(upd8) Μετά από μια σειρά παλινωδιών σχετικά με τα rapid test για τους εμβολιασμένους που έγιναν self test για όλους και τις διαβεβαιώσεις αρμόδιων υπουργών πως δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα κατά τη διάρκεια των εορτών, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Παρασκευή 24/12 στις 06:00 το πρωί.
Συγκεκριμένα, ο κ.Πλεύρης αφού υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για την επιβολή τοπικών ή καθολικού lockdown καθώς και ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου - χωρίς να αποκλείεται πάντως κάποια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας τους -, είπε πως καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει σύσταση για χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ95) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, ανέφερε την ανάγκη διενέργειας rapid test σε όλους όσους εισέρχονται στην Ελλάδα κατά την 2η και 4η ημέρα της άφιξης τους ενώ ανακοίνωσε την αναβολή όλων των ανοιχτών μαζικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, αυτός θα είναι ο πρώτος γύρος των μέτρων, καθώς από τις 28/12 θα ακολουθήσουν και νέοι περιορισμοί που προτείνεται να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και οι οποίοι θα προβλέπουν την επέκταση της τηλεργασίας και τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν πως από τις αρχές Ιανουαρίου η παράλλαξη Omicron θα έχει καταστεί κυρίαρχη στην Ελλάδα, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει πως θα είμαστε αντιμέτωποι με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.
Η μεγαλύτερη ανησυχία όλων έχει να κάνει με τις αντοχές του ΕΣΥ, το οποίο εξακολουθεί να φροντίζει χιλιάδες ασθενείς και πάνω από 600 διασωληνωμένους.
Είναι προφανές πως εάν η Omicron, η οποία φαίνεται να προκαλεί μεν πιο ήπια συμπτώματα, αλλά να μεταδίδεται ραγδαία, προκαλέσει έναν τόσο υψηλό αριθμό κρουσμάτων, κάποια από αυτά θα καταλήξουν στα νοσοκομεία.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα θα είναι τα ημερήσια κρούσματα και πόσα από αυτά θα φτάνουν στα νοσοκομεία, καθώς η απάντηση θα κρίνει και το εάν θα οδηγηθούμε ή όχι σε lockdown, το οποίο ωστόσο η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.
Τα νέα μέτρα
Για αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 06:00 αύριο Παρασκευή 24/12 το πρωί.
Συγκεκριμένα από αύριο ισχύουν τα εξής
• Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και εκκλησίες.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
• Στους επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα - πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών) - απευθύνεται ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
• Ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά τα νέα παιδιά πρέπει να προσέξουν μετά την έξοδό τους να προσέξουν τις επαφές τους με τους ηλικιωμένους.
Νέος γύρος από 3/1
Ο κ.Πλεύρης υποστήριξε πως νέα μέτρα θα ισχύσουν από τις 3/1, βάσει των υποδείξεων των ειδικών, οι οποίοι θα συνέλθουν εκ νέου στις 27/12 για να αποτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, όπως είπε, θα συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αναλύσει τα δεδομένα ώστε να φανούν οι τότε ανάγκες και να «κλειδώσουν» τα επόμενα μέτρα.
Όπως είπε, δεν αποκλείεται η εφαρμογή των νέων μέτρων να τεθεί σε ισχύ πριν τις 3 Ιανουαρίου εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ο κ.Πλεύρης υπογράμμισε ότι για το διάστημα από τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου και μετά, τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση σε σχέση με το ωράριο, τις αθλητικές εκδηλώσεις και την τηλεργασία.
Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά, αν και σημείωσε ότι μπορεί να επανεξεταστεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα λειτουργούν, ενώ ερωτηθείς σχετικά, απέκλεισε την επαναφορά του SMS.
Όπως είπε, δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα για το λιανεμπόριο, ενώ για τις εκκλησίες σημείωσε ότι ισχύουν τα υπάρχοντα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε πως όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπό εξέταση από τους ειδικούς και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.
Τζανάκης: Πάμε για 18.000 ημερήσια κρούσματα μετά τα Φώτα – Κάντε τεστ
Την εκτίμηση ότι είναι πιθανό μετά τα Φώτα να δούμε σε μια ημέρα ακόμα και 15.000 με 18.000 κρούσματα λόγω της Omicron διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως μέσα σε 15-20 ημέρες, αναμένεται να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων λόγω της Omicron.
«Θα μιλήσω εμπειρικά.
Σε όλες τις χώρες το πανδημικό κύμα λόγω της Omicron ξεκίνησε με μια εικόνα όπως στην Ελλάδα.
Δηλαδή σταθεροποιούνται τα κρούσματα σε υψηλούς αριθμούς και ξαφνικά εκτοξεύονται σε διπλάσιους και τριπλάσιους μέσα σε 15-20 ημέρες.
Αν υποτεθεί ότι ξεκινάμε τώρα δεν αποκλείεται να δούμε έξαρση λίγο μετά τα Φώτα.
Θα είναι περίπου τριπλάσια έως τετραπλάσια της σημερινής εικόνας, εάν μπορέσουμε να τα διαγνώσουμε όλα.
Ενδέχεται να καταγράψουμε και 15.0000 με 18.000 κρούσματα λίγο μετά τα Φώτα, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή αύξηση αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά» τόνισε ο κ.Τζανάκης.
Τέσσερα self test στις γιορτές
Ο κ.Τζανάκης συνέστησε στους πολίτες να προβαίνουν σε συχνό testing, με διενέργεια self test ανά 3 ημέρες κατά την διάρκεια των εορτών.
«Να κάνουμε 4 self test μέσα στις γιορτές μέχρι την πρωτοχρονιά, ένα ανά 2-3 περίπου ημέρες, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων και εμβολιαστικού στάτους.
Τα τραπέζια στις γιορτής να είναι ολιγομελή, το πολύ μέχρι 10 άτομα, να χρησιμοποιούμε μάσκα υψηλής προστασίας και να μην την βγάζουμε καθόλου και έτσι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την 4η δόση αναπόφευκτη για άτομα που δεν μπορούν να δημιουργήσουν ανοσία δηλαδή για εκείνους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Καπραβέλος: Να καταστεί υποχρεωτικός ο καθολικός εμβολιασμός – Τεράστια λάθη
Να καταστεί υποχρεωτικός ο καθολικός εμβολιασμός ζήτησε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατήγγειλε πως από τον Αύγουστο υπάρχουν προειδοποιήσεις για τη λήψη μέτρων ώστε να «μην έχουμε μαύρο Νοέμβριο, μαύρο Δεκέμβριο, μαύρα Χριστούγεννα».
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Καπραβέλος, αφού υποστήριξε πως το νοσοκομείο Παπανικολάου είναι σε οριακό σημείο, είπε πως σε περίπτωση που στο «τσουνάμι της Delta έρθει και άλλο τσουνάμι, της Omicron, τότε ειλικρινά δεν πρέπει να βγαίνουμε από το σπίτι, όχι να πάρουμε μέτρα».
«Τι σημαίνει μέτρα μετά τις 3/1;.
Μέχρι τότε θα κάνουμε σύμβαση με τον ιό ότι δεν θα χτυπήσει την πατρίδα μας και μετά θα πάρουμε μέτρα όταν δεν έχουμε πού να νοσηλεύσουμε;» διερωτήθηκε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει, επανειλημμένα, ζητήσει να γίνονται αγώνες στα γήπεδα χωρίς θεατές, να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία, να είναι το rapid test προϋπόθεση για οποιαδήποτε κλειστή συγκέντρωση, αλλά και να ελεγχθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Δεν μπορώ να βλέπω να χάνονται, άδικα, τόσες ανθρώπινες ψυχές» είπε ο κ.Καπραβέλος, επισημαίνοντας πως γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόβλημα αλλά «γυρνάμε γύρω γύρω» και «δεν παίρνουμε βασικά μέτρα».
«Η υγεία και η ζωή είναι πάνω απ’ όλα» υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος όσον αφορά στη διάθεση επιπλέον self test στους πολίτες, τόνισε πως αυτά τα τεστ είναι «κοροϊδία, αν θες το κάνεις, αν δεν θες όχι».
«Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση.
Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς.
Είναι υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία και συζητάμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά τις 3/1» διερωτήθηκε ο κ.Καπραβέλος.
Γώγος: Θα προτείνουμε ενίσχυση τηλεργασίας
Τη θέση πως η επόμενη εισήγηση της Επιτροπής ενόψει της λήψης μέτρων για τον Ιανουάριο, θα αφορά την απασχόληση περισσότερων εργαζομένων με τηλεργασία διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Σε όσο βαθμό μπορεί να εφαρμοστεί η τηλεργασία θα είναι θετικό» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος, ο οποίος υποστήριξε πως ότι ελαττώνει την κινητικότητα, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.
«Πρέπει γρήγορα να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε ο κ.Γώγος, υποστηρίζοντας σχετικά με την παράλλαξη Omicron, πως φαίνεται ότι είναι ελαφρύτερη αλλά λόγω της μεγάλης διασποράς της, ενδεχομένως θα υπάρξει κίνδυνος να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων όσο και νοσηλευόμενων.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Όμικρον σίγουρα δεν είναι χειρότερη από τις προηγούμενες μεταλλάξεις.
Σχετικά με την τρίτη δόση, ο κ.Γώγος τόνισε ότι η παραγωγή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων πολλαπλασιάζεται σε μεγάλο βαθμό, έως και 100 φορές, διευκρινίζοντας πως αυτό δείχνει ότι καλύπτει και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τέταρτη δόση.
«Χρειαζόμαστε κι άλλα δεδομένα αλλά δεν αποκλείεται να δούμε ότι τα αντισώματα κρατάνε έως και 12 μήνες με την αναμνηστική δόση» υπογράμμισε ο κ.Γώγος.
Αύξηση σε Rt και ποσοστό παιδικών κρουσμάτων
Αύξηση κατέγραψε ο δείκτης μετάδοσης της νόσου Rt σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας στο 0,96% από 0,93%, πλησιάζοντας ξανά τη μονάδα – ένδειξη συναγερμού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 5.641 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 69 θανάτους και δύο επιπλέον που ενσωματώθηκαν με καθυστέρηση στα μητρώα COVID-19 του οργανισμού -20.126 από την αρχή της πανδημίας- και 665 διασωληνωμένους, αυξημένους δηλαδή κατά 4 σε σχέση με χθες και με το 83.16% ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.
Άλλοι 370 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο και με τον μέσο όρο του επταημέρου στους 333 ασθενείς.
Πρωταθλήτρια στη διασπορά καταλήγει η Αττική με 2.307 κρούσματα, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 776 τα Χανιά με 149, η Αχαΐα με 119, η Κοζάνη με 116, το Ηράκλειο με 115 και η Εύβοια με 102.
Τέλος, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών στα 8.355 αντιστοιχεί στο 27% των συνολικών κρουσμάτων για την εβδομάδα αναφοράς, ενώ στην έκθεση της προηγούμενης Τετάρτης ήταν 26%.
Στους 20.126 οι νεκροί
Στους 20.126 ανέρχοντα οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 22/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.641, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.049.936, εκ των οποίων 50,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 214 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.964 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,96 (95% ΔΕ: 0,87 - 1,05).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν δυο ακόμα απώλειες.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.126 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 665 (χθες 661).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.
To 78,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 553 (83,16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 112 (16,84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.691 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370 (ημερήσια μεταβολή +25,42%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 333 ασθενείς.
Σχόλια αναγνωστών