Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απρόβλεπτο δώρο Trump στη Μόσχα: Πώς η Κίνα γύρισε την πλάτη στο LNG των ΗΠΑ και αγκάλιασε τη Ρωσία

Απρόβλεπτο δώρο Trump στη Μόσχα: Πώς η Κίνα γύρισε την πλάτη στο LNG των ΗΠΑ και αγκάλιασε τη Ρωσία
Η Γερμανία εκτιμά ότι ο Τrump άθελά του ενίσχυσε τη Ρωσία οικονομικά
Στόχος της κυβέρνησης Τrump ήταν να αναγκάσει το Πεκίνο να υπογράψει μια νέα εμπορική συμφωνία πιο ευνοϊκή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένα από τα βασικά αιτήματα της Ουάσιγκτον αφορούσε την αύξηση των κινεζικών εισαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, αποδείχθηκε πολύ διαφορετική από τις προσδοκίες.
Αντί να ενισχυθούν οι ενεργειακές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, το Πεκίνο περιόρισε αισθητά τις εισαγωγές αμερικανικού LNG.
Όπως αναφέρει το άρθρο, το τελευταίο δεξαμενόπλοιο από τις ΗΠΑ, το Corpus Christi, έφτασε στο κινεζικό λιμάνι Φουτζιάν στις 6 Φεβρουαρίου.
Έκτοτε, οι εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Κίνα έχουν διακοπεί.
Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για τη στρατηγική του Τrump, ο οποίος επιδίωκε να ασκήσει οικονομική πίεση προκειμένου να ενισχύσει την αμερικανική επιρροή στη διεθνή αγορά ενέργειας.
Αντί γι’ αυτό, η Κίνα αναζήτησε εναλλακτικές πηγές – και τις βρήκε στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα (μετάφραση από το ABN24), η Κίνα αυξάνει τις εισαγωγές ρωσικού LNG, μεταξύ άλλων από το εργοστάσιο Yamal LNG.
Το Πεκίνο έχει ήδη δηλώσει πρόθυμο να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις αγορές, ώστε να καλύψει το κενό που αφήνει η αποχώρηση του αμερικανικού φυσικού αερίου από την αγορά της.
Έτσι, η Ρωσία επωφελείται απρόσμενα από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας.
Όπως επισημαίνουν δυτικοί αναλυτές, το Κρεμλίνο μπορεί πλέον να υπολογίζει σε αυξημένα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας προς την Κίνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG παγκοσμίως, ξεπερνώντας την Ιαπωνία.
Από το 2024, πάνω από το 60% των εισαγωγών της προέρχεται από θαλάσσιες μεταφορές, και η Ρωσία αυξάνει σταδιακά το μερίδιό της στην κινεζική αγορά.
Ο αρθρογράφος της Frankfurter Rundschau καταλήγει: «Με τις ενέργειές του, ο Τrump στην ουσία ενίσχυσε τη θέση της Μόσχας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας – και, έστω και άθελά του, βοήθησε τη Ρωσία για ακόμη μία φορά».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ανησυχία στην Ευρώπη εντείνεται. Εκφράζονται φόβοι ότι, μετά την αποτυχία της αμερικανικής στρατηγικής στην Κίνα, οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Trump έχει καλέσει στο παρελθόν τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο και να στραφούν στο αμερικανικό LNG. Εάν η πίεση των ΗΠΑ προς τις Βρυξέλλες αυξηθεί, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα: είτε να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, πληρώνοντας υψηλότερες τιμές, είτε να ρισκάρει νέες πολιτικές εντάσεις με την Ουάσιγκτον.
Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ενδέχεται να αποτελέσει το επόμενο σημείο τριβής.
Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών, το αμερικανικό LNG φτάνει δια θαλάσσης και συχνά κοστίζει περισσότερο.
Επιπλέον, πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν ακόμα την απαραίτητη υποδομή για την υποδοχή και αποθήκευσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania