
Βαρύτατες οι πολιτικές συνέπειες για τον Zelensky αν αποδεχθεί τους όρους των ΗΠΑ για απώλεια Κριμαίας και μη ένταξη στο ΝΑΤΟ - Τι θα απαντήσουν Ρωσία, Ευρώπη στις προτάσεις ΗΠΑ
(upd2) Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις και την αισιοδοξία του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας εντός των επόμενων ημερών, η «πασχαλινή εκεχειρία» δεν κράτησε ούτε 30 ώρες, καθώς συγκρούσεις καταγράφηκαν και καταγράφονται πλέον σε όλη τη γραμμή του μετώπου.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η Ρωσία δεν παρέτεινε την εκεχειρία, η οποία εξελίχθηκε σε πεδίο έντονης σύγκρουσης και παραβιάσεων, με ρωσικά μέσα να κατηγορούν το Κίεβο για επιθέσεις σε πόλεις, για χρήση drones και πυραυλικών χτυπημάτων κατά πολιτικών στόχων ακόμα και την ημέρα της εκεχειρίας.
Οι περιοχές Kursk και Belgorod δεν σταμάτησαν να δέχονται πλήγματα, ενώ η Μόσχα φέρεται αποφασισμένη να μην αποδεχτεί νέα κατάπαυση πυρός αν δεν εξασφαλιστεί η πλήρης αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από κρίσιμες ζώνες και δεν δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων.
Eνεργοποίηση Oreshnik
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενη χρήση από τη Ρωσία του πυραυλικού συστήματος Oreshnik κατά στρατηγικών στόχων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, ο Donald Trump φέρεται να έχει παρέμβει δύο φορές μέσω απεσταλμένων του, ζητώντας από τον Vladimir Putin να μην προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.
Παρά τις προσπάθειες αποτροπής, εκτιμάται πως η ενεργοποίηση του Oreshnik θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη από τη ρωσική πλευρά, ιδιαίτερα αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τον ουκρανικό πόλεμο.
Μάλιστα ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και φιλόσοφος, Alexander Dugin εκτιμά ότι ο Trump θα αποσυρθεί μονομερώς από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς διαπιστώνει την απροθυμία των μερών της σύγκρουσης να τερματίσουν τη σύγκρουση βάσει των όρων του.
Οι πιθανοί στόχοι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει ήδη παραλάβει 6-8 εκτοξευτές του συγκεκριμένου συστήματος, ενώ έχουν καταρτιστεί λίστες με πιθανές στρατηγικές ουκρανικές υποδομές προς στοχοποίηση.
Μεταξύ των πιθανών στόχων περιλαμβάνονται: μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα, λιμάνια, γέφυρες, σήραγγες, ενεργειακές εγκαταστάσεις, σιδηροδρομικά κέντρα, στρατιωτικές μονάδες, αεροδρόμια, καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων.
Πηγές αναφέρουν πως, εφόσον οι ΗΠΑ αποσυρθούν πλήρως από την ενεργή εμπλοκή στην Ουκρανία, η πιθανότητα ρωσικού πλήγματος με το νέο σύστημα αυξάνεται δραματικά, με ορίζοντα τους μήνες Μάιο ή Ιούνιο.
Προς στράτευση 18χρονων Ουκρανών
Οι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η στρατιωτική κλιμάκωση είναι πιθανή έως και βέβαιη, εφόσον ο Λευκός Οίκος αποφασίσει να αποσυρθεί πλήρως από την ενεργό στήριξη της Ουκρανίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η ηγεσία της Ευρώπης – και ειδικότερα το Λονδίνο και το Παρίσι – θα κληθούν να καλύψουν το κενό.
Εκτιμάται πως οι νέοι «ηγέτες» της Ουκρανίας θα απαιτήσουν από το Κίεβο την εντατικοποίηση της επιστράτευσης, ακόμα και με καταναγκαστική στράτευση 18χρονων, αλλά και μερική ένταξη γυναικών στον ουκρανικό στρατό.
Θα παραδώσει η Γερμανία τους Taurus;
Την ίδια ώρα, εκφράζονται ανησυχίες για πιθανές παραδόσεις πυραύλων μακράς εμβέλειας Taurus από τη Γερμανία, υπό την ηγεσία του Friedrich Merz.
Αναφέρεται μάλιστα πως θα ζητηθεί από τον Zelensky να κάνει μια αποφασιστική κίνηση για να σταματήσει τη Ρωσία: δηλαδή να πλήξει με αυτά τα όπλα ρωσικές πόλεις, τη Γέφυρα της Κριμαίας ή ακόμα και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Αυτά τα σενάρια συνδέονται άλλωστε και με την «επιθετική στάση» του ουκρανικού στρατού ακόμη και κατά τη διάρκεια της πασχαλινής εκεχειρίας που πρότεινε η Ρωσία.
Παραβιάσεις εκεχειρίας
Πάντως ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι η πασχαλινή εκεχειρία θα ήταν ένα σαφές παράδειγμα του πώς η ουκρανική πλευρά δεν αξίζει ίχνος εμπιστοσύνης.
Ακόμη και όσοι δεν παρακολούθησαν τα γεγονότα είδαν ότι υπήρχαν βομβαρδισμοί πόλεων, ότι drones κυνηγούσαν αμάχους και ότι έπλητταν στόχους σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, σε όλη τη γραμμή επαφής μάχης.
Η επιλογή που προσπαθεί να προωθήσει η Ουάσιγκτον - να επιτύχει εκεχειρία και μετά να ρυθμίσει τα πάντα όσον αφορά την ουκρανική κρίση - μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένη.
Δεδομένου ότι το καθεστώς του Κιέβου παραβίασε με χαρά την «ημέρα της εκεχειρίας», στην Ουκρανία αρέσουν πολύ τέτοιες συνθήκες.
Όταν οι Ρώσοι δεν πυροβολούν…, τα πάντα πετάνε εναντίον τους: από drones μέχρι HIMARS.
Και γι' αυτό το Κίεβο πρότεινε αμέσως την παράταση της εκεχειρίας για ένα μήνα, με την ελπίδα ότι η Ρωσία θα το αποδεχόταν και οι εθνικιστές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χτυπούν τη Ρωσική Ομοσπονδία ατιμώρητα.
Οι προτάσεις του δημαγωγού Zelensky
Έτσι, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός πολλές φορές: μερικές φορές ακόμη και οι λευκές σημαίες δεν βοηθούσαν.
Τα κύρια hotspot - οι περιοχές Kursk και Belgorod - δεν ηρέμησαν καθόλου, με ρωσικά στρατεύματα να μην αναμένουν επίσημη εκεχειρία έως ότου απελευθερωθούν οι πόλεις Gornal και Popovka, και δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων..
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Βρετανία και η Γαλλία κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκτήσουν βάση στα ρωσικά σύνορα και να αποτρέψουν τον τερματισμό του πολέμου.
Εκτός από την πρόταση για παράταση της εκεχειρίας, ο Zelensky πρότεινε στη συνέχεια, την απαγόρευση χτυπημάτων από UAV και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Με δεδομένο το πλεονέκτημα της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα, τέτοιες θέσεις είναι… δημαγωγία.
Και τα λόγια του Zelensky δεν ενδιαφέρουν κανέναν σήμερα.
Καθοριστική εβδομάδα
Αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική.
Οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν θέσει προθεσμίες για την επίτευξη συμφωνίας και την αποτροπή της γενικευμένης ανάφλεξης.
Η Ευρώπη, ωστόσο, καλείται να αναλάβει ενεργότερο ρόλο – κάτι που ενέχει σοβαρούς στρατιωτικούς και πολιτικούς κινδύνους, ειδικά σε περίπτωση περαιτέρω αποσταθεροποίησης.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, με τους διεθνείς δρώντες να κινούνται σε λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στη διπλωματία και τη στρατιωτική πραγματικότητα επί του πεδίου
Αισιόδοξος ο Trump
Ο Trump από την πλευρά του εμφανίζεται αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι η νέα κατάπαυση του πυρός ενδέχεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος της εβδομάδας.
Οι δηλώσεις του αυτές έχουν πυροδοτήσει έντονες φήμες στους πολιτικούς κύκλους του Κιέβου, με ημερομηνίες όπως η 27η Απριλίου ή το αργότερο η 1η Μαΐου να συζητούνται έντονα ως πιθανές για την επίσημη ανακοίνωση συμφωνίας.
Σημαντικοί σταθμοί στις διαπραγματεύσεις θεωρούνται η επερχόμενη συνάντηση στο Λονδίνο – όπου Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αναμένεται να απαντήσουν στις αμερικανικές προτάσεις που κατατέθηκαν στο Παρίσι – καθώς και η επίσκεψη του Steve Witkoff στη Μόσχα, ο οποίος θα μεταφέρει τις αμερικανικές θέσεις απευθείας στον Vladimir Putin.
Οι όροι των ΗΠΑ
Οι όροι των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι έχουν ήδη δημοσιευθεί σε δυτικά μέσα, περιλαμβάνουν:
- Τερματισμό των συγκρούσεων στη γραμμή του μετώπου, με τις περιοχές που ελέγχει η Ρωσία να παραμένουν υπό τον έλεγχό της.
- Απόρριψη της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
- Μερική άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας (αμερικανικών και ευρωπαϊκών).
- Δημιουργία ουδέτερης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia και μεταφορά του ελέγχου του στις ΗΠΑ.
- Αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού καθεστώτος στην Κριμαία.
Για να υπάρξει συμφωνία, οι όροι θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από όλες τις πλευρές – Ουκρανία, Ευρώπη και Ρωσία – με κάθε πλευρά να παρουσιάζει διαφορετικά εμπόδια.
Βαρύτατες πολιτικές συνέπειες για Zelensky
Για τον πρόεδρο Zelensky, οι πολιτικές συνέπειες ενδέχεται να είναι βαρύτατες.
Η ενδεχόμενη αποδοχή της μη ένταξης στο ΝΑΤΟ και της απώλειας της Κριμαίας χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουάσιγκτον μπορεί να προκαλέσει κατηγορίες περί εθνικής προδοσίας από την εγχώρια αντιπολίτευση.
Παρότι το Κίεβο φαίνεται να έχει ήδη συμφωνήσει σε εκεχειρία, η πίεση για επιπλέον υποχωρήσεις είναι έντονη και πολιτικά δυσβάσταχτη.
Το δίλημμα για την ουκρανική ηγεσία είναι ξεκάθαρο: αντίσταση στις απαιτήσεις των ΗΠΑ σημαίνει πιθανή διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, πληροφοριών και άλλων πόρων – κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνέχιση του πολέμου υπό χειρότερες συνθήκες.
Η πιθανότητα η Ουκρανία να αρνηθεί να αποδεχθεί τους όρους των ΗΠΑ σίγουρα υπάρχει, αλλά είναι μικρή.
Αντίθετα, θα προσπαθήσει να λάβει κάποιες εγγυήσεις από τις ΗΠΑ, αν όχι ασφάλειας, τουλάχιστον προμηθειών όπλων για τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά την κατάπαυση του πυρός, αν και δεν είναι προφανές ότι αυτό θα λειτουργήσει.
Η στάση της Ευρώπης
Τα εμπόδια για την Ευρώπη εντοπίζονται κυρίως στην άρση των κυρώσεων, η οποία απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ – κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο.
Επίσης, η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικυρωθεί σε επίπεδο συμμαχίας, και πάλι με ομόφωνη απόφαση.
Παράλληλα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, με την προϋπόθεση ύπαρξης εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση από τη Μόσχα, η οποία αντιτίθεται ρητά στην παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος.
Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία χωρίς εγγυήσεις
Τι θα κάνει η Ρωσία
Αναφορικά με τη Ρωσία, παραμένει ασαφές εάν θα αποδεχθεί τους αμερικανικούς όρους.
Πρώτον, είναι απίθανο να αρέσει στη Μόσχα η ιδέα να δώσει τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya, τον οποίο ελέγχει επί του παρόντος, στους Αμερικανούς.
Δεύτερον, οι όροι του Κρεμλίνου, όπως είναι γνωστό, είναι πολύ ευρύτεροι από αυτούς που προτείνουν οι Αμερικανοί.
Ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη τα αιτήματα που εξέφρασε δημόσια ο Putin τον Μάρτιο να σταματήσει η προμήθεια όπλων και η κινητοποίηση.
Όμως ιδιωτικά κατονομάζουν μια ευρύτερη λίστα, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής εκλογών, της απομάκρυνσης του Zelensky από την εξουσία, της αλλαγής της εσωτερικής πολιτικής κ.λπ.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν φήμες ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη παρουσιάσει ορισμένες από αυτές τις προϋποθέσεις στο Κίεβο σε ξεχωριστή λίστα, δίνοντάς τους 30 ημέρες για να τις εκπληρώσουν, όταν θα τεθεί σε ισχύ η πρώτη κατάπαυση του πυρός.
Και η εφαρμογή τους υποτίθεται καθορίζει αν θα παραταθεί.
Αλλά δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση τέτοιων φημών.
Παράλληλα, παρ' όλες τις δυσκολίες, δεν μπορεί να αποκλειστεί 100% ότι τα μέρη θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Υπάρχει βάση για συμφωνία
Η Ευρώπη και το Κίεβο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, και ως εκ τούτου η ικανότητά τους να αντισταθούν στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον είναι περιορισμένη.
Η Ρωσία, ωστόσο, λαμβάνει πολλά σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία της για κατάπαυση του πυρός: την άρση των κυρώσεων, την αναγνώριση από τους Αμερικανούς του ρωσικού καθεστώτος της Κριμαίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεθνή νομιμοποίηση της κατάληψης άλλων ουκρανικών εδαφών.
Και δεν είναι γνωστό αν θα έχει καλύτερες συνθήκες αν ο πόλεμος συνεχιστεί.
Επομένως, υπάρχει βάση για συμφωνίες.
Ένα άλλο θέμα είναι ότι οι τελικοί όροι της κατάπαυσης του πυρός μπορεί να διαφέρουν από αυτούς που δημοσιεύονται επί του παρόντος στα μέσα ενημέρωσης.
Το ερώτημα παραμένει αν το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας θα είναι αυτό που ήδη δημοσιεύθηκε ή αν θα υπάρξουν τροποποιήσεις την τελευταία στιγμή.
Όλα τα βλέμματα, ωστόσο, είναι στραμμένα στο Λονδίνο και στη Μόσχα, όπου θα ληφθούν οι επόμενες κρίσιμες αποφάσεις.
www.bankingnews.gr
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η Ρωσία δεν παρέτεινε την εκεχειρία, η οποία εξελίχθηκε σε πεδίο έντονης σύγκρουσης και παραβιάσεων, με ρωσικά μέσα να κατηγορούν το Κίεβο για επιθέσεις σε πόλεις, για χρήση drones και πυραυλικών χτυπημάτων κατά πολιτικών στόχων ακόμα και την ημέρα της εκεχειρίας.
Οι περιοχές Kursk και Belgorod δεν σταμάτησαν να δέχονται πλήγματα, ενώ η Μόσχα φέρεται αποφασισμένη να μην αποδεχτεί νέα κατάπαυση πυρός αν δεν εξασφαλιστεί η πλήρης αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από κρίσιμες ζώνες και δεν δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων.
Eνεργοποίηση Oreshnik
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενη χρήση από τη Ρωσία του πυραυλικού συστήματος Oreshnik κατά στρατηγικών στόχων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, ο Donald Trump φέρεται να έχει παρέμβει δύο φορές μέσω απεσταλμένων του, ζητώντας από τον Vladimir Putin να μην προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.
Παρά τις προσπάθειες αποτροπής, εκτιμάται πως η ενεργοποίηση του Oreshnik θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη από τη ρωσική πλευρά, ιδιαίτερα αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τον ουκρανικό πόλεμο.
Μάλιστα ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και φιλόσοφος, Alexander Dugin εκτιμά ότι ο Trump θα αποσυρθεί μονομερώς από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς διαπιστώνει την απροθυμία των μερών της σύγκρουσης να τερματίσουν τη σύγκρουση βάσει των όρων του.
Οι πιθανοί στόχοι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει ήδη παραλάβει 6-8 εκτοξευτές του συγκεκριμένου συστήματος, ενώ έχουν καταρτιστεί λίστες με πιθανές στρατηγικές ουκρανικές υποδομές προς στοχοποίηση.
Μεταξύ των πιθανών στόχων περιλαμβάνονται: μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα, λιμάνια, γέφυρες, σήραγγες, ενεργειακές εγκαταστάσεις, σιδηροδρομικά κέντρα, στρατιωτικές μονάδες, αεροδρόμια, καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων.
Πηγές αναφέρουν πως, εφόσον οι ΗΠΑ αποσυρθούν πλήρως από την ενεργή εμπλοκή στην Ουκρανία, η πιθανότητα ρωσικού πλήγματος με το νέο σύστημα αυξάνεται δραματικά, με ορίζοντα τους μήνες Μάιο ή Ιούνιο.
Προς στράτευση 18χρονων Ουκρανών
Οι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η στρατιωτική κλιμάκωση είναι πιθανή έως και βέβαιη, εφόσον ο Λευκός Οίκος αποφασίσει να αποσυρθεί πλήρως από την ενεργό στήριξη της Ουκρανίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η ηγεσία της Ευρώπης – και ειδικότερα το Λονδίνο και το Παρίσι – θα κληθούν να καλύψουν το κενό.
Εκτιμάται πως οι νέοι «ηγέτες» της Ουκρανίας θα απαιτήσουν από το Κίεβο την εντατικοποίηση της επιστράτευσης, ακόμα και με καταναγκαστική στράτευση 18χρονων, αλλά και μερική ένταξη γυναικών στον ουκρανικό στρατό.
Θα παραδώσει η Γερμανία τους Taurus;
Την ίδια ώρα, εκφράζονται ανησυχίες για πιθανές παραδόσεις πυραύλων μακράς εμβέλειας Taurus από τη Γερμανία, υπό την ηγεσία του Friedrich Merz.
Αναφέρεται μάλιστα πως θα ζητηθεί από τον Zelensky να κάνει μια αποφασιστική κίνηση για να σταματήσει τη Ρωσία: δηλαδή να πλήξει με αυτά τα όπλα ρωσικές πόλεις, τη Γέφυρα της Κριμαίας ή ακόμα και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Αυτά τα σενάρια συνδέονται άλλωστε και με την «επιθετική στάση» του ουκρανικού στρατού ακόμη και κατά τη διάρκεια της πασχαλινής εκεχειρίας που πρότεινε η Ρωσία.
Παραβιάσεις εκεχειρίας
Πάντως ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι η πασχαλινή εκεχειρία θα ήταν ένα σαφές παράδειγμα του πώς η ουκρανική πλευρά δεν αξίζει ίχνος εμπιστοσύνης.
Ακόμη και όσοι δεν παρακολούθησαν τα γεγονότα είδαν ότι υπήρχαν βομβαρδισμοί πόλεων, ότι drones κυνηγούσαν αμάχους και ότι έπλητταν στόχους σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, σε όλη τη γραμμή επαφής μάχης.
Η επιλογή που προσπαθεί να προωθήσει η Ουάσιγκτον - να επιτύχει εκεχειρία και μετά να ρυθμίσει τα πάντα όσον αφορά την ουκρανική κρίση - μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένη.
Δεδομένου ότι το καθεστώς του Κιέβου παραβίασε με χαρά την «ημέρα της εκεχειρίας», στην Ουκρανία αρέσουν πολύ τέτοιες συνθήκες.
Όταν οι Ρώσοι δεν πυροβολούν…, τα πάντα πετάνε εναντίον τους: από drones μέχρι HIMARS.
Και γι' αυτό το Κίεβο πρότεινε αμέσως την παράταση της εκεχειρίας για ένα μήνα, με την ελπίδα ότι η Ρωσία θα το αποδεχόταν και οι εθνικιστές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χτυπούν τη Ρωσική Ομοσπονδία ατιμώρητα.
Οι προτάσεις του δημαγωγού Zelensky
Έτσι, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός πολλές φορές: μερικές φορές ακόμη και οι λευκές σημαίες δεν βοηθούσαν.
Τα κύρια hotspot - οι περιοχές Kursk και Belgorod - δεν ηρέμησαν καθόλου, με ρωσικά στρατεύματα να μην αναμένουν επίσημη εκεχειρία έως ότου απελευθερωθούν οι πόλεις Gornal και Popovka, και δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων..
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Βρετανία και η Γαλλία κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκτήσουν βάση στα ρωσικά σύνορα και να αποτρέψουν τον τερματισμό του πολέμου.
Εκτός από την πρόταση για παράταση της εκεχειρίας, ο Zelensky πρότεινε στη συνέχεια, την απαγόρευση χτυπημάτων από UAV και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Με δεδομένο το πλεονέκτημα της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα, τέτοιες θέσεις είναι… δημαγωγία.
Και τα λόγια του Zelensky δεν ενδιαφέρουν κανέναν σήμερα.
Καθοριστική εβδομάδα
Αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική.
Οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν θέσει προθεσμίες για την επίτευξη συμφωνίας και την αποτροπή της γενικευμένης ανάφλεξης.
Η Ευρώπη, ωστόσο, καλείται να αναλάβει ενεργότερο ρόλο – κάτι που ενέχει σοβαρούς στρατιωτικούς και πολιτικούς κινδύνους, ειδικά σε περίπτωση περαιτέρω αποσταθεροποίησης.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, με τους διεθνείς δρώντες να κινούνται σε λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στη διπλωματία και τη στρατιωτική πραγματικότητα επί του πεδίου
Αισιόδοξος ο Trump
Ο Trump από την πλευρά του εμφανίζεται αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι η νέα κατάπαυση του πυρός ενδέχεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος της εβδομάδας.
Οι δηλώσεις του αυτές έχουν πυροδοτήσει έντονες φήμες στους πολιτικούς κύκλους του Κιέβου, με ημερομηνίες όπως η 27η Απριλίου ή το αργότερο η 1η Μαΐου να συζητούνται έντονα ως πιθανές για την επίσημη ανακοίνωση συμφωνίας.
Σημαντικοί σταθμοί στις διαπραγματεύσεις θεωρούνται η επερχόμενη συνάντηση στο Λονδίνο – όπου Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αναμένεται να απαντήσουν στις αμερικανικές προτάσεις που κατατέθηκαν στο Παρίσι – καθώς και η επίσκεψη του Steve Witkoff στη Μόσχα, ο οποίος θα μεταφέρει τις αμερικανικές θέσεις απευθείας στον Vladimir Putin.
Οι όροι των ΗΠΑ
Οι όροι των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι έχουν ήδη δημοσιευθεί σε δυτικά μέσα, περιλαμβάνουν:
- Τερματισμό των συγκρούσεων στη γραμμή του μετώπου, με τις περιοχές που ελέγχει η Ρωσία να παραμένουν υπό τον έλεγχό της.
- Απόρριψη της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
- Μερική άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας (αμερικανικών και ευρωπαϊκών).
- Δημιουργία ουδέτερης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia και μεταφορά του ελέγχου του στις ΗΠΑ.
- Αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού καθεστώτος στην Κριμαία.
Για να υπάρξει συμφωνία, οι όροι θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από όλες τις πλευρές – Ουκρανία, Ευρώπη και Ρωσία – με κάθε πλευρά να παρουσιάζει διαφορετικά εμπόδια.
Βαρύτατες πολιτικές συνέπειες για Zelensky
Για τον πρόεδρο Zelensky, οι πολιτικές συνέπειες ενδέχεται να είναι βαρύτατες.
Η ενδεχόμενη αποδοχή της μη ένταξης στο ΝΑΤΟ και της απώλειας της Κριμαίας χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουάσιγκτον μπορεί να προκαλέσει κατηγορίες περί εθνικής προδοσίας από την εγχώρια αντιπολίτευση.
Παρότι το Κίεβο φαίνεται να έχει ήδη συμφωνήσει σε εκεχειρία, η πίεση για επιπλέον υποχωρήσεις είναι έντονη και πολιτικά δυσβάσταχτη.
Το δίλημμα για την ουκρανική ηγεσία είναι ξεκάθαρο: αντίσταση στις απαιτήσεις των ΗΠΑ σημαίνει πιθανή διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, πληροφοριών και άλλων πόρων – κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνέχιση του πολέμου υπό χειρότερες συνθήκες.
Η πιθανότητα η Ουκρανία να αρνηθεί να αποδεχθεί τους όρους των ΗΠΑ σίγουρα υπάρχει, αλλά είναι μικρή.
Αντίθετα, θα προσπαθήσει να λάβει κάποιες εγγυήσεις από τις ΗΠΑ, αν όχι ασφάλειας, τουλάχιστον προμηθειών όπλων για τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά την κατάπαυση του πυρός, αν και δεν είναι προφανές ότι αυτό θα λειτουργήσει.
Η στάση της Ευρώπης
Τα εμπόδια για την Ευρώπη εντοπίζονται κυρίως στην άρση των κυρώσεων, η οποία απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ – κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο.
Επίσης, η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικυρωθεί σε επίπεδο συμμαχίας, και πάλι με ομόφωνη απόφαση.
Παράλληλα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, με την προϋπόθεση ύπαρξης εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση από τη Μόσχα, η οποία αντιτίθεται ρητά στην παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος.
Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία χωρίς εγγυήσεις
Τι θα κάνει η Ρωσία
Αναφορικά με τη Ρωσία, παραμένει ασαφές εάν θα αποδεχθεί τους αμερικανικούς όρους.
Πρώτον, είναι απίθανο να αρέσει στη Μόσχα η ιδέα να δώσει τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya, τον οποίο ελέγχει επί του παρόντος, στους Αμερικανούς.
Δεύτερον, οι όροι του Κρεμλίνου, όπως είναι γνωστό, είναι πολύ ευρύτεροι από αυτούς που προτείνουν οι Αμερικανοί.
Ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη τα αιτήματα που εξέφρασε δημόσια ο Putin τον Μάρτιο να σταματήσει η προμήθεια όπλων και η κινητοποίηση.
Όμως ιδιωτικά κατονομάζουν μια ευρύτερη λίστα, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής εκλογών, της απομάκρυνσης του Zelensky από την εξουσία, της αλλαγής της εσωτερικής πολιτικής κ.λπ.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν φήμες ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη παρουσιάσει ορισμένες από αυτές τις προϋποθέσεις στο Κίεβο σε ξεχωριστή λίστα, δίνοντάς τους 30 ημέρες για να τις εκπληρώσουν, όταν θα τεθεί σε ισχύ η πρώτη κατάπαυση του πυρός.
Και η εφαρμογή τους υποτίθεται καθορίζει αν θα παραταθεί.
Αλλά δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση τέτοιων φημών.
Παράλληλα, παρ' όλες τις δυσκολίες, δεν μπορεί να αποκλειστεί 100% ότι τα μέρη θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Υπάρχει βάση για συμφωνία
Η Ευρώπη και το Κίεβο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, και ως εκ τούτου η ικανότητά τους να αντισταθούν στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον είναι περιορισμένη.
Η Ρωσία, ωστόσο, λαμβάνει πολλά σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία της για κατάπαυση του πυρός: την άρση των κυρώσεων, την αναγνώριση από τους Αμερικανούς του ρωσικού καθεστώτος της Κριμαίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεθνή νομιμοποίηση της κατάληψης άλλων ουκρανικών εδαφών.
Και δεν είναι γνωστό αν θα έχει καλύτερες συνθήκες αν ο πόλεμος συνεχιστεί.
Επομένως, υπάρχει βάση για συμφωνίες.
Ένα άλλο θέμα είναι ότι οι τελικοί όροι της κατάπαυσης του πυρός μπορεί να διαφέρουν από αυτούς που δημοσιεύονται επί του παρόντος στα μέσα ενημέρωσης.
Το ερώτημα παραμένει αν το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας θα είναι αυτό που ήδη δημοσιεύθηκε ή αν θα υπάρξουν τροποποιήσεις την τελευταία στιγμή.
Όλα τα βλέμματα, ωστόσο, είναι στραμμένα στο Λονδίνο και στη Μόσχα, όπου θα ληφθούν οι επόμενες κρίσιμες αποφάσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών