Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Στρατηγικό colpo crosso - Ο Putin γίνεται ρυθμιστής στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για να πάρει τα πάντα... στην Ουκρανία

Στρατηγικό colpo crosso - Ο Putin γίνεται ρυθμιστής στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για να πάρει τα πάντα... στην Ουκρανία
Γιατί η εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανο-ιρανικές διαπραγματεύσεις ακυρώνει de facto τις κυρώσεις κατά της Μόσχας...
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν διέξοδο από το πυρηνικό αδιέξοδο με το Ιράν, η Ρωσία αναδεικνύεται ως ο απαραίτητος παίκτης εγγυήσεων σε μια συμφωνία που η Ουάσινγκτον δεν μπορεί πλέον να ελέγξει μονομερώς — επιβεβαιώνοντας ότι χωρίς τη Μόσχα, καμία σταθερότητα δεν μπορεί να επιβληθεί στη Μέση Ανατολή, ούτε να διασφαλιστεί η στρατηγική ισορροπία της περιοχής.
Η Ρωσία έτσι, επιδιώκει να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των στενού της συμμάχου, Ιράν, και του νέου ευκαριακού... εταίρου Donald Trump, προκειμένου να αποκτήσει, ολοκληρωτικά πια, το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.

Προωθητικές αλλά... εύθραυστες οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

5455864.jpg

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Ρώμη το περασμένο Σάββατο για το ζήτημα της πυρηνικής συμφωνίας.
Το βασικό αποτέλεσμα ήταν ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη σύνταξη μιας νέας συμφωνίας.
Το ποιοι εμπειρογνώμονες θα αναλάβουν αυτή τη διαδικασία και εντός ποιου χρονικού πλαισίου, θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη και στη συνέχεια στο Oman.
Με άλλα λόγια, ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων έχει ήδη οριστεί ως εντατικός.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump χαρακτήρισε τις συνομιλίες με την Τεχεράνη ως «πολύ καλές», ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araghchi τις περιέγραψε ως «εποικοδομητικές».
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, προέκυψαν δύο βασικά ζητήματα τριβής.
Το πρώτο αφορά τη μορφή με την οποία το Ιράν μπορεί να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει ότι θα σταματήσει την εντατικοποίηση του εμπλουτισμού, αλλά δεν προτίθεται να αποσυναρμολογήσει τους εξοπλισμούς του, ούτε να απομακρύνει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τους όρους της προηγούμενης συμφωνίας του 2015.
Ο Trump, ωστόσο, απαιτεί την πλήρη αποπυρηνικοποίηση του Ιράν, με την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών αποθεμάτων και δυνατοτήτων από τη χώρα.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για άρση των κυρώσεων σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία.
Το Ιράν υπενθυμίζει ότι ο Trump αποχώρησε μονομερώς από παρόμοια συμφωνία το 2018 και απαιτεί από τη νέα συμφωνία να περιλαμβάνει ρητές εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί.

Ένας τρίτος... αναγκαίος παίχτης εισέρχεται στις διαπραγματεύσεις

ferwwfefweffw.JPG

Και κάπως έτσι, η συζήτηση για τις εγγυήσεις φέρνει στο προσκήνιο έναν τρίτο παίκτη, που αναφέρεται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο... φάνερα: τη Ρωσία.
Το Ιράν άφησε σήμερα ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.
«Πιστεύουμε ότι στο μέλλον η Ρωσία θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πυρηνικό ζήτημα του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Ismail Baghaei.
Πρόσθεσε ότι στα αρχικά στάδια του διαλόγου με τις ΗΠΑ, «δεν έχουμε μπει ακόμη σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες», αλλά οι Ρώσοι «είναι έτοιμοι να διαδραματίσουν και πάλι τον εποικοδομητικό τους ρόλο όταν χρειαστεί».
Άλλωστε, ο βρετανικός Guardian αποκάλυψε πρόσφατα ότι κατά τις συνομιλίες στη Ρώμη, η Τεχεράνη πρότεινε τη Ρωσία όχι μόνο ως πιθανή χώρα υποδοχής των αποθεμάτων υψηλού εμπλουτισμού του Ιράν, αλλά και ως διαιτητή σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας.
Δηλαδή, η Μόσχα θα μπορούσε να επιστρέψει τα πυρηνικά αποθέματα στο Ιράν, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προχωρήσουν στην άρση των κυρώσεων ή προβούν σε άλλες εχθρικές ενέργειες.
Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση για τη συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, μόλις χθες, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε ομοσπονδιακό νόμο για την επικύρωση της συνθήκης συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν — μια κίνηση που έγινε με υψηλό συμβολισμό εν μέσω των ιρανο-αμερικανικών διαβουλεύσεων.

Γιατί η εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανo-ιρανικές διαπραγματεύσεις ακυρώνει de facto τις κυρώσεις κατά της Μόσχας

030521irannukesv3_1920x1080.jpg

Αν τελικά η Ρωσία συμμετάσχει στη συμφωνία για το Ιράν, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της Μόσχας και στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, καθώς ο Λευκός Οίκος θα επιδιώξει να διατηρήσει μια στοιχειώδη σχέση με το Κρεμλίνο τουλάχιστον για την επίλυση του ζητήματος του Ιράν.
Ενδεχομένως, μάλιστα, και για ολόκληρη τη διάρκεια της νέας πυρηνικής συμφωνίας, εφόσον η Ρωσία αναλάβει ρόλο διαχειριστή των ιρανικών αποθεμάτων, όπως γράφει ο βρετανικός Τύπος.
Συνεπώς, σε περίπτωση αδιεξόδου με την Ουκρανία, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Λευκός Οίκος θα επιλέξει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα, παρά μια συνέχιση της συνεργασίας μαζί της, απομακρυνόμενος από το ζήτημα της ουκρανικής διευθέτησης.
Αυτή την ερμηνεία έδωσαν, παρεμπιπτόντως, και ορισμένα δυτικά μέσα στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Marco Rubio και του Trump το Σαββατοκύριακο.
Ακόμη κι αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, η επιθυμία των ΗΠΑ να κλείσουν μια νέα συμφωνία με το Ιράν ενδέχεται να ωθήσει την Ουάσινγτον να ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματα της Ρωσίας.

Αλληλένδετα τα δύο μεγάλα γεωπολιτικά... παζάρια - Το Ιράν κρίνει πολλά στην... Ουκρανία

220511120116-vid-thumb-bunny-4.jpg

Αυτό, ειδικότερα, μπορεί να είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους και το Κίεβο να αποδεχθούν μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός, που λαμβάνει υπόψη πολλές από τις απαιτήσεις του Putin.
Όλα αυτά, ωστόσο, θα έχουν σημασία μόνο εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν το διάλογο με το Ιράν για την πυρηνική συμφωνία και εντάξουν τη Ρωσία ως μεσολαβητή.
Αν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν και οι Αμερικανοί επιχειρήσουν να πιέσουν το Ιράν με στρατιωτικά μέσα, η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει άρδην.
Ιδίως εάν η Ρωσία στηρίξει το Ιράν, για παράδειγμα μέσω αποστολής όπλων.
Προς το παρόν, πάντως, ο Trump —κρίνοντας από τις δηλώσεις του— φαίνεται διατεθειμένος να επιτύχει συμφωνία με την Τεχεράνη και όχι να οδηγηθεί σε πολεμική σύγκρουση, η οποία θα ενείχε σοβαρούς κινδύνους να εμπλακούν άμεσα οι ΗΠΑ σε έναν ευρείας κλίμακας ένοπλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, χωρίς εγγυήσεις για επιτυχές αποτέλεσμα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης