θέσεις εργασίας (αν και οι οικονομολόγοι προβλέπουν το αντίθετο ) και να δημιουργηθούν πιο ανεξάρτητες αλυσίδες προμήθειας προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, ο στόχος της μείωσης ή και της εξαφάνισης του εμπορικού ελλείματος για ορισμένους, φαντάζει  όπως θα δούμε παρακάτω μακρινός. (Το έλλειμμα εκτιμάται να φθάσει έως σε 9% του ΑΕΠ παρά τους δασμούς!)  
Εκ των πραγμάτων, οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από τα υπόλοιπα κράτη και δεν μπορεί να περιμένει κανείς να αγοράζουν λιγότερα από όσα εισάγουν τα κράτη από τις ΗΠΑ. Η προηγούμενη παραδοχή ενισχύεται περαιτέρω διότι οι μισθοί στην Αμερική είναι υψηλότεροι και συνεπώς το κόστος είναι μεγαλύτερο από οπουδήποτε αλλού.

 Κανείς δεν ξέρει τι θα πράξει η FED με το νέο περιβάλλον  

Αυτό που τρομάζει τις αγορές, η αβεβαιότητα, έχει απόλυτη εφαρμογή στο ποιά πολιτική επιτοκίων θα ακολουθήσει εφεξής η FED. Εφόσον οι προβλέψεις για την ύφεση γίνουν δεδομένα τότε θα υπάρχει απόφαση για επιταχυνόμενη μείωση επιτοκίων από την FED για να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα. Yπάρχει και η εκδοχή η απειλή για πληθωρισμό να οδηγήσει στην ανάγκη να μείνουν υψηλότερα τα επιτόκια με τις περικοπές να αναβάλλονται. Σύμφωνα με επενδυτές, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, όπως τα υψηλότερα επιτόκια είναι απίθανο να επιτύχουν απέναντι σ ένα πληθωρισμό που προκλήθηκε από τους δασμούς. Αντίθετα, τα υψηλότερα επιτόκια θα είχαν αποτέλεσμα σ ενα τυπικό πληθωρισμό που προκλήθηκε από την ζήτηση. Κανείς δεν γνωρίζει κυριολεκτικά και η FED είναι το καλύτερο παράδειγμα.  

Η κλιμάκωση των δασμών εναντίον της Κίνας

Με την συμπόρευση της ΗΠΑ με την Ρωσία μέσω της έναρξης των συνομιλιών για την Ουκρανία, οι ΗΠΑ μέσω της επιβολής των δασμών ξεκαθάρισαν σε όλους ποιον θεωρούν ως επόμενο αντίπαλο.

Η βασική στρατηγική του Trump και των υποστηρικτών του θεωρεί την επέκταση της Κίνας σε διάφορα πεδία ( λιμάνια, ημιαγωγούς (τσιπ ), κρίσιμα μέταλλα, εταιρείες στις ΗΠΑ, κοινωνικά δίκτυα κα ) ως κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Η επιβολή δασμών έως 145% έχει ως αφετηρία την παραγωγή ημιαγωγών  διαδικασία η οποία είχε ξεκινήσει επι της διακυβέρνησης Biden. Μέσω της πολιτικής δασμών οι ΗΠΑ, όπως υποστηρίζουν επιδιώκουν να μετατραπεί η Κίνα από παγκόσμιο εργοστάσιο προϊόντων σε παγκόσμιο καταναλωτή – κάτι που τόνιζαν με κάθε ευκαιρία.

Η επιβολή των δασμών έως 145% κλιμακώθηκε για να αυξήσει τις πιέσεις, αλλά ο ίδιος ο Trump όπως υποστηρίζει θέλει μια “καλή” συμφωνία με την Κίνα. H απάντηση της Κίνας με δασμούς 125% κλιμακώνει τον πόλεμο, ενώ η Ευρώπη παραμένει ψύχραιμη δίχως να απαντά στις ΗΠΑ, ωστόσο προετοιμάζει απαντήσεις για τους δασμούς επιλέγωντας δασμούς για προϊόντα από τις τις πολιτείες στις οποίες κυριαρχεί το ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Το πρόβλημα με τους δασμούς για ορισμένους είναι πως δεν μπήκαν σταδιακά ( λ.χ 2% αρχικά ) αλλά κατευθείαν 25% - 10% -22 % ( μέσος όρος ) επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομία στην πλευρά του πληθωρισμού.                                                     

Γιατί πέφτει το δολάριο – και ανεβαίνει η απόδοση στα  10ετή αμερικανικά ομόλογα – Τα δύσκολα έπονται

Η πρώτη φάση επιβολής δασμών συνοδεύθηκε από την πτώση του δολαρίου και την μεταφορά αμερικανικών κεφαλαίων στις φθηνότερες ευρωπαϊκές αγορές. Η απειλή της ύφεσης αποδυναμώνει το δολάριο καθώς ο σχεδιασμός των δασμών αυξάνει την απώλεια εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Όσοι επενδυτές απέρριπταν την αποδολαριοποίηση, δηλαδή να μην αποτελεί αποθεματικό νόμισμα, παρακολουθούν τώρα ζωντανά την αποκαθήλωση.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους πέφτει το δολάριο και ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων είναι γιατί δεν υπάρχει πλέον το λεγόμενο Carrytrade (δανεισμός σε νόμισμα με χαμηλότερο επιτόκιο) σε γιεν/ δολάριο.
(
Εκτός από την πτώση του δολαρίου, αυτό το Carrytrade επηρεάζει και τις αγορές μετοχών διότι πολλά funds δανείζονται εξ ου και οι μεγάλες ρευστοποιήσεις)            

H αποκαθήλωση συντελείται και στα αμερικανικά ομόλογα  και η άνοδος της απόδοσης τους (4,5%) δεν κρίνει μόνο τις αποτιμήσεις όλων των υπόλοιπων assets ( μετοχές, παράγωγα), αλλά καθορίζει και το κόστος αναχρηματοδότησης του αμερικανικού χρέους.

Η διακύβερνηση Trump δεν ενοχλείται προσώρας από το ασθενές δολάριο - για  όσο διάστημα δεν προκαλούν υψηλότερες αποδόσεις για τα ομόλογα – αφού αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα. Στο τέλος της ημέρας, χρειάζεται χαμηλότερες αποδόσεις για τα ομόλογα για την χρηματοδότηση του χρέους.

Ποιός μπορεί να προβλέψει που θα βρίσκονται οι αγορές ομολόγων σε 3-6 μήνες;
Τα δεδομένα είναι πως οι σημερινές εκτιμήσεις για το έλλειμμα της αμερικανικής γενικής κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο είναι 1,3 τρισ. δολάρια και η εκτίμηση για το έτος είναι 2,6 τρισ. δολάρια.
Αυτό που μπορεί να πεί κανείς είναι ότι τα δύσκολα έπονται για τις αγορές ομολόγων τους επόμενους μήνες και στην συνέχεια για τις αγορές μετοχών. Επίσης, σε ομόλογα υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ παρατηρήθηκαν θέσεις hedging, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ρευστοποιήσεις σύμφωνα με Έλληνες τραπεζίτες.      

Για να αντιμετωπίσει κανείς το νέο περιβάλλον – σε 6-9 μήνες - απαιτείται ρευστότητα, εκτός αν έχει αποφασίσει να είναι μέτοχος σε καλές εταιρείες για τα δυο - τρία επόμενα χρόνια.
Διαφορετικά, κάθε ανοδικό γύρισμα είναι καλή ευκαιρία για ρευστοποιήσεις.                   

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης