Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Deal με τον… Διάβολο – O Trump στήνει συμφωνία με τον Putin πάνω στα ερείπια της Ουκρανίας

Deal με τον… Διάβολο – O Trump στήνει συμφωνία με τον Putin πάνω στα ερείπια της Ουκρανίας
Η επόμενη κίνηση, λένε αναλυτές, εξαρτάται από τη στάση Ουκρανίας και Ευρώπης στις προτάσεις της Μόσχας, όπως μεταφέρθηκαν από τον Witkoff
Ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να αιμορραγεί και εκατοντάδες χιλιάδες ζωές να χάνονται κάθε ημέρα στο στρατιωτικό μέτωπο, στο παρασκήνιο της Δύσης εκτυλίσσεται ένα νέο γεωπολιτικό παζάρι με πρωταγωνιστή τον Donald Trump και στόχο μια συμφωνία με τη Μόσχα.
Το «θέατρο» αυτή τη φορά στήθηκε στο Παρίσι, όπου οι Αμερικανοί απεσταλμένοι του προέδρου των ΗΠΑ συνομίλησαν χθες Πέμπτη 17/4 με εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις κατόπιν και των άμεσων επαφών που είχαν με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Putin.
Κατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergey Lavrov για να τον ενημερώσει με τη σειρά του για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή. 
Το αξιοσημείωτο είναι πως, προς το παρόν, όλες οι πλευρές - ακόμα και η Μόσχα - τηρούν χαμηλούς τόνους και αποφεύγουν τις δημόσιες εντάσεις.
Γιατί;
Διότι όλα δείχνουν πως το σχέδιο Trump δεν είναι η συνέχιση του πολέμου, αλλά ένα σκληρό, ψυχρό deal με τον Putin.

Ένα βήμα πριν κάτι μεγάλο

Όπως αποκάλυψαν ρωσικές πηγές, η αμερικανική αποστολή δεν έκανε τίποτε άλλο από το να μεταφέρει στους Ευρωπαίους και στους Ουκρανούς τις απαιτήσεις της Μόσχας.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Trump, Steve Witkoff, μετέβη πρόσφατα στην Αγία Πετρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον ίδιο τον Putin.
Μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «ένα βήμα πριν από κάτι μεγάλο».
Παρόλο που το περιεχόμενο των συνομιλιών παραμένει άγνωστο, φήμες κάνουν λόγο για πιθανή αποδοχή από τον Putin για παύση των εχθροπραξιών υπό συγκεκριμένους όρους
Ποιο είναι το τίμημα;
Δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί επίσημα, αλλά οι φήμες δίνουν και παίρνουν: από αναγνώριση ρωσικού ελέγχου σε κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, έως ουδετεροποίηση της Ουκρανίας, ακύρωση της ένταξης στο ΝΑΤΟ, τέλος στον στρατιωτικό νόμο και (ίσως το πιο ακραίο) απομάκρυνση Zelensky από την εξουσία.

Η αποστολή στο Παρίσι

Οι Αμερικανοί, με επικεφαλής τον Witkoff, μετέφεραν στους Ουκρανούς και στους Ευρωπαίους στο Παρίσι τα όσα συζητήθηκαν με τη ρωσική πλευρά.
Άγνωστο παραμένει αν η Ουάσινγκτον υποστήριξε τα ρωσικά αιτήματα ή απλώς τα έθεσε προς διαπραγμάτευση, επιδιώκοντας «αντιπρόταση» προς τη Μόσχα.
Καμία επίσημη καταδίκη.
Ούτε από Παρίσι, ούτε από Βερολίνο, ούτε από Λονδίνο.
Η Ουάσινγκτον, είτε προσπαθεί να «πουλήσει» το ρωσικό πακέτο είτε απλώς το έθεσε στο τραπέζι για να πάρει ανταλλάγματα.
Σε κάθε περίπτωση, η στάση της Ευρώπης δείχνει έναν και μόνο φόβο: την ανάληψη ευθύνης.

Ο ρόλος των Ευρωπαίων

Δύο βασικά ζητήματα εμπλέκουν την Ευρώπη.
Πρώτον, η πρόταση για ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων μετά την κατάπαυση του πυρός.
Η Μόσχα αντιτίθεται κατηγορηματικά σε παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Trump βλέπει αρνητικά την ιδέα, προσπαθώντας να πείσει τον Macron να την αποσύρει, θεωρώντας ότι αυτό θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.
Επίσημα, πάντως, ο Trump δήλωσε «ανοιχτός» σε ειρηνευτικές αποστολές, αφήνοντας την απόφαση στις εμπλεκόμενες χώρες.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως ο αποκλεισμός από το SWIFT, που αν υπάρξει συμφωνία, θα τεθεί στο τραπέζι της άρσης.
Αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μιλήσουν για σταδιακή άρση των περιορισμών προς τη Ρωσία.
Και αυτό, για πολλούς, αποτελεί πολιτική αυτοκτονία.

Το επόμενο βήμα

Ο Trump δεν φαίνεται διατεθειμένος να περιμένει.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, αναμένει από τη Ρωσία απάντηση για εκεχειρία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Όμως, οι συνομιλίες συνεχίζονται και μεταφέρονται στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.
Εκεί ίσως πέσουν στο τραπέζι και τα «ανταλλάγματα» προς τη Μόσχα.
Η επόμενη κίνηση, λένε αναλυτές, εξαρτάται από τη στάση Ουκρανίας και Ευρώπης στις προτάσεις της Μόσχας, όπως μεταφέρθηκαν από τον Witkoff.
Αν απορρίψουν πλήρως τις απαιτήσεις, μπορεί όλα να καταρρεύσουν.
Αν τις αποδεχτούν εν μέρει, ίσως υπάρξει συνέχεια.
Αν ο Trump αποφασίσει να πιέσει, το πιθανότερο είναι πως κάποια μορφή συμφωνίας θα επιβληθεί – με ή χωρίς τη συναίνεση όλων.
Ίσως αυτά τα ερωτήματα να έχουν ήδη απαντηθεί από τη συνάντηση στο Παρίσι ή ίσως η απάντηση να έρθει μετά από τις διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα.
Και τότε θα υπάρξει και η αντίδραση στης Ρωσίας στην ... αντιπρόταση, είτε θα συμφωνήσει είτε όχι, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότερες ανταλλαγές αντιπροτάσεων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χρόνος τελειώνει.
Αν η Ουάσινγκτον θέλει deal πριν τον Μάιο, οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν τώρα.
Και η ερώτηση που αιωρείται είναι απλή:
Θα γίνει ειρήνη με τους όρους του Putin και τις υπογραφές της Δύσης;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης