(upd) Συνεχίζεται η υποχώρηση της πανδημίας στη χώρα με τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων και διαρκώς βελτιωμένους τους λεγόμενους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Κυριακή (6/6/2021) επιβεβαιώνουν τη θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, αν και οι ειδικοί συστήνουν εγρήγορση.
Τα 580 κρούσματα, οι 24 θάνατοι και οι 398 διασωληνωμένοι – μετά από πολλούς μήνες κάτω από 400 - πιστοποιούν την ύφεση της πανδημίας αλλά το τείχος ανοσίας, φαίνεται πως θα αργήσει.
Σημαντικό στοιχείο είναι και ο δείκτης θετικότητας που υποχώρησε κάτω από 1,87% μετά από τόσο καιρό που ήταν περί το 3%.
Την ίδια ώρα, θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, όπως η μουσική στην εστίαση και η αύξηση του αριθμούς καλεσμένων σε δεξιώσεις.
Παράλληλα, στην κυβέρνηση έχει ανοίξει η συζήτηση για τα προνόμια που θα δοθούν σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα 7/6 νέα μέτρα που αφορούν τον τουρισμό.
Μέτρα για τον τουρισμό - Σε ισχύ από 7/6
Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εξέτασε θέματα που αφορούν τον τουρισμό και αποφάσισε μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 7/6 στις 6 το πρωί.
Αυτά θα είναι:
Υποχρεωτικό τεστ για είσοδο στη χώρα για ανηλίκους από 6 ετών και άνω, σύμφωνα με την ΕΕ και την ΙΑΤΑ.
Υποχρεωτική απομόνωση κρουσμάτων ή στενών επαφών για 10 μέρες.
Επιτρέπεται η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.
Επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων.
Self test για Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα
Aπό τη Δευτέρα 7 Iουνίου 2021 και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας έως 13 Ιουνίου 2021, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self test, ένα για την εβδομάδα 7 - 14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15 - 22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23 - 30 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
Σε κάθε περίπτωση, όταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο εργαζόμενος απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια, ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του/ης με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική του/ης σύμβαση τόπο εργασίας.
Κατ‘ εξαίρεση για την εβδομάδα από 7/6/2021 έως 13/6/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα έως και 13/6/2021.
Από 14/6/2021 έως 30/6/2021 ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.
Τα επόμενα βήματα - Αποφάσεις για μουσική, δεξιώσεις και ωράριο- Προνόμια για εμβολιασμένους
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να αποφασίσει τα επόμενα βήματα στην άρση των περιορισμών, όπως το να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και πιθανώς η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί στο "μικροσκόπιο" των ειδικών το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, χωρίς να αποκλείεται να ανακοινωθεί και η κατάργηση του μέτρου μετά τις 11 Ιουνίου.
Ακόμη, ένα θέμα που συζητείται είναι και το να διπλασιαστεί ο αριθμός των καλεσμένων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, από 100 που επιτρέπεται σήμερα.
Όπως αναφέρθηκε δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αρ. Πελώνη, το Σάββατο 5/6 «εφόσον όλα πάνε καλά, θα μπορούσαν ίσως την άλλη εβδομάδα να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις, όπως για το ωράριο κυκλοφορίας» και «επειδή ο οδικός χάρτης που δώσαμε φτάνει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, να περιγραφεί και η υπόλοιπη πορεία ως προς δραστηριότητες που δεν έχουν επανεκκινήσει ή έχουν επανεκκινήσει με πολλούς περιορισμούς, ώστε να υπάρχει μια ορατότητα για όλους τους πολίτες που θέλουν να προγραμματίσουν δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα δεξιώσεις γάμων».
«Είχαμε πει ότι τα θέματα του ωραρίου και της μουσικής θα επανεξετάζονταν εντός του Ιουνίου», υπενθύμισε.
Πάντως, στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, όπως η μουσική και η αύξηση των καλεσμένων σε δεξιώσεις, αλλά να δοθεί το πράσινο φως να ανοίξουν τα φροντιστήρια.
Παράλληλα, έχει ανοίξει πλέον στην κυβέρνηση η συζήτηση για τα προνόμια που μπορεί να δοθούν σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, αλλά και του χρόνου που μπορεί να βγάλουν τις μάσκες, αρχικά σε εξωτερικούς χώρους.
Μάλιστα, τα επόμενα 24ωρα πρόκειται να διεξαχθεί η πρώτη τηλεδιάσκεψη των ειδικών, στην οποία θα συμμετέχουν και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να εξετάσουν μια σειρά προνομίων που θα δοθούν σε όσους πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Έτσι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας, να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια, θέατρα, κλπ, χωρίς μάσκες.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η συζήτηση και για την μη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από όσους έχουν εμβολιαστεί.
Πέτσας: Προνόμια σε όσους εμβολιάζονται – Στα μέσα του Ιουνίου οι αποφάσεις
«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ επισήμανε πως εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, πλέον πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους.
Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα.
Εκτίμησε ότι στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.
Σε ό,τι αφορά τα προνόμια για όσους εμβολιάζονται, μίλησε για μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες.
Περί εμβολιασμών
Περαιτέρω, ο κ. Πέτσας κάνοντας αναφορά στα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ότι αρχικά είχε γίνει λόγος για 1018 και πλέον, έχουν φτάσει 50% πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.
Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή.
Εμβολιασμοί και 4ο κύμα
«Δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», επεσήμανε ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ωστόσο, πως η πορεία της πανδημίας δείχνει σημεία ύφεσης.
«Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα», είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Τόνισε δε, πως για να μην περάσουμε τα ίδια με πέρσι τον χειμώνα πρέπει να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε.
Τείχος ανοσίας
Σχετικά με το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι εάν καταφέρουμε και φτάσουμε ένα 60-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20 με 39, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας.
Έχουμε αυτή τη στιγμή καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Το «ροκάνισμα», όπως είπε, στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες.
Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, «θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας», τόνισε ο καθηγητής.
Στο σύνολο του πληθυσμού αν φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά, συμπλήρωσε.
Mάσκες και 4ο κύμα
Επίσης, εκτίμησε ότι τέλος Ιουλίου θα έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από διασωληνωμένους και τα κρούσματα θα έχουν πέσει, επομένως, μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, θα είναι μια καλή στιγμή για να βγάλουμε τις μάσκες.
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς και πρέπει να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πάση θυσία, γιατί το χειμώνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους.
«Δε μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας το χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60-70%.»
Αν δεν πιάσουμε ένα ισχυρό ποσοστό ανοσίας, είναι, πιθανό στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι.
«Το χειμώνα δεν θα προλάβουμε, αν δεν φτάσουμε αυτό το ποσοστό.
Είναι σχεδόν βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ανέφερε ότι οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό είναι λιγότεροι για τους άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν και το χαμηλότερο ποσοστό στους εμβολιασμούς.
ΕΟΔΥ: 580 κρούσματα και 24 θάνατοι στις 6/6
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid - 19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 580, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 6/6/2021.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 409.368 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 40 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.954 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.277 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 398 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 398 (62.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67έτη.
To 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.505 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 166 (ημερήσια μεταβολή +11.41%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι78έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στην κορυφή η Αττική με 298 κρούσματα
Στην κορυφή της λίστας των κρουσμάτων Covid παραμένει η Αττική, καθώς από τις 580 νέες μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 6/6, οι 298 εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Στη Θεσσαλονίκη διαγνώστηκαν 68 μολύνσεις και στον Πειραιά 34.
Αναλυτικά τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες Ατικής:
Ανατολική Αττική: 41 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 38 κρούσματα
Δυτική Αττική: 6 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 42 κρούσματα
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 107 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 30 κρούσματα
Πειραιώς: 34 κρούσματα
Σχόλια αναγνωστών