Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Ανατροπές με δασμούς Trump – Η Κίνα θα δελεάσει με super deal την Ευρώπη για να την αποσπάσει από τις ΗΠΑ

Ανατροπές με δασμούς Trump – Η Κίνα θα δελεάσει με super deal την Ευρώπη για να την αποσπάσει από τις ΗΠΑ
Υπάρχει ένα ξεχωριστό στοιχείο που η ΕΕ θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει όταν πρόκειται για τον πόλεμο των δασμών ΗΠΑ - Κίνας – το damping του Πεκίνου στην ευρωπαϊκή αγορά
Οι αλλαγές που άλλαξε στο δασμολογικό καθεστώς ο Donald Trump έχουν προκαλέσει γεωπολιτικούς τριγμούς και ανακατατάξεις στις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν από κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής εποχής.
Ο πρόεδρος Trump δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα «συμβεί 100%», καθώς η ήπειρος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους δασμούς 20% που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο.
Όμως, την ώρα που η Κίνα βρίσκεται με μια οικονομική πραγματικότητα κατά την οποία αντιμετωπίζει δασμούς 145%, είναι πιθανό να επιδιώξει να επεκτείνει τους εμπορικούς της δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα μπορούσε να προσπαθήσει να παρέμβει στα σχέδια του Trump για μια συμφωνία με την ΕΕ.
Οι σαρωτικοί δασμοί που θέσπισε ο Trump σε ουσιαστικά κάθε εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ - καθώς και οι σαρωτικοί δασμοί σε εισαγωγές όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα, έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι παραδοσιακοί σύμμαχοι αντιμετωπίζουν την Ουάσιγκτον ως εμπορικό εταίρο – οδήγησε ορισμένους στην Ευρώπη να αμφισβητούν την αξιοπιστία του μακροχρόνιου συμμάχου.

Η Κίνα θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις γεωπολιτικές συμμαχίες προκειμένου να επιτύχει παράκαμψη του δασμολογικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
«Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη, μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες να φανούν αδύναμοι έναντι του Trump.
Η στροφή προς την Κίνα - όσο κι αν είναι επικίνδυνη - θα μπορούσε να είναι δελεαστική», δήλωσε στο Fox News Digital η Elaine Dezenski, ανώτερη διευθύντρια και επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Αρχών.
«Οι επιθετικοί παγκόσμιοι δασμοί του Trump έχουν εξοργίσει τους παραδοσιακούς συμμάχους και η ανοικοδόμηση αυτής της εμπιστοσύνης μπορεί να είναι δύσκολη, παρόλο που πολλοί στην Ευρώπη έχουν ξεκάθαρη αντίληψη ως προς τους κινδύνους της οικονομικής δέσμευσης με την Κινεζική οικονομία», πρόσθεσε.
«Ωστόσο, δεδομένων των οικονομικών πιέσεων στην Κίνα, η δεύτερη οικονομία στον κόσμο μπορεί να είναι πρόθυμη να προσφέρει μια συμφωνία που η Ευρώπη θα δυσκολευτεί πολύ να απορρίψει».
Η Dezenski εξήγησε ότι εάν η Κίνα είναι πρόθυμη να συνάψει συμφωνία με την ΕΕ, όπως να συμφωνήσει να αυξήσει τις εισαγωγές της ΕΕ, οι ηγέτες στην ήπειρο μπορεί να βρουν τα 1,4 δισεκατομμύρια καταναλωτών της Κίνας μια πιο ενδιαφέρουσα αγορά από την «πλουσιότερη αλλά με μικρότερη βάση κατανάλωσης», αυτή των ΗΠΑ.
Το damping
Αλλά υπάρχει ένα ξεχωριστό στοιχείο που η ΕΕ θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει όταν πρόκειται για τον πόλεμο των δασμών ΗΠΑ - Κίνας – το damping του Πεκίνου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το damping αναφέρεται στην πρακτική πώλησης αγαθών σε άλλη χώρα σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που επιτρέπει η εγχώρια παραγωγή — μια στρατηγική που η ΕΕ προσπάθησε εδώ και καιρό να εμποδίσει την Κίνα να χρησιμοποιήσει όταν πρόκειται για αντικείμενα όπως ηλιακοί συλλέκτες, ηλεκτροκίνητα οχήματα και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ursula von der Leyen, εξέφρασε παρόμοια ανησυχία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang την περασμένη εβδομάδα, στην οποία «τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της Κίνας στην αντιμετώπιση πιθανής διατάραξης των παγκοσμίων δικτύων του εμπορίου που προκαλείται από δασμούς, ειδικά σε τομείς που έχουν ήδη επηρεαστεί από την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα».
«Υπενθύμισε επίσης την επείγουσα ανάγκη για διαρθρωτικές λύσεις για την εξισορρόπηση της διμερούς εμπορικής σχέσης και τη διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στην κινεζική αγορά», ανέφερε ανακοίνωση της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, η προσπάθεια της ΕΕ για την ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας θα δώσει την ευκαιρία για ένα νέο πεδίο διαπραγματεύσεων με την Κίνα.

Τα ποσά στο διμερές εμπόριο

Αν και οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά περισσότερο από 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αυτό αναμένεται να μειωθεί δραστικά καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν σύντομα αυξανόμενες τιμές, καθώς οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου αναμένεται να κλιμακωθούν.
Μια μείωση των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Πεκίνο μπορεί να προσπαθήσει να εκτρέψει σημαντική μερίδα από αυτά τα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αν και το ζήτημα των δασμών της ΕΕ στην Κίνα δεν φάνηκε να έχει προκύψει στη συζήτηση της von del Leyen με τον Li, ορισμένες αναφορές υποδεικνύουν ότι το μπλοκ μπορεί επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στο Πεκίνο εάν αρχίσει να κάνει damping προϊόντων σε όλη την ΕΕ καθώς οι εξαγωγές στις ΗΠΑ επιβραδύνονται.


Οι δεύτερες σκέψεις

«Η ευρωπαϊκή αντίσταση στο κινεζικό damping κάνει ορισμένους στην ήπειρο να είναι προσεκτικοί», επιβεβαίωσε η Dezenski.
«Η Κίνα θα πρέπει να προσφέρει κάτι καλύτερο σε αντάλλαγμα, και αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι η προθυμία να αυξήσει τις εισαγωγές της από την Ευρώπη».
«Η Κίνα αντιστάθηκε στο άνοιγμα των αγορών της, ευνοώντας τους εγχώριους παραγωγούς, αλλά θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη πίεση για να αντιμετωπίσουν τις μαζικές εμπορικές ανισορροπίες», πρόσθεσε.

Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα το 2024 ισοδυναμούσε με περίπου 345 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι εισήγαγαν πολύ περισσότερα από το Πεκίνο από όσα η Κίνα εισήγαγε από την ήπειρο.
Αλλά ακόμη και όταν η Κίνα προσπαθεί να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ και οι Ευρωπαίοι έχουν απογοητευτεί ολοένα και περισσότερο από το κινεζικό damping τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που, σύμφωνα με τον Steve Yates, ανώτερο ερευνητή για την Κίνα στο The Heritage Foundation, «καθιστά απίθανο ότι η ΕΕ και η Κίνα έχουν πολύ περιθώριο επέκτασης των διμερών σχέσεων, ανεξάρτητα από την πίεση των ΗΠΑ.
Αλλά το πιο σημαντικό, ο Yates υποστήριξε ότι «η ΕΕ και η Κίνα δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αγορά των ΗΠΑ επεκτείνοντας τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ τους.
Όχι με μεγάλο κόστος».
«Τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κίνα, είναι η τεράστια έλξη της καταναλωτικής αγοράς των ΗΠΑ που παρέχει το καύσιμο για ανάπτυξη.
Καμία από τις δύο οικονομίες δεν μπορεί να ευδοκιμήσει ή ενδεχομένως να επιβιώσει, χωρίς αξιόπιστη και σχετικά απεριόριστη πρόσβαση στους αμερικανούς καταναλωτές», είπε.
«Αυτή είναι η ισχυρή μόχλευση που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος Donald Trump σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», επισήμανε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης