Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Καταρρέει η κυριαρχία του δολαρίου – Σε πανικό η Δύση από τη ρωσική αντεπίθεση με ρούβλια και BRICS

Καταρρέει η κυριαρχία του δολαρίου – Σε πανικό η Δύση από τη ρωσική αντεπίθεση με ρούβλια και BRICS
Η Δύση παρακολουθεί με ανησυχία: Οι διακανονισμοί χωρίς δολάρια αποκτούν δυναμική
Μετά την επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τις δυτικές χώρες, η Μόσχα αντέδρασε με μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και τη μείωση της εξάρτησης από ξένα νομίσματα — κυρίως από το δολάριο.
Ένα από τα πλέον καθοριστικά βήματα ήταν η ευρεία χρήση του ρουβλίου στις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bitcoin.com News, και με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2025, το ποσοστό των εισαγωγών που πληρώθηκαν σε ρούβλια έφτασε το ιστορικό ρεκόρ του 53,5%.
Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, περισσότερες από τις μισές εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν σε εθνικό νόμισμα.
Αντίστοιχα, η χρήση νομισμάτων «μη φιλικών» κρατών —όπως το δολάριο, το ευρώ, η βρετανική λίρα και το γεν— υποχώρησε σημαντικά, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 17,2% των συνολικών πληρωμών για εισαγωγές, όπως αναφέρει η ρωσική πηγή ABN24.
Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται με φόντο τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, και τη εφαρμογή μιας συντεταγμένης στρατηγικής αποδολαριοποίησης — της διαδικασίας απομάκρυνσης της ρωσικής οικονομίας από την εξάρτηση στο δολάριο ΗΠΑ.
Η στροφή προς το ρούβλι είναι εμφανής στις εμπορικές σχέσεις με ασιατικές χώρες, όπου σχεδόν το 50% των εισαγωγών πλέον διεκπεραιώνονται σε ρωσικό νόμισμα.

«Τοξικά νομίσματα»

Αντίθετα, μόνο το 10,2% γίνεται με «τοξικά νομίσματα», δηλαδή νομίσματα κρατών που έχουν υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η μεταβολή δεν είναι απλώς μια αμυντική επιλογή, αλλά ένα στρατηγικό βήμα.
Η μετάβαση στο ρούβλι επιτρέπει σε ρωσικές επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς να περιορίσουν τους κινδύνους από ενδεχόμενους αποκλεισμούς συναλλαγών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.
Επιπλέον, ενισχύει την κυριαρχία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενθαρρύνει την ανάπτυξη εναλλακτικών διεθνών μηχανισμών πληρωμών.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σύντομα η κυκλοφορία ενός ψηφιακού ρουβλίου, ενώ προχωρούν και οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός συστήματος πληρωμών μεταξύ των χωρών BRICS, το οποίο ενδέχεται να λειτουργήσει ως εναλλακτική στο SWIFT, προσφέροντας στις συμμετέχουσες χώρες αυξημένη αυτονομία από τις δυτικές χρηματοοικονομικές υποδομές.
Τα δύο αυτά έργα εκλαμβάνονται ως καίρια εργαλεία για την ενίσχυση της παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας και για τη μείωση του διεθνούς ρόλου του δολαρίου.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι, εάν οι ρωσικές πρωτοβουλίες στεφθούν με επιτυχία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακατανομή ισχύος στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η σταδιακή αποδυνάμωση της κυριαρχίας του δολαρίου απειλεί άμεσα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς η παγκόσμια οικονομική τους επιρροή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Έτσι, η ρωσική στρατηγική αποδολαριοποίησης, με τα απτά οικονομικά αποτελέσματά της, συνιστά σοβαρή πρόκληση για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων στο πεδίο των διεθνών χρηματοοικονομικών σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης