Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Επιστροφή του χρέους σε επίπεδα… πανδημίας - ΔΝΤ: Αργή ανάπτυξη και εμπορικός πόλεμος πιέζουν τους προϋπολογισμούς

Επιστροφή του χρέους σε επίπεδα… πανδημίας - ΔΝΤ: Αργή ανάπτυξη και εμπορικός πόλεμος πιέζουν τους προϋπολογισμούς
Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος κορυφώθηκε το 2020 στο 98,9% του ΑΕΠ, καθώς οι κυβερνήσεις δανείστηκαν εκτενώς για την ανακούφιση από την πανδημία του κορωνοϊού και η παραγωγή συρρικνώθηκε

Για εκτόξευση του παγκόσμιου χρέους, λόγω του εμπορικού πολέμου, προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Ειδικότερα, το Ταμείο επισημαίνει ότι οι οικονομικές πιέσεις από τις υψηλές νέους αμερικανικούς δασμούς θα οδηγήσουν το παγκόσμιο χρέος πάνω από τα επίπεδα της πανδημίας, φτάνοντας σχεδόν το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς η πιο αργή ανάπτυξη και οι εμπορικές εντάσεις θα πιέσουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Το τελευταίο Fiscal Monitor του ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 95,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2025. Ανέφερε ότι η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, φτάνοντας το 99,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2030.
Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος κορυφώθηκε το 2020 στο 98,9% του ΑΕΠ, καθώς οι κυβερνήσεις δανείστηκαν εκτενώς για την ανακούφιση από την πανδημία του κορωνοϊού και η παραγωγή συρρικνώθηκε. Το χρέος μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο, έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά και η τελευταία πρόβλεψη δείχνει ότι η αύξηση επιταχύνεται.
«Οι σημαντικές ανακοινώσεις δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αντίμετρα άλλων χωρών και τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας στην πολιτική, συντελούν στην επιδείνωση των προοπτικών και στην αύξηση των κινδύνων» επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεση του. Πρόσθεσε ότι αυτό αφήνει τις κυβερνήσεις με δυσκολότερες επιλογές, καθώς οι προϋπολογισμοί τους πιέζονται από τις αυξημένες ανάγκες για αμυντικές δαπάνες, τις απαιτήσεις για περισσότερη κοινωνική υποστήριξη και το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί με τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις.
Την ίδια στιγμή, τα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα των κυβερνήσεων προβλέπεται να ανέλθουν σε 5,1% του ΑΕΠ το 2025, σε σύγκριση με το 5,0% το 2024, το 3,7% το 2022 και το 9,5% το 2020, σύμφωνα με την έκθεση.

Αργή ανάπτυξη, περισσότερο χρέος

Το outlook του προϋπολογισμού βασίζεται στην «αναφορά πρόβλεψης» του ΔΝΤ για ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,8% φέτος στο τελευταίο World Economic Outlook, που περιλαμβάνει τις εξελίξεις στους δασμούς μέχρι τις 4 Απριλίου. Η οικονομική προοπτική, καθώς και η δημοσιονομική προοπτική, θα επιδεινωθούν εάν εφαρμοστούν πιο αυστηροί δασμοί από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, και τα αντίποινα.
Τα επίπεδα χρέους ενδέχεται να αυξηθούν πάνω από το 117% έως το 2027 -το επίπεδο που προβλέπεται σε ένα σοβαρά δυσμενές σενάριο- «αν τα έσοδα και η οικονομική παραγωγή μειωθούν περισσότερο από τις τρέχουσες προβλέψεις λόγω των αυξημένων δασμών και της αποδυνάμωσης των προοπτικών ανάπτυξης».
Το χρέος σε αυτό το επίπεδο θα αντιπροσωπεύει το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφερε το ΔΝΤ.

Κίνδυνος για τις μεγαλύτερες οικονομίες

Η μεγαλύτερη αύξηση του χρέους συγκεντρώνεται στις μεγαλύτερες οικονομίες, δήλωσε ο Διευθυντής Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Vitor Gaspar, σε συνέντευξή του στο Reuters. Περίπου το ένα τρίτο από τα 191 κράτη μέλη του ΔΝΤ έχουν πλέον χρέος που αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από πριν την πανδημία, αλλά αυτά τα κράτη αποτελούν περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, πρόσθεσε.
Οι αυξανόμενες πιέσεις ενδέχεται να προκαλέσουν αυξανόμενες απαιτήσεις για κοινωνικές δαπάνες, ειδικά σε χώρες που είναι ευάλωτες σε σοβαρές διαταραχές από εμπορικά σοκ, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες δαπάνες, ανέφερε η έκθεση.
Η δυσκολία εντείνεται από την απόσυρση της αναπτυξιακής βοήθειας από τις ΗΠΑ και άλλες πλουσιότερες χώρες, συνεχίζοντας μια τάση των τελευταίων ετών, «και αυτό σημαίνει ότι αυτές οι χώρες θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο δύσκολες επιλογές από ό,τι θα ήταν διαφορετικά», δήλωσε ο Gaspar.

Βελτίωση για τις ΗΠΑ… προς το παρόν

Το ΔΝΤ προβλέπει μια μικρή βελτίωση στα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια, φτάνοντας το 6,5% του ΑΕΠ το 2025 και το 5,5% το 2026, σε σύγκριση με το 7,3% το 2024. Αυτό οφείλεται σε συνδυασμό αυξημένων εσόδων από δασμούς λόγω των ανακοινωθέντων μέτρων, καθώς και στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της παραγωγής στις ΗΠΑ.
«Η απόδοση της οικονομίας των ΗΠΑ ήταν ισχυρή τα τελευταία χρόνια, και αυτό βοηθά στον προϋπολογισμό. Βοηθά στις ΗΠΑ, βοηθά παντού», δήλωσε ο Gaspar.
Ωστόσο, η πρόβλεψη για τις ΗΠΑ υποθέτει ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις των Ρεπουμπλικάνων που πέρασαν το 2017 θα λήξουν στο τέλος του έτους, όπως είχε προγραμματιστεί. Η κυβέρνηση Trump θέλει να τις παρατείνει, κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς του προϋπολογισμού, θα προσθέσει περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό χρέος μέσα σε δέκα χρόνια, χωρίς αντίμετρα.
Οι δημοσιονομικοί δείκτες της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν έντονα το 2025, φτάνοντας το 8,6% του ΑΕΠ από 7,3% το 2024, και να settle στο 8,5% το 2026. Οι δαπάνες για το οικονομικό πακέτο τόνωσης αναφέρθηκαν από το ΔΝΤ ως λόγος που η πρόβλεψη ανάπτυξης της Κίνας το 2025 παραμένει στο 4%, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον σημαντικό αντίκτυπο από τους δασμούς.
Παρά την αύξηση των πιέσεων στο χρέος, το ΔΝΤ επανέλαβε τη σύστασή του προς τις χώρες να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση του δημόσιου χρέους για να χτίσουν δημοσιονομικά αποθέματα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μελλοντικά οικονομικά σοκ, κάτι που θα απαιτήσει μια λεπτή ισορροπία πολιτικής.
«Οι χώρες με περιορισμένο περιθώριο στους προϋπολογισμούς τους θα πρέπει να υλοποιήσουν σταδιακά και αξιόπιστα σχέδια εξυγίανσης και να επιτρέψουν στους αυτόματους σταθεροποιητές, όπως τα επιδόματα ανεργίας, να λειτουργούν αποτελεσματικά», ανέφερε το ΔΝΤ. «Οποιεσδήποτε νέες ανάγκες δαπανών πρέπει να αντισταθμίζονται με περικοπές δαπανών αλλού ή με νέα έσοδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης