Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ήταν… αυτογκόλ

Αυστρία: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ήταν… αυτογκόλ
Μία από τις πιο άμεσες και σημαντικές επιπτώσεις των κυρώσεων είναι η εκτόξευση των τιμών του αλουμινίου στην ευρωπαϊκή αγορά
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πλήττουν τελικά την Ευρώπη και ενισχύουν την Κίνα, σύμφωνα με την αυστριακή Express
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν με στόχο την αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας φαίνεται πως έχουν πλήξει κυρίως τα ίδια τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλαν στην ενίσχυση της θέσης της Κίνας στη διεθνή αγορά.
Αυτή την άποψη εκφράζει άρθρο της αυστριακής έκδοσης Express.
Μία από τις πιο άμεσες και σημαντικές επιπτώσεις των κυρώσεων είναι η εκτόξευση των τιμών του αλουμινίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αυξήσεις της τάξης του 20% έως 30%.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για χώρες όπως η Αυστρία, η οποία δεν διαθέτει ισχυρή πρωτογενή παραγωγή αλουμινίου και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές του.
Η αύξηση του κόστους αυτού μεταφέρεται άμεσα στον μεταποιητικό τομέα, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη βιομηχανία και υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής σε μια εποχή που ήδη δοκιμάζεται από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Την ίδια ώρα, η Κίνα εκμεταλλεύεται τις συνθήκες προς όφελός της.
Με τις κυρώσεις και τους εμπορικούς περιορισμούς να πλήττουν τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν να προμηθεύονται ρωσικό αλουμίνιο σε ευνοϊκές τιμές.
Αυτό δίνει στην Κίνα τη δυνατότητα να ενισχύσει τη θέση της τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα, ιδίως σε στρατηγικούς τομείς όπως τα ηλεκτρονικά, η αυτοκινητοβιομηχανία και τα οικοδομικά υλικά, όπου το αλουμίνιο αποτελεί βασική πρώτη ύλη.
Στις αρχές Απριλίου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλλας, ανακοίνωσε την έναρξη των διαβουλεύσεων για την κατάρτιση του 17ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, εν μέσω των επαναλαμβανόμενων δηλώσεων από ρωσικούς κυβερνητικούς κύκλους σχετικά με την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στην πίεση, αλλά και των εντεινόμενων αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής κυρώσεων από πολλούς δυτικούς αναλυτές, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Από το 2022, όταν ξεκίνησαν οι κυρώσεις πλήρους κλίμακας, η ΕΕ έχει επιβάλει μια σειρά περιορισμών που καλύπτουν τις εξαγωγές τεχνολογίας, ενεργειακών πόρων, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και άλλων τομέων.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληθώρα οικονομικών μελετών —μεταξύ των οποίων και του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών— η Ρωσία κατόρθωσε να αναδιαμορφώσει τις εμπορικές της σχέσεις, αυξάνοντας τις εξαγωγές της προς την Ασία και την Αφρική και αντισταθμίζοντας εν μέρει τις απώλειες με τα αυξημένα έσοδα από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Η συζήτηση για την επιβολή νέων κυρώσεων έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από οικονομικούς κύκλους και αναζωπυρώνει τον προβληματισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το κατά πόσο η υφιστάμενη στρατηγική είναι βιώσιμη ή αν απαιτείται μια συνολική επανεξέταση, με δεδομένες τις αμφίσημες συνέπειες τόσο για τη Ρωσία όσο και για τις ίδιες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης