
Υπάρχουν πολιτικές κινήσεις προμηνύουν μια ακόμα πιο επικίνδυνη πολιτική σύγκρουση που θα μπορούσε να έχει καταλυτικές συνέπειες για τη διεθνή ασφάλεια και την ισχύ των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ο Ζelensky πήγε στον Λευκό Οίκο με σκοπό να γελοιοποιήσει τον Donald Trump και είχε όλο τον χρόνο για να το καταφέρει.
Αυτό που κατάφερε είναι να πλήξει σοβαρά το «εγώ» και την υπόληψη του Donald Trump και αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει ατιμώρητο από τον «Άρχοντα του Λευκού Οίκου».
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό το λάθος του Ουκρανού προέδρου...
Πλήγμα στον ευαίσθητο τομέα
Ο Ζelensky, σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, κατηγόρησε την κυβέρνηση Trump για την άρνησή της να πουλήσει όπλα στην Ουκρανία και για την εξάρτησή της από τα "ρωσικά αφηγήματα".
Κατά τη γνώμη του, εξαιτίας της Ρωσίας, η Ουάσιγκτον έχασε την πολιτική βούληση να υποστηρίξει το Κίεβο, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες ανθρώπινες και εδαφικές απώλειες.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για επιπλέον συστήματα Patriot.
Ειδικά καθώς μια τέτοια συμφωνία υπήρχε στο ΝΑΤΟ στην επέτειο της συνόδου κορυφής.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ λένε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ενώ ταυτόχρονα παραδίδουν τέτοια συστήματα σε χώρες όπως το Ισραήλ...» δήλωσε ο Ζelensky.
Αυτό έκανε έξαλλο Donald Trump.
Δεν πρόκειται μόνο για τα λόγια του Ζelensky, αλλά και για το γεγονός ότι τα είπε δημόσια.
«Σχεδόν κάθε εβδομάδα το πρόγραμμα "60 Minutes" αναφέρει το όνομα του Trump με απαξιωτικό και υποτιμητικό τρόπο, αλλά η εκπομπή αυτής της εβδομάδας ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Έδειξαν όχι μία, αλλά δύο βασικές ιστορίες για τον Trump, μία από αυτές συνδέεται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία, όπως έχει υποστηρίξει ο αμερικανός πρόεδρος, «δεν θα είχε συμβεί αν οι εκλογές του 2020 δεν είχαν κλαπεί, αν ήμουν εγώ πρόεδρος».
Ο Trump απειλεί με αγωγές και κυρώσεις
Αναφορικά με την ουκρανική σύγκρουση, ο Trump υπογράμμισε ότι ο Ζelensky και ο «ύποπτος» Joe Biden «επέτρεψαν να ξεκινήσει αυτός ο παραλογισμός».
Κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι μπήκαν στον πόλεμο με τη Ρωσία χωρίς να σκεφτούν πώς θα τον τερματίσουν.
«Όταν ξεκινάς πόλεμο, πρέπει να ξέρεις ότι μπορείς να νικήσεις, σωστά;
Δεν ξεκινάς πόλεμο με κάποιον που είναι 20 φορές πιο ισχυρός από σένα και μετά ελπίζεις να σου δώσουν πυραύλους», τόνισε ο Trump.
Οι συμφωνίες και οι αντιφάσεις της πολιτικής συμφωνίας
Οι Ζelensky και Trump είχαν την πρώτη τους δημόσια σύγκρουση στα τέλη Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο.
Η συμφωνία για την εκμετάλλευση ορυκτών στην Ουκρανία δεν υπεγράφη, παρά τις προθέσεις των δύο πλευρών να το καταφέρουν.
Το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης παραμένει αβέβαιο και η ατμόσφαιρα γύρω από τις συνομιλίες είναι έντονα ανταγωνιστική.
Εν μέρει, αυτό δεν είναι τυχαίο... αφού για τον Donald Trump πρώτα έρχονται τα συμφέροντα της Αμερικής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης της NBC, το 61% των Αμερικανών δηλώνει ότι συμπαθούν την Ουκρανία περισσότερο από τη Ρωσία, ενώ το 49% θεωρεί ότι ο Trump προτιμά τη Μόσχα, παρά την ανοιχτή πολιτική κριτική από τον ίδιο και άλλους πολιτικούς παράγοντες των ΗΠΑ.
Οι πολιτικές και στρατηγικές συνέπειες
Οι πολιτικές αντιφάσεις γύρω από τη σύγκρουση της Ουκρανίας εντείνονται, καθώς οι ΗΠΑ απείλησαν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη, ενώ έχουν εγκαταλείψει την ισχυρή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και δεν φαίνονται πλέον σίγουρες για την τύχη αυτής της στρατηγικής σχέσης.
Το μέλλον του Κιέβου βρίσκεται πλέον στον αέρα, καθώς η διαπραγμάτευση και η πολιτική πίεση συνεχίζουν να κλιμακώνονται.
Ο βασικός αναλυτής του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά, Vladimir Vasiliev, συνδέει τη συνέντευξη Ζelensky με την αυξανόμενη αντίθεση προς την πολιτική του Trump.
«Ο Ζelensky μπορεί να ελπίζει σε προσωπικές εγγυήσεις ασφαλείας μετά την ήττα της Ουκρανίας», τονίζει ο Vasiliev.
Σημειώνει ότι, παρά την τρέχουσα πολιτική ένταση, η στρατηγική των ΗΠΑ μπορεί να έχει ήδη ετοιμαστεί με περαιτέρω αυστηρότητα απέναντι στην Ουκρανία.
Αυτές οι πολιτικές κινήσεις προμηνύουν μια ακόμα πιο επικίνδυνη πολιτική σύγκρουση που θα μπορούσε να έχει καταλυτικές συνέπειες για τη διεθνή ασφάλεια και την ισχύ των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η γεωπολιτική βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ισορροπίες: Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές της Ουάσινγκτον
Η Ευρώπη μπαίνει σε επικίνδυνα νερά καθώς οι ΗΠΑ, δια στόματος Trump και του Υπουργού Εξωτερικών Marco Rubio, απείλησαν ευθέως με αποχώρηση από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εφόσον «οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν δείξουν πρόθεση για ειρήνη».
Η δήλωση δεν είναι απλώς μια διπλωματική παρατήρηση. Είναι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο – και οι αποδέκτες είναι περισσότεροι από έναν.
ΗΠΑ προς Ουκρανία: «Τέλος η στήριξη αν δεν κάνετε πίσω»
Σύμφωνα με αποκάλυψη του ουκρανικού μέσου «Strana», η Ουάσινγκτον σκέφτεται σοβαρά να αποσυρθεί από κάθε εμπλοκή στον πόλεμο, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Αν οι ΗΠΑ «νίψουν τας χείρας τους», τότε η Ουκρανία κινδυνεύει με διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας, κάτι που θα την άφηνε έκθετη απέναντι στη ρωσική υπεροπλία.
Παρά την κατ’ αρχήν συμφωνία του Κιέβου σε κατάπαυση του πυρός στη γραμμή μετώπου, οι ΗΠΑ ίσως έχουν θέσει κι άλλες απαιτήσεις προς τον Ζelensky – απαιτήσεις που δεν έχουν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας. Μεταξύ αυτών φημολογείται πως είναι η άρση του στρατιωτικού νόμου, η διακοπή της επιστράτευσης και η διενέργεια εκλογών μετά την εκεχειρία.
Ακόμα μεγαλύτερη η πίεση στην Ευρώπη – Θέλουν να την φορτώσουν με το κόστος
Το πραγματικό σοκ, όμως, ίσως δεν αφορά την Ουκρανία.
Οι απειλές των ΗΠΑ ενδέχεται να στοχεύουν κατά κύριο λόγο την Ευρώπη. Γιατί; Επειδή ένα από τα βασικά σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου Trump είναι η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Και εδώ ξεκινά το μεγάλο πρόβλημα:
Η απόφαση για άρση των κυρώσεων πρέπει να ληφθεί συλλογικά από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. – μια διαδικασία χρονοβόρα και γεμάτη εμπόδια. Ο Trump όμως θέλει να «κλείσει τη συμφωνία» μέσα σε μερικές εβδομάδες. Αυτό ασκεί αφόρητη πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πολλές από τις οποίες διστάζουν να κάνουν πίσω από τον σκληρό πυρήνα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του 2022.
Rubio προς ΝΑΤΟ: «Ή βρίσκουμε λύση ή σας αφήνουμε μόνους»
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Marco Rubio, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να μεσολαβούν αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη πορεία προς την ειρήνη.
Η διπλωματική αυτή δήλωση είναι στην ουσία ένα μήνυμα αποστασιοποίησης, που θέτει Ευρώπη και ΝΑΤΟ μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα: είτε προχωρούν σε επώδυνες παραχωρήσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος, είτε αναλαμβάνουν εξολοκλήρου την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Γιατί μας αφορά άμεσα – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Η πιθανή άρση των κυρώσεων και η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ θα προκαλέσουν ισχυρούς τριγμούς στην Ε.Ε., μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της διαχείρισης του πολέμου από την Ουάσινγκτον στις Βρυξέλλες.
Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει:
Ανακατατάξεις στον ενεργειακό χάρτη, με πιθανές αυξομειώσεις στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού.
Πιέσεις στις εξωτερικές σχέσεις, ιδίως με χώρες που έχουν οικονομικά συμφέροντα στη Ρωσία.
Αναζωπύρωση εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της στρατηγικής αβεβαιότητας και της αδυναμίας του ΝΑΤΟ να δείξει ενότητα.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Η πιθανότητα κατάρρευσης των ειρηνευτικών προσπαθειών αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να δώσει ενιαία απάντηση στις πιέσεις των ΗΠΑ, ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον – χωρίς την υποστήριξη της υπερδύναμης που μέχρι χθες κρατούσε το τιμόνι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών