Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μειώθηκαν στα 904 τα κρούσματα κορωνοϊού, συνολικά 3.003 οι νεκροί στην Ελλάδα - Tο σχέδιο για εμβολιασμό και κλιμακωτή άρση μέτρων

Μειώθηκαν στα 904 τα κρούσματα κορωνοϊού, συνολικά 3.003 οι νεκροί στην Ελλάδα - Tο σχέδιο για εμβολιασμό και κλιμακωτή άρση μέτρων
Κλιμακωτή η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα
(upd8) Μπορεί να είναι εξαιρετικά αργή η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, η οποία διατηρεί στα ύψη την πίεση στο ΕΣΥ, ωστόσο η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, κλιμακωτά, ενόψει Χριστουγέννων.
Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα την Κυριακή καταγράφηκε τριψήφιος αριθμός κορυσμάτων 904, αλλά ο αριθμός των θυμάτων παραμένει υψηλός, αφού καταγράφηκαν 101 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.
Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνεται η σταθερή μείωση των κρουσμάτων, παρότι την Κυριακή διενεργούνται λιγότεροι έλεγχοι. Μείωση κρουσμάτων καταγράφηκε σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Μετά το «ποδαρικό» στο άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα 7/12 με τα εποχικά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη, ανά 3-4 ημέρες και εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα ακολουθεί το άνοιγμα και άλλων καταστημάτων, όπως τα βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία, τα κομμωτήρια, υπό όρους και αυστηρές προϋποθέσεις.
Στόχος είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά, έτσι ώστε να αποφευχθεί πολύ μεγάλος συνωστισμός ταυτόχρονα, την ίδια μέρα.

Το στοίχημα για το λιανεμπόριο

Το «στοίχημα» είναι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και οι υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις, αφού τα σχολεία, όπως και  η εστίαση,  μάλλον θα ανοίξουν από το 2021, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, αυτά που δεν θα ανοίξουν μέσα στις γιορτές, όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, είναι τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη διάθεση του εμβολίου.
Και ενώ ιδιαίτερα ανθεκτική αποδεικνύεται η «αλυσίδα» μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς έναν μήνα μετά την έναρξη του γενικού lockdown, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό, με τα θετικά κρούσματα σε καθημερινή βάση εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 9% - 10% επί του συνόλου των τεστ, ο αριθμός των διασωληνωμένων να παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκεται η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων.
Στην Ελλάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

To άνοιγμα των καταστημάτων συνδέεται με τα κρούσματα

Εντός της εβδομάδας, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα συζητηθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός  Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι πέρα από το αυριανό άνοιγμα (7/12) των εποχικών καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη, δεν έχουν αποφασιστεί οι ημερομηνίες για τα υπόλοιπα, ωστόσο όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown, θα ακολουθήσουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.
«Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να έχει οικονομία- φυσαρμόνικα», ξεκαθάρισε προσθέτοντας ότι εντός της εβδομάδας, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα συζητηθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι ετοιμάζεται νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία e-shop για τα καταστήματα λιανικής, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021 ενώ, εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης για τις εξωτερικές θερμάστρες.


Γώγος: Όχι σε άρση των μέτρων, εάν τα δεδομένα δεν βελτιωθούν μετά τις 15/12

Ραγδαία βελτίωση των δεικτών του Covid εντός της εβδομάδας που αρχίζει τη Δευτέρα 7/12 θα πρέπει να δει η χώρα προκειμένου να επιστρέψει σε ένα έστω και μερικό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
«Εάν τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βελτιωθούν μετά τις 15 Δεκεμβρίου, ούτε τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα και θα πρέπει να περιμένουμε κάνοντας πολύ προσεκτικά βήματα», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να ανοίξουμε καταστήματα και λιανεμπόριο γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τους νοσηλευόμενους στο Σύστημα Υγείας», υπογράμμισε στον ΣΚΑΙ ο κ. Γώγος.
«Το να ανοίξουμε ξαφνικά δεν γίνεται, θα είναι πάρα πολύ βαρύ για το Σύστημα Υγείας, δεν το αντέχουμε», τόνισε.
«Αυτή τη στιγμή είναι γεμάτο το ποτήρι, εάν θα το πιέσουμε θα ξεχειλίσει, κι όταν ξεχειλίσει το ποτήρι αυτό θα θρηνήσουμε θύματα» είπε συγκεκριμένα επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή ανοίγουν συνεχώς καινούριες μονάδες οι οποίοι γεμίζουν.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ.Γώγος για την πολυπλοκότητα του προβλήματος αναφορικά με την νόσο του κορωνοιού δείχνει και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων, το οποίο επισημαίνει μελλοντικούς κινδύνους τόσο από ένα πρόωρο όσο και από ένα μεταγενέστερο άνοιγμα.

18 κρούσματα σε γηροκομείο στη Λαμία

Σε υγειονομική «βόμβα» φαίνεται να μετατρέπεται το Γηροκομείο στη Λαμία στο οποίο τις προηγούμενες μέρες ανιχνεύθηκε θετική στον Covid -19 εργαζόμενη στη δομή.
Μετά την εξέταση 50 δειγμάτων από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε εργαζόμενους και περιθαλπόμενους στη συγκεκριμένη δομή, βρέθηκαν 17 θετικά όπως αναφέρει το lamiareport.gr.
Από αυτά τα 14 είναι σε τροφίμους και τα τρία σε γυναίκες υπαλλήλους ηλικίας 37, 50 και 60 ετών.
Συνολικά στη δομή υπάρχουν 18 περιστατικά (με το προηγούμενο που αντιστοιχεί σε 50χρονη), ενώ ο έλεγχος θα επαναληφθεί στα αρνητικά την προσεχή Τρίτη (8/12), για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ότι ο ιός στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν ήταν ακόμη ανιχνεύσιμος.
Να σημειωθεί οι αρκετοί από τους ηλικιωμένους που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό μεταφέρονται για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Κικίλιας για εμβολιασμό: Προχωράμε στη μεγαλύτερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας

«Όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός  24 ωρών ξεκινάμε τον εμβολιασμό», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικιλίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «προχωράμε στη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας».
Πρόσθεσε πως «για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις».
Ο υπουργός τόνισε πως «έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές.
Όλο αυτό θα κρίνει πως θα επιστρέψουμε καταρχάς σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια πώς θα πάρουμε τις ζωές μας μέσα».

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, γηροκομεία και ειδικές δομές.
Μάλιστα, στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν, το κράτος θα πάει στον πολίτη.
«Δηλαδή οι κινητές ομάδες, οι ΚΟΜΥ, θα πάνε στα γηροκομεία μας και στις κλειστές δομές και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελουμένων και το προσωπικό τους», όπως εξήγησε.
Σχετικά με τον τρόπο που θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι θα πρέπει καταρχάς να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε να τους αποσταλεί SMS, το οποίο θα τους ορίζει ραντεβού σε ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.
«Ήδη κάνουμε προσομοιώσεις και ασκήσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι» , είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει κι άλλα εργαλεία για να μπορεί να επικοινωνεί το κράτος με τον πολίτη.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το εμβόλιο – Κομβικός ο ρόλος Πιερρακάκη

Με το βλέμμα στραμμένο στην προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Ήδη, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό , Κ. Μητσοτάκη, στο Μαξίμου το Σάββατο 5/12 έγινε αναφορά στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές  «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Το Υπουργείο Υγείας θα  εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση, ενώ  είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου.
Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης

Tο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει τα βήματα της εορταστικής επανεκκίνησης της αγοράς, περιορίζοντάς τα σε έναν στενό αριθμό κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Οι όποιες εξαιρέσεις υπάρξουν θα αφορούν στην κάλυψη βασικών αναγκών, παρεκκλίνοντας λίγο από τον κανόνα που δεν είναι άλλος από τον αυτοπεριορισμό και την κοινωνική απόσταση και τις ημέρες των γιορτών.

To σχέδιο εξόδου

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου - Λιανεμπόριο

-Λειτουργία 110 καταστημάτων εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικα είδη)
-Πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών στα σούπερ μάρκετ
Τα παραπάνω καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου αυστηρά και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:
-Για την μετάβαση στο κατάστημα: αποστολή SMS στο 13033 με επιλογή «2 -Μετάβαση σε κατάστημα»
-Ωράριο λειτουργίας: 7 το πρωί έως 20:30 το βράδυ

Χωρητικότητα:

-4 άτομα ανά 100 τ.μ.
-1 άτομο ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 μέτρων
-Αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των πελατών
-Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Τα επόμενα βήματα στην επανεκκίνηση της αγοράς

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια σε σχέση με τον οδικό χάρτη άρσης των μέτρων, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα επόμενα 24ωρα να ενημερώσει τους πολίτες  για το σχέδιο της επανεκκίνησης, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, και μάλιστα, αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Λεπτομέρειες του σχεδίου θα δοθούν στην απογευματινή ενημέρωση, είτε δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, είτε για του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.    
Έτσι, εφόσον την επόμενη εβδομάδα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα μπορούσαν υπό όρους και με κανόνες να ανοίξουν την Παρασκευή 11/12  τα κομμωτήρια, τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία.
Επίσης, τη Δευτέρα 14/12 τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, αλλά και τη Δευτέρα 21/12 τα εμπορικά καταστήματα και τα πολυκαταστήματα.
Στόχος, είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου πριν από τα Χριστούγεννα.
Πάντως,για την μετακίνηση των πολιτών στα καταστήματα που ανοίγουν θα απαιτείται η αποστολή sms στο 13033.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η λήξη της παράτασης του lockdown, στις 6 το πρωί.
 
Κλειστά την περίοδο των γιορτών

-Μπαρ
-Κέντρα διασκέδασης
-Πολυχώροι ψυχαγωγίας
-Τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης
-Θέατρα
-Σινεμά
-Γκαλερί
-Θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα
Για τα εστιατόρια, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου δεν προτίθενται να ανοίξουν λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών εξόδων από τους αυστηρούς περιορισμούς, προκρίνεται η λύση της επιδότησης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Η κατάσταση θα συνεχιστεί για μήνες - Ούτε το Πάσχα θα μπορέσουν να ενωθούν οικογένειες και φίλοι

Η κατάσταση θα συνεχιστεί για μήνες έτσι και μάλιστα, ούτε τις Απόκριες, ούτε το Πάσχα θα μπορέσουν να ενωθούν οικογένειες και φίλοι, εκτίμησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.
«Δεν θα «κάνουμε» ούτε Πάσχα, καθώς ακόμη δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού, θα είμαστε μόνο στο 50-60% τότε που θα έχει εμβολιαστεί» ανέφερε η κ. Παγώνη μιλώντας στον  ΑΝΤ1.
Κάνοντας αναφορά στην εορταστική περίοδο που πλησιάζει, η κ .Παγώνη ανέφερε ότι οι διαμένοντες σε κάθε σπίτι θα περάσουν την γιορτινή περίοδο «χωρίς ανθρώπους από άλλες οικογένειες, παρά τα όσα είπε προ ημερών ο Πρωθυπουργός.
Εμείς οι γιατροί θα πούμε αυτό που πρέπει να γίνει, βλέποντας και πόσο υψηλά παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων και την κατάσταση στα νοσοκομεία».
«Θα βλέπουμε από το μπαλκόνι τους γείτονες που με τον ίδιο τρόπο θα γιορτάζουν στο στολισμένο σπίτι τους και θα πούμε μέσω του διαδικτύου και του τηλεφώνου τις ευχές στους αγαπημένους μας ανθρώπους γιατί έτσι πρέπει να γίνει, λόγω των συνθηκών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΟΔΥ: 101 θάνατοι και 904 κρούσματα στις 6/12

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 6/12/2020 904 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 115471, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.
Image
Τα 4.986 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30594 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 600 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
 To 75.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 651 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.003 νεκρούς συνολικά στη χώρα. 1197 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image

Image
Image
Image
Γιατί δεν υποχωρεί η πίεση της πανδημίας στη χώρα, παρ΄ότι έχει επιβληθεί lockdown για αρκετές εβδομάδες

Για δύο λόγους, όπως εξηγούν οι ειδικοί.
Διότι από τη μία η κινητικότητα των πολιτών είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε, τον Μάρτιο και από την άλλη, διότι η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού αφορά πλέον τη διαδρομή εργασία - σπίτι.
Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι σε εταιρείες ή εργοστάσια μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους και τον μεταδίδουν σε όλη την οικογένεια, ανάμεσά τους και στα γηραιότερα μέλη, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν από επιπλοκές.
Επίσης, προβληματισμός επικρατεί από τη χαλάρωση που έχει παρατηρηθεί σε περιοχές εκτός πόλεων.

Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο «κόκκινο», ενώ στο «κάδρο» της ανησυχίας έχουν μπει και άλλες περιοχές, που δεν πέφτει το ιικό φορτίο ή σε ορισμένες περιπτώσεις, που έχει αυξηθεί.
Σε έξι περιοχές δεν παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου, με τον κύριο όγκο των νέων περιπτώσεων να μετατοπίζεται από τις πόλεις, στα χωριά.
Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες.
Ειδικότερα, πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.
Η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.
Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό φορτίο.
Σημειώνεται ότι ενεργοποιούνται δύο ακόμα εργαλείων και συγκεκριμένα η απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων εντοπίζονται θετικοί στον νέο κορωνοϊό και επιπλέον, η απαγόρευση των επισκέψεων στο Άγιο Όρος.

Υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Μειώνεται  η καμπύλη των νέων κρουσμάτων  σε όλη την επικράτεια.
Πιερία, Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία είναι στις περιοχές που δημιουργούν ανησυχία, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα και καταγράφεται αύξηση της μέσης ηλικίας.
Στη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Στην επικράτεια η πληρότητα ΜΕΘ υπολογίζεται σε 84% (94% στη Θεσσαλονίκη).

Μόσιαλος (LSE): Οι 3 λόγοι που τα παιδιά δεν θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό

Tα παιδιά δεν θα είναι στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό σε όλες τις χώρες, κυρίως για τρεις λόγους, σημειώνει ο  Ηλίας Μόσιαλος,  καθηγητής πολιτικής υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό.
Ο κ. Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει τους εξής τρεις λόγους:
- Μη επαρκείς ποσότητες εμβολίων: Οι οδηγίες που έχουν βγάλει οι χώρες, εστιάζουν στους μεγαλύτερους, συνήθως τους ενήλικες άνω των 50 ετών και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 Δεδομένου πως στο πρώτο διάστημα του 2021 δεν θα υπάρχουν επαρκείς δόσεις του εμβολίου για όλους, τα μικρά παιδιά (0-10 ετών), βάσει του εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου τους, δεν θα εμβολιαστούν άμεσα.
- Εξαιρετικά μικρές επιπτώσεις σε αυτή την ηλικιακή ομάδα: Οι μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά, ειδικά κάτω των δέκα ετών, έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με τη νόσο Covid-19.
- Μη επαρκή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές αρχικά για τα μεγαλύτερα παιδιά (10-17 ετών): Οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων σε παιδιά ξεκίνησαν από τον Οκτώβριο, όταν η Pfizer έλαβε άδεια και επέκτεινε την κλινική δοκιμή της και σε μικρό αριθμό παιδιών 12-17 ετών, ενώ οι μελέτες συνεχίζονται.
Η Moderna επίσης έλαβε άδεια να επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές της σε 3.000 παιδιά 12-17 ετών.
Μέχρι τέλος του 2021 θα υπάρχουν μάλλον περισσότερα εμβόλια και θα είναι έτσι διαθέσιμα και τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 10-17 ετών.
Σύμφωνα με τις οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ξεκινά άμεσα τους εμβολιασμούς, τα παιδιά δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο, εκτός εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και εκτός εάν συμβιώνουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι τα δεδομένα στηρίζουν πως τα παιδιά και οι νέοι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια λόγω Covid-19 σε σύγκριση με τους ενήλικες.
Όπως αναφέρει, η θνητότητα από Covid-19 στα παιδιά κάτω των δέκα ετών προσεγγίζει το μηδέν.
 Για παράδειγμα, στην Ισπανία μέχρι τις 24 Νοεμβρίου τα ποσοστά θνητότητας για παιδιά 0-9 ετών ήταν 0,01% και για τις ηλικίες 10-19 ετών ήταν 0,02%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ηλικίες 60-69 ετών ανερχόταν στο 5%.
Όμως, προσθέτει, «οι μελέτες επίσης έχουν δείξει πως τα παιδιά, παρότι μπορεί και να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο.
Γι΄ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι».
Ακόμη, ο κ.Μόσιαλος αναφέρει ότι «αν και τα παιδιά σαν ηλικιακή ομάδα βάλλονται λιγότερο από το νέο κορωνοϊό, επιβαρύνονται διαφορετικά: βιώνουν την πανδημία με απουσία από το σχολικό περιβάλλον και μέσω μιας πρωτόγνωρης κοινωνικοποίησης με τους συνομήλικους ή τα μέλη της οικογένειας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».
Γι' αυτό, κατά τον ίδιο, « «είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι: όχι μόνο για να προστατευόμαστε από το να κολλήσουμε τον ιό από τα παιδιά μας, αλλά και για να τους δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν στις εκπαιδευτικές και αθλητικές τους δραστηριότητες, τις παρέες και τους φίλους τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης