
Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, η αύξηση του ΑΕΠ το 2025 εκτιμάται σε μόλις 1,4%
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ κάνει λόγο για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,8% το 2025 και 3% το 2026, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,3%, ενώ για την Ελλάδα προβλέπει ανάπυξη μόλις 2% και 1,8% το 2025 και το 2026 αντίστοιχα, έναντι 2,3% πέρυσι.
Στην έκθεση «World Economic Outlook», επικαλείται την απόφαση κυβερνήσεων ανά τον κόσμο που αναπροσαρμόζουν τις προτεραιότητες της πολιτικής τους και,ειδικότερα, την απόφαση της κυβέρνησης του Donald Trump για επιβολή δασμών.
«Το αποκορύφωμα ήταν οι σχεδόν καθολικοί δασμοί των ΗΠΑ στις 2 Απριλίου, φέρνοντας τα επίπεδα των δασμών σε ιστορικά υψηλά – επίπεδα που είχαμε να δούμε έναν αιώνα. Αυτή η εξέλιξη, από μόνη της, αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η αβεβαιότητα γύρω από την ταχύτητα και τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων αυτών επιδρά επίσης αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα και στις προοπτικές, δυσχεραίνοντας τις προβλέψεις και τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού σεναρίου.
Η απότομη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο αναφοράς, η παγκόσμια ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,8% το 2025 και στο 3% το 2026—χαμηλότερα από το 3,3% που προβλεπόταν και για τα δύο έτη στην έκδοση του Ιανουαρίου, και πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο της περιόδου 2000–2019, που ήταν 3,7%», σχολιάζει το Ταμείο.
Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, η αύξηση του ΑΕΠ το 2025 εκτιμάται σε μόλις 1,4%.
Στις ΗΠΑ, προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης στο +1,8%, δηλαδή κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιανουαρίου, κυρίως λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας πολιτικής, των εμπορικών εντάσεων και της εξασθένησης της ζήτησης.
Στη ζώνη του ευρώ, η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί στο +0,8% (κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με πριν).
Για τις αναδυόμενες οικονομίες, προβλέπεται επιβράδυνση στο 3,7% το 2025, με σημαντικές υποβαθμίσεις για χώρες -όπως η Κίνα- που επηρεάζονται άμεσα από τα νέα εμπορικά μέτρα.
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί πιο αργά απ’ ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο 4,3% το 2025 και 3,6% το 2026, με αναθεωρήσεις προς τα πάνω για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και ελαφρές πτωτικές για τις αναδυόμενες.
«Οι κίνδυνοι κυριαρχούν στις προβλέψεις. Η κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου και η εντεινόμενη αβεβαιότητα μπορούν να μειώσουν περαιτέρω την ανάπτυξη τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια καθιστούν τις οικονομίες πιο ευάλωτες σε νέες αναταράξεις.
Οι έντονες και γρήγορες μεταβολές στις πολιτικές, καθώς και η πιθανή επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος, θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες ανατιμήσεις στις αγορές, πέραν όσων προκλήθηκαν από την ανακοίνωση των εκτεταμένων δασμών των ΗΠΑ. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι ροές κεφαλαίων –ειδικά σε ευάλωτες οικονομίες με υψηλό χρέος– ενδέχεται να δεχτούν ισχυρές πιέσεις.
Δεν αποκλείεται η πρόκληση γενικότερης χρηματοπιστωτικής αστάθειας, ακόμα και βλάβης στο διεθνές νομισματικό σύστημα.
Επιπλέον, οι δημογραφικές εξελίξεις και η μείωση του εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό ενδέχεται να περιορίσουν τη δυνητική ανάπτυξη και να επιβαρύνουν τη δημοσιονομική σταθερότητα. Η παρατεταμένη επίδραση της κρίσης κόστους διαβίωσης, σε συνδυασμό με την εξάντληση των πολιτικών εργαλείων και τις ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης, ενδέχεται να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές. Η ανθεκτικότητα που έδειξαν πολλές μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες ίσως δοκιμαστεί, καθώς η εξυπηρέτηση του χρέους γίνεται δυσκολότερη υπό αρνητικές παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Η μείωση της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας θα αυξήσει την πίεση στις χαμηλού εισοδήματος χώρες, οδηγώντας τες σε βαθύτερο χρέος ή επιβάλλοντας επώδυνες δημοσιονομικές προσαρμογές με άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, μια αποκλιμάκωση των δασμών και η επίτευξη νέων συμφωνιών που θα προσφέρουν σταθερότητα και σαφήνεια στην εμπορική πολιτική, θα μπορούσε να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη», υπογραμμίζει.
Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2025 και 1,8% για το 2026, συγκριτικά με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος για 2,3% φέτος, του ΟΟΣΑ για 2,2%, και την προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου στο 2,1%.
Αναμένει επίσης πληθωρισμό στο 2,4% για το 2025 και 2,1% για το 2026, σε σχέση με την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 2,1% το 2025 και του ΟΟΣΑ για 2,7%.
Παράλληλα προβλέπει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 6,5% για το 2025 και 5,9% για το 2026 -η προηγούμενη πρόβλεψη του ΔΝΤ έκανε λόγο για 6,6%.
Τέλος, προβλέπει το ποσοστό ανεργίας να ανέλθει στο 9,4% φέτος και 9% το 2026, τη στιγμή που η κυβέρνηση εκτιμά την ανεργία για φέτος στο 8,2%.
Αναλυτικά, οι προβλέψεις του ΔΝΤ:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών