Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ζακοντίνος: Επιπτώσεις εν συντομία στην παγκόσμια οικονομία κατά την περίοδο του Covid 19

tags :
Ζακοντίνος: Επιπτώσεις εν συντομία στην παγκόσμια οικονομία κατά την περίοδο του Covid 19
Άρθρο του οικονομολόγου Δ. Ζακοντίνου στο bankingnews.gr

Notice: Undefined variable: vast2 in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/views/page.php on line 238
Aναμφίβολα η οικονομία της Κίνας έχει επηρεασθεί αρνητικά, με άγνωστο επί της ουσίας δείκτη ύφεσης και με ορίζοντα ανάκαμψης που  θα εξαρτηθεί από την παγκόσμια συγκυρία.
Ωστόσο παραθέτουμε πρόβλεψη της DEUTSCHE BANK η οποία προβλέπει μεταβολή του πραγματικού της ΑΕΠ το β’ τρίμηνο 2020 κατά 34%.                 
Παράλληλα η μείωση της Κινέζικης παραγωγής προιόντων μοιραίως επηρεάζει και τις οικονομίες άλλων χωρών που την προμηθεύουν με πρώτες ύλες και με ενέργεια.                                                         
Οι ίδιες ακριβώς παράμετροι διέπουν και την Ευρωπαική Οικονομία  (Deutsche Bank μείωση ΑΕΠ β’ τρίμηνο 2020 23,6%) αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την ανυπαρξία ενιαίας Ευρωπαικής έκφρασης καθώς παρατηρείται το φαινόμενο μεμονωμένων ενεργειών του κάθε κράτους σε λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Επιπλέον παρατηρείται για ακόμη μία φορά η Ευρωπαϊκή έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της ένωσης που σήμερα είναι χαρακτηριστική στην περίπτωση της Ιταλίας που πλήττεται θανάσιμα από τον ιό και που μόνο η Ρωσία και η Κίνα προσφέρθηκαν να βοηθήσουν αποστέλλοντας Ιατρική βοήθεια, όταν την ίδια στιγμή η Γερμανία απαγόρευε την εξαγωγή παρόμοιων υλικών.  
Όσον αφορά την αντιμετώπιση των Οικονομικών επιπτώσεων πέραν των μέτρων που ανακοίνωσε η κάθε χώρα, η commission αναγκάστηκε  να αναστείλει εκ των πραγμάτων τους κανόνες της   Δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ παράλληλα η ΕΚΤ διά της κας Lagarde ανακοίνωνε την επαναφορά του μέτρου της ποσοτικής χαλάρωσης  (QE) εντάσσοντας αυτή τη φορά και τη χώρα μας, πράγμα που ίσως την βοηθήσει να  αποφύγει την ανάμειξη  του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητος γιά τη στήριξη της Οικονομίας της.
Ανάλογα μέτρα ανακοινώθηκαν και στο Η.Β. ενώ στις ΗΠΑ ο κοςΤραμπ που ανακυρήχθηκε πρόεδρος εν καιρό πολέμου ανακοίνωσε την ενίσχυση της οικονομίας με ένα πακέτο που θα υπερβεί το ένα τρις δολλαρίων.
Επίσης μία σημαντική παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία ,  είναι η μείωση της κατανάλωσης του μαύρου χρυσού που έφερε στο προσκήνιο και τον πόλεμο του πετρελαίου μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.
Αιτία η απαίτηση των  Ρώσων στον ΟΠΕΚ να μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή, πράγμα που η αποδοχή του απειλούσε τους Σαουδάραβες με μείωση του μεριδίου τους στην παγκόσμια αγορά και φυσικά η απόρριψη της είχε συνέπεια την περαιτέρω μείωση της τιμής του βαρελιού.
Πέραν αυτού οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου δίνουν την ευκαιρία στους Ρώσους να πιέσουν τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και να παραμερίσουν προς το παρόν την απειλή τους γιά τα Ρωσικά συμφέροντα στην παγκόσμια αγορά καθώς αυτοί λόγω αυξημένου κόστους δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω παραγωγή.  
Από την άλλη  οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου είναι ευλογία γιά τις βιομηχανίες , μεταφορές και νοικοκυριά πράγμα που μετριάζει τις απώλειες και τις επιπτώσεις της λαίλαπας του covid 19.

Δημήτρης Α. Ζακοντίνος
Οικονομολόγος- MCs stragetic & defense analyst
π. Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης