Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε διαμάντια και «εναλλακτικά» κοσμήματα στρέφονται οι καταναλωτές... «καίει» ο χρυσός

Σε διαμάντια και «εναλλακτικά» κοσμήματα στρέφονται οι καταναλωτές... «καίει» ο χρυσός
Η εκτίναξη της τιμής του χρυσού στρέφει τους καταναλωτές σε «εναλλακτικά» κοσμήματα
Στην καρδιά του πολυσύχναστου Gold Souk στο Ντουμπάι — γνωστό και ως «Πόλη του Χρυσού» — τα κοσμήματα 22 καρατίων αποτελούν διαχρονική επιλογή για γάμους, θρησκευτικές γιορτές και οικογενειακές επενδύσεις.
Ωστόσο, με την τιμή του χρυσού να αγγίζει ιστορικά υψηλά άνω των 3.400 δολαρίων ανά ουγγιά, παρατηρούνται σαφείς ενδείξεις αλλαγής στις προτιμήσεις των αγοραστών.
Όπως σημειώνει ο Andrew Naylor, επικεφαλής Μέσης Ανατολής και Δημόσιας Πολιτικής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), «σε αγορές όπως το Ντουμπάι, παρατηρείται διττό φαινόμενο: από τη μία, ενισχύεται το ενδιαφέρον για τον χρυσό ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, από την άλλη, οι υψηλές τιμές περιορίζουν τη ζήτηση για κοσμήματα».
Οι έμποροι στο Gold Souk επιβεβαιώνουν την τάση.
«Πλέον δεν υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι αγοραστές λόγω των τιμών», ανέφερε ο Fahad Khan από την εταιρεία Damas Jewellery.

Ραγδαία άνοδος των συνθετικών διαμαντιών

Το Ντουμπάι αποτελεί επί δεκαετίες κόμβο αγοράς χρυσού, κυρίως λόγω εμπόρων από το Ιράν και την Ινδία, όπου η παράδοση του 22 καρατίων παραμένει ισχυρή.
Ωστόσο, σύμφωνα με το WGC, η ασταθής τιμή του χρυσού θα μπορούσε να πιέσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση κοσμημάτων έως το 2025, ειδικά σε βασικές αγορές.
Οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ινδία τείνουν να επηρεάζουν και τις αγορές του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ.
Πρόσφατα, η Goldman Sachs ανέβασε την πρόβλεψή της για την τιμή του χρυσού στα 3.700 δολάρια ανά ουγγιά για το τέλος του 2025, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κορύφωση έως και τα 4.500 δολάρια.
Μία εναλλακτική που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι τα συνθετικά (lab-grown) διαμάντια.
Η Ινδία εξήγαγε το 2024 συνθετικά διαμάντια αξίας 171 εκατ. δολάρια στα ΗΑΕ — αύξηση σχεδόν 57% σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα.
Οι συνολικές εξαγωγές κομμένων και στιλβωμένων διαμαντιών της Ινδίας προς τα ΗΑΕ αυξήθηκαν κατά 3,7%.
Το 2023, τα ΗΑΕ κατέλαβαν την 3η θέση παγκοσμίως στις εισαγωγές διαμαντιών, με κύριους εμπορικούς εταίρους την Ινδία, τη Νότια Αφρική και το Βέλγιο.
Αν και το μερίδιο της χώρας στην παγκόσμια αγορά κοσμημάτων με διαμάντια περιορίστηκε στο 1,5% το 2023, εκτιμάται πως θα αυξάνεται με ρυθμό 5,9% ετησίως έως το 2030, αγγίζοντας τα 2 δισ. δολάρια — ποσοστό ταχύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (4,5%).

Εμπορικές εντάσεις και αναπροσαρμογές στην παραγωγή

Οι πρόσφατες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και άλλων χωρών επιταχύνουν την ανάγκη για εύρεση εναλλακτικών αγορών και μονάδων παραγωγής.
Όπως αποκάλυψαν στο Reuters δύο ανώτατα στελέχη ινδικών εξαγωγικών οίκων, υπάρχουν ήδη σχέδια για μεταφορά παραγωγής εκτός Ινδίας, περιλαμβανομένων των ΗΑΕ.
Παράλληλα, ο Shamlal Ahamed, γενικός διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της Malabar Gold & Diamonds, υπογράμμισε ότι η άνοδος των πωλήσεων συνθετικών διαμαντιών στα ΗΑΕ οφείλεται κυρίως στις σχεδιαστικές προτιμήσεις των καταναλωτών και όχι μόνο στις τιμές.
Δήλωσε αισιόδοξος για τη ζήτηση χρυσού, σημειώνοντας: «Ακόμη και οι καταναλωτές που αναζητούν καλύτερες τιμές, συνήθως προσαρμόζονται γρήγορα στα νέα επίπεδα τιμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης