Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΚΕΠΕ: «Φρένο» στην οικονομική ανάπτυξη από το δημογραφικό – Υποχωρεί η απασχόληση των 30άρηδων

ΚΕΠΕ: «Φρένο» στην οικονομική ανάπτυξη από το δημογραφικό – Υποχωρεί η απασχόληση των 30άρηδων
Η συμβολή των αλλοδαπών εργαζομένων
Σχετικά Άρθρα
Έντονο προβληματισμό για τις επιπτώσεις του δημογραφικού ζητήματος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Παναγιώτης Λιαργκόβας.
Όπως επεσήμανε, πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες απειλές για την αγορά εργασίας και τη μακροχρόνια αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
«Για να μπορέσει μια οικονομία να αναπτυχθεί, χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό και κεφάλαια. Αν το εργατικό δυναμικό περιορίζεται, τότε η ανάπτυξη επιβραδύνεται. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που επιλύεται άμεσα – απαιτείται άμεση δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Ο κ. Λιαργκόβας υπογράμμισε ότι το δημογραφικό πρόβλημα έχει δύο βασικές συνιστώσες: τη μείωση του πληθυσμού και τη γήρανσή του, στοιχεία που δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σκηνικό για το μέλλον.

Αναφερόμενος σε σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ για την αγορά εργασίας, σημείωσε ότι παρατηρείται αισθητή πτώση στην απασχόληση των ατόμων ηλικίας 30 έως 40 ετών. «Είναι ενδεικτικό πως ενώ σε άλλες ηλικιακές ομάδες οι θέσεις εργασίας αυξάνονται, στους 30άρηδες καταγράφεται μείωση», τόνισε.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ, οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: Πρώτον, στο γεγονός ότι αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας του εργατικού δυναμικού, και δεύτερον, επειδή οι σημερινοί 30άρηδες πέρασαν τα εφηβικά τους χρόνια εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Πολλοί εξ αυτών επέλεξαν να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό, συμμετέχοντας στο φαινόμενο του brain drain. Παρότι κάποιοι έχουν επιστρέψει, η αρχική μαζική αποχώρηση συνεχίζει να επηρεάζει την εγχώρια αγορά εργασίας.

Η συμβολή των αλλοδαπών εργαζομένων

Η μελέτη του ΚΕΠΕ φέρνει στο φως και την αυξανόμενη παρουσία αλλοδαπών στην αγορά, ιδίως σε εποχιακές και αγροτικές θέσεις εργασίας. Ο κ. Λιαργκόβας σημείωσε ότι αυτή η τάση μπορεί να συμβάλει θετικά, αρκεί να πρόκειται για νόμιμη εργασία, με την απαραίτητη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Επιβαρύνσεις που αποθαρρύνουν την εργασία

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα των υπερβολικών φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, τα οποία, όπως είπε, αποθαρρύνουν αρκετούς εργαζόμενους από το να ενταχθούν επισήμως στην αγορά. «Όταν η τελική αμοιβή που μένει στον εργαζόμενο είναι χαμηλή λόγω κρατήσεων, είναι φυσικό να επιλέγουν την αδήλωτη εργασία συνδυαστικά με κάποιο επίδομα.
Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για το κράτος και τους συνεπείς φορολογούμενους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι απαιτούνται μέτρα για να ενισχυθεί το καθαρό εισόδημα και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή στην επίσημη οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης