Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έρευνα της Randstad για την Ελλάδα - Αύξηση της εργασιακής εμπιστοσύνης και μείωση του φόβου απόλυσης

Έρευνα της Randstad για την Ελλάδα - Αύξηση της εργασιακής εμπιστοσύνης και μείωση του φόβου απόλυσης
Aύξηση 8% στην εργασιακή εμπιστοσύνη
Αύξηση της εργασιακής εμπιστοσύνης και μείωση του φόβου απόλυσης, διαπιστώνει έρευνα της Randstad για την Ελλάδα, το α’ 3μηνο του 2014.
Ειδικότερα, το ποσοστό εμπιστοσύνης των εργαζομένων αναφορικά με την εύρεση μιας νέας θέσης εργασίας παρουσίασε μικρή αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για την εύρεση εργασίας, αντίστοιχης με την τωρινή σε άλλον εργοδότη μέσα στους επόμενους 6 μήνες, αυξήθηκε κατά 8%, συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο του 2013, φτάνοντας στο 44%. Σταθερή, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και με ποσοστό 42%, παραμένει στην Ελλάδα η προσδοκία εύρεσης μίας διαφορετικής θέσης εργασίας μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Παρά το γεγονός ότι ο φόβος απώλειας της εργασίας εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχία στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε μείωση του αντίστοιχου δείκτη κατά 5%, φτάνοντας πλέον το 45% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2013.

Η Εργασιακή Ικανοποίηση αυξάνεται
Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό ικανοποίησης των Ελλήνων εργαζομένων από τον εργοδότη τους αυξήθηκε κατά 6% φτάνοντας συνολικά στο 57%, αν και συνολικά το ποσοστό αυτό παραμένει ακόμη αρκετά χαμηλό. Άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης είναι η Ουγγαρία και η Σλοβακία, με ποσοστό 56%. Στην Ευρώπη χώρες όπως η Ελβετία (82%), η Αυστρία, η Γερμανία και το Βέλγιο (όλες σε ποσοστό 78%) παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης.

Εστιάζοντας στην προαγωγή
Στην Ελλάδα, το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εστιάζει στην προαγωγή του σε μία ανώτερη θέση. Οι Ιταλοί (81%) και οι Τούρκοι (74%) εργαζόμενοι είναι οι πιο προσανατολισμένοι στην προαγωγή, ενώ οι εργαζόμενοι στις Σκανδιναβικές χώρες, όπως η Νορβηγία (39%) και η Σουηδία (38%) λιγότερο.

Ο «Δείκτης Κινητικότητας» σημείωσε μικρή μείωση
Ο «Δείκτης Κινητικότητας» παρακολουθεί την πιθανότητα οι εργαζόμενοι να αλλάξουν εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ο παγκόσμιος Δείκτης Κινητικότητας παρέμεινε και αυτό το τρίμηνο στα ίδια επίπεδα (στις 108 μονάδες) εμφανίζοντας την υψηλότερη κινητικότητα στη Λατινική Αμερική και τη χαμηλότερη στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Ο «Δείκτης Κινητικότητας» για την Ελλάδα έχει σημειώσει μικρή μείωση φτάνοντας στις 100 μονάδες, από τις 101 μονάδες που βρισκόταν το 4ο τρίμηνο του 2013, γεγονός που δηλώνει ότι λιγότεροι εργαζόμενοι θεωρούν πιθανό να απασχοληθούν κάπου αλλού κατά τους επόμενους έξι μήνες, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.
Παρά τα παραπάνω, το 21,7%  των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι έχει αλλάξει θέση εργασίας κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ποσοστό αύξησης  8,3% σε σχέση με  το 4ο τρίμηνο του 2013. Το 30% των ατόμων που άλλαξαν θέση εργασίας ανέφερε ότι το έκανε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του, το 28% δήλωσε ότι άλλαξε θέση εργασίας λόγω δυσαρέσκειας με τον εργοδότη του και το 27% λόγω οργανωτικών αλλαγών (π.χ. συγχώνευση ή αναδιοργάνωση εταιρείας).

Ο ισορροπημένος τρόπος ζωής ενισχύει την απόδοση των εργαζομένων
Στην Ελλάδα, το 70% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι αποδίδει καλύτερα στην εργασία του, όταν ασκείται ή λαμβάνει τακτικά μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49%) πιστεύουν ότι ο εργοδότης τους στηρίζει ενεργά έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το 43% ανέφερε επίσης ότι ο εργοδότης τους τους υποστηρίζει προκειμένου να παραμένουν πνευματικά υγιείς παρέχοντάς τους, για παράδειγμα, υπηρεσίες mentoring ή coaching. Ωστόσο, μόνο το 14% δήλωσε ότι ο εργοδότης τους τους επιτρέπει να ασκούνται ή να παίρνουν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, ενώ το 18% δήλωσε ότι ο εργοδότης τους προσφέρει γυμναστήριο/αθλητικές εγκαταστάσεις εντός της εταιρείας ή κάποια παροχή για έκπτωση σε γυμναστήρια ή αθλητικά κέντρα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα όταν ρωτήθηκαν εάν θα ήθελαν να ασκούνται ή να συμμετέχουν σε κάποιο άθλημα με τους συναδέλφους τους, απάντησαν θετικά σε ποσοστό 54%. Ένα συντριπτικό 85% δήλωσε ότι τα αθλήματα και η άσκηση έχουν καθοριστική σημασία για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και σε ποσοστό 31% δήλωσαν ότι ο εργοδότης τους προάγει την κατανάλωση υγιεινών τροφών, για παράδειγμα, στο εστιατόριο της εταιρείας. Το 73% των εργαζομένων λαμβάνει προσωπικές πρωτοβουλίες ώστε να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση, επιλέγοντας για παράδειγμα να ανεβαίνει  στο γραφείο από τις σκάλες. Σε κάθε περίπτωση, το 89% των Ελλήνων εργαζομένων πιστεύει ότι η φυσική του κατάσταση είναι προσωπική του ευθύνη και όχι του εργοδότη του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης