Τελευταία Νέα
Chania
Ενέργεια

Αυτοκτονεί ενεργειακά η Ευρώπη - Πληρώνει υψηλότερο κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου από την Ασία

Αυτοκτονεί ενεργειακά η Ευρώπη - Πληρώνει υψηλότερο κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου από την Ασία
Το μέσο κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν περίπου 14 δολάρια μεγαλύτερο ανά 1.000 κυβικά μέτρα από τις ασιατικές τιμές
Το μέσο κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν περίπου 14 δολάρια μεγαλύτερο ανά 1.000 κυβικά μέτρα από τις ασιατικές τιμές, αναφέρει το Vedomosti, επικαλούμενο στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).
Στοιχείο το οποίο δείχνει ότι το λεγόμενο ασιατικό premium τιμών -όπου οι τιμές των καυσίμων υπερέβαιναν εκείνες της Ευρώπης- εξαφανίστηκε από την αγορά στις αρχές του έτους.
Η τελευταία περίπτωση αυτού του σεναρίου ήταν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής αναταραχής στην Ευρώπη μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαΐου 2023.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΕΑ, το premium των τιμών μετατοπίστηκε στην Ευρώπη λόγω της μείωσης των παραδόσεων ρωσικού και νορβηγικού αερίου από αγωγούς στην ΕΕ και της απότομης μείωσης των αποθεμάτων καυσίμων στις ευρωπαϊκές υπόγειες αποθήκες κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου.
Αυτό ήταν που προκάλεσε την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) υψηλότερου κόστους στην περιοχή.

Μονόδρομος το LNG

Σε ένα πλαίσιο όπου η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας έχει σταματήσει και οι επιλογές εφοδιασμού είναι περιορισμένες για άλλους παρόχους, ιδίως τη Νορβηγία και την Αλγερία, η μεταφορά LNG παραμένει ουσιαστικά η μοναδική μέθοδος για την Ευρώπη να αποκαταστήσει τα υπόγεια αποθέματά της, δήλωσε ο αναλυτής της Finam Sergey Kaufman.
Οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς καλούνται να δαπανήσουν περισσότερα για να αποκτήσουν πρόσθετες ποσότητες LNG, γεγονός που προκάλεσε την ευρωπαϊκή πριμοδότηση των τιμών στις αρχές του έτους, διευκρίνισε.
Ο όγκος των παραδόσεων LNG στην ΕΕ θα παραμείνει αυξημένος τους επόμενους μήνες, καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τα αποθέματα στις υπόγειες εγκαταστάσεις τους, δήλωσαν ο Kaufman και ο Igor Yushkov, ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο που υπάγεται στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τον Yushkov, η ζήτηση θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, όταν η χρήση καυσίμων αναμένεται να αυξηθεί λόγω της έντονης ζέστης.
Ο Andrey Polishchuk, επικεφαλής αναλυτής της Eiler Analytical Technologies, υποστηρίζει την πρόβλεψη για την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ φέτος.
Παρ' όλα αυτά, σημειώνει ότι μακροπρόθεσμα, η πριμοδότηση της τιμής του ΥΦΑ θα διατηρηθεί στην ασιατική αγορά λόγω της επιταχυνόμενης επέκτασης της ζήτησης στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης