Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η Omicron φέρνει παράταση των μέτρων έως 23/1 - Άνοδος στις νοσηλείες - Στα 24.246 τα κρούσματα, στους 21.637 οι θάνατοι

Η Omicron φέρνει παράταση των μέτρων έως 23/1 - Άνοδος στις νοσηλείες - Στα 24.246 τα κρούσματα, στους 21.637 οι θάνατοι

Στον κλοιό της Omicron - Άνοδος στις νοσηλείες - Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης - Πότε και για ποιους λήγουν

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Προς παράταση μίας εβδομάδας βαίνουν τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτών και τα οποία πρόκειται να λήξουν στις 16 Ιανουαρίου, καθώς η Omicron εξακολουθεί να προκαλεί καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και να επιβαρύνει το σύστημα υγείας.
Παρατείνονται τα μέτρα για την πανδημία κορωνοιού κατά μια εβδομάδα, σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής ειδικών η οποία και συνεδρίασε νωρίτερα.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σήμερα, Τετάρτη 12/1 η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, εξετάζοντας τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας αποφάσισε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρεα, χωρίς μουσική θα παραμείνει η εστίαση τουλάχιστον μέχρι τις 23 Ιανουαρίου.
Η επιτροπή θα επαναξιολογήσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα αρχίζει και η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών στη Μακεδονία και στη Θράκη προκειμένου να συνδράμουν το ΕΣΥ, το οποίο εξακολουθεί να δέχεται τεράστια πίεση από τη συνεχή προσέλευση ασθενών με covid, αν και επισημαίνεται πως το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ.
Την ίδια στιγμή πλησιάζει και η 16η Ιανουαρίου, η ημερομηνία από την οποία πρόκειται να αρχίσει και η επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, με την κυβέρνηση και παρά τα «φάλτσα» υπουργών, να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση και ότι το μέτρο θα προχωρήσει κανονικά.

Στους 21.637 οι νεκροί

Τα νέα 12/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 24.246, εκ των οποίων 68 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.592.460, εκ των οποίων 49.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 633 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.113 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τo Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,40 (95% ΔΕ: 1,22 - 1,58).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ εκ των υστέρων απογράφηκε άλλη μια απώλεια.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.637 θάνατοι.
cwdjw.jpg
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 670 (χθες 640).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (84,33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (15,67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.848 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 654 (ημερήσια μεταβολή +31,59%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 578 ασθενείς.

χαρτισ12_1.webp

Γκάγκα: Εμβολιαστικό κέντρο για 6 εβδομάδες το Παίδων Πεντέλης – Κανονικό το Πάσχα

Τη θέση πως το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο για 6 εβδομάδες διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα αυτή τη στιγμή γιατί έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.
Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ και αναφερόμενη στη μετατροπή του Παίδων Πεντέλης σε εμβολιαστικό κέντρο, η κα.Γκάγκα τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό νοσοκομείο, στο οποίο εξυπηρετούνται εκατοντάδες παιδιά στο βόρειο τομέα των Αθηνών και θέλουμε να συνεχίσει τη λειτουργία και να την αυξήσει.
«Έτσι θα συνεχίσει την πρωινή του λειτουργία κανονικά, δηλ. θα δέχεται και τα τακτικά του ιατρεία και τα επείγοντα περιστατικά, ενώ για έξι εβδομάδες θα αναστείλουμε τις βραδινές του εφημερίες που γίνονται Δευτέρα και Πέμπτη την εβδομάδα.
Αυτό γίνεται γιατί στην Αθήνα γίνονται καθημερινά: 600 εμβολιασμοί σε παιδιά στο «Αγία Σοφία», 400 στο «Αγλαΐα Κυριακού» και 300 στο Παίδων Πεντέλης και θέλουμε να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη.
Το Παίδων Πεντέλης έχει πολύ καλή πρόσβαση και πάρκινγκ, γεγονός που το κάνει να είναι εξυπηρετικό για τους γονείς και τα παιδιά» είπε η κα.Γκάγκα, επισημαίνοντας πως «θέλουμε να συνεχίσει τη λειτουργία του το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης για αυτό και ανοίγουμε θέσεις για νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ θα σταλούν και μεταπτυχιακοί φοιτητές από το πανεπιστήμιο Αθηνών».

Συνεχείς έλεγχοι

Για τη λειτουργία των σχολείων, η κα.Γκάγκα σημείωσε ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα παιδιά και όλα μπορεί να αλλάξουν.
«Δεν σημαίνει ότι αν ανοίγαμε μια βδομάδα αργότερα δεν θα είχαμε πολλά κρούσματα.
Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που είχε κλειστά τα σχολεία για μεγάλο διάστημα και αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά» υποστήριξε η υπουργός.

Κανονικό το Πάσχα

Επιπλέον, εκτίμησε ότι ο ιός λήγει αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε υπομονή για λίγο καιρό ακόμη, σημειώνοντας ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα στη συνέχεια, και το «Πάσχα μας θα είναι κανονικό».
«Την περίοδο εκείνη θα έχει κρούσματα όπως έχει και η γρίπη», είπε χαρακτηριστικά η κα.Γκάγκα.

Ατσαλάκης (Πολυτεχνείο Κρήτης): Ενθαρρυντική κάμψη των κρουσμάτων επί μια εβδομάδα

Για ενθαρρυντική κάμψη των κρουσμάτων covid επί μια εβδομάδα κάνει λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, Γιώργος Ατσαλάκης.
«Επειδή δεν έχουμε τα ημερήσια κρούσματα της Omicron, αλλάξαμε τη μεθοδολογία και με κοινό χαρακτηριστικό τις πόσες ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα, δημιουργήσαμε διάγραμμα με εναλλακτικά σενάρια διπλασιασμού.
Από το ρεκόρ της 26ης Δεκεμβρίου είδαμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε 1 ημέρα, αλλά από την κορύφωση της 4ης Ιανουαρίου βλέπουμε επί μια εβδομάδα κάμψη ενθαρρυντική αφού δίνει διπλασιασμό σε πέντε ημέρες.
Ο αριθμός των τεστ όμως δεν είναι σταθερός και έτσι αργούν τα ασφαλή συμπεράσματα» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Ατσαλάκης.

Αύξηση κατά 30% των νοσηλειών

Από την πλευρά του ο Αδαμάντιος Χλώρος, πνευμονολόγος και συντονιστής διαχείρισης της πανδημίας στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου είπε ότι ο εξαπλασιασμός των κρουσμάτων έφερε αύξηση κατά 30% των νοσηλειών.
Αναφερόμενος στη μολυσματικότητα της Omicron και επικαλούμενος βρετανική μελέτη ο κ.Χλώρος υπογράμμισε ότι την 5η ημέρα της μόλυνσης, ένας στους 3 νοσούντες μεταδίδει τον κορωνοϊό, ενώ την 7η ημέρα μόλις το 16% των κρουσμάτων είναι μολυσματικό.
«Καλύτερα να κινηθούμε ως ήδη θετικοί κι ας μην έχουμε συμπτώματα θεωρώντας επιβεβλημένη την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, με μάσκα, αποστάσεις και υγιεινή των χεριών», τόνισε ο κ.Χλώρος, υποστηρίζοντας πως η απομόνωση 5 ημερών για τους νοσούντες είναι προβληματική γιατί η περίοδος είναι μικρή.

Βασιλακόπουλος: Δεν είναι σίγουρο ότι οι νέες μεταλλάξεις της covid θα είναι πιο αδύναμες

Τη θέση πως δεν είναι σίγουρο ότι οι νέες μεταλλάξεις της covid θα είναι και πιο αδύναμες διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Όσο γίνεται μετάδοση, θα υπάρχουν συνεχώς μεταλλάξεις και θα βγαίνουν νέα στελέχη.
Δεν είναι σίγουρο ότι κάθε φορά θα είναι πιο αδύναμα.
Δεν είναι γραμμική εξασθένηση του ιού, δηλαδή κάθε στέλεχος ντε και καλά να είναι πιο ελαφρύ.
Η πιθανότητα να γίνεται πιο νοσογόνο και θανατηφόρο είναι πιο μικρή» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος.
Ερωτηθείς σχετικά με την έγκριση για την χορήγηση 4ης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους, ο κ.Βασιλακόπουλος είπε πως, επειδή παίρνουν φάρμακα που δεν επιτρέπει στο ανοσοποιητικό τους σύστημα να έχουν καλή ανοσολογική απάντηση και να φτιάξουν αντισώματα, είναι σωστό να λάβουν κι άλλη δόση.

Συνεχώς ενισχυτικές δόσεις

«Αν δεν εμβολιαστούν όλοι, θα κάνουμε οι υπόλοιποι συνεχώς ενισχυτικές δόσεις.
Η λύση είναι να βγει ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο σε όλες τις αλλαγές που έχουν συμβεί στον ιό έως τώρα και η ενισχυτική να είναι μόνο για ό,τι καινούριο προκύψει» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως το σύστημα υγείας για κάποιο χρονικό διάστημα θα πιεστεί και θα ξαναζήσουμε τα ίδια.
Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών, τόνισε ότι στην Ελλάδα έχει επιτυχία μόνο κατά 40%.
«Αυτό γιατί, οι περίπου 200.000 από τους 500.000 ανεμβολίαστους έκαναν την πρώτη δόση μόλις τρεις μέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Για ποιους πολίτες λήγουν στις 31 Ιανουαρίου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Το επιδημικό κύμα της Omicron (και) στη χώρα μας δυναμώνει, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε νόσηση.
Την ίδια στιγμή, όμως, φέρνει και αλλαγές στο πεδίο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και του... συνδυασμού τους, που έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Το νέο κύμα, που ήρθε μαζί με το νέο έτος, οδήγησε σε αναπροσαρμογή των συστάσεων για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, τα οποία επέχουν θέση "υγειονομικού διαβατηρίου" για τον βασικό όγκο του πληθυσμού στην παρούσα χρονική περίοδο.

Για ποιους λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι πολίτες, για τους οποίους έχει λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή λήγει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, ανέρχονται σε 440.000, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.
Πλέον, σε αυτούς τους πολίτες δίδεται προσθεσμία έως το τέλος του μήνα να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση, ειδάλλως θα αντιμετωπίζονται ως μη εμβολιασμένοι.
Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ επτά μήνες μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης με mRNA εμβόλιο ή τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό Johnson.
Μετά την πάροδο του επταμήνου ή του τριμήνου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ μόνο για ταξίδια, εφόσον η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους εννέα μήνες. Εντός Ελλάδος, όμως, οι πολίτες που, επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου ή τρεις μετά το μονοδοσικό, δεν κάνουν αναμνηστική δόση, δεν έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και γενικά τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Τι ισχύει για τους διπλά εμβολιασμένους που νόσησαν

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξάνονται δραστικά οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις έναντι της λοίμωξης covid που μολύνθηκαν και νόσησαν, με τους περισσότερους να έχουν πέσει "θύματα" της υπέρμεταδοτικής μετάλλαξης Omicron, χωρίς να προλάβουν να λάβουν την αναμνηστική δόση.
Πολλοί είχαν κλείσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση μέσα στον Ιανουάριο, μετά την οποία θα ανανεωνόταν το υγειονομικό διαβατήριο τους, αλλά νόσησαν τις ημέρες των γιορτών.
Από τις τις επίσημες συστάσεις (emvolio.gov.gr) προκύπτει ότι όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις ή το μονοδοσικό εμβόλιο και μολύνονται στη συνέχεια, καλούνται να διενεργούν αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση.
Ωστόσο, χρειάζονται το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να καλύψουν το διάστημα που θα διανύσουν χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ και μέχρι τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης μέσα στο τρίμηνο, που θα τους δώσει και πάλι το "ελευθέρας" για πλήθος δραστηριοτήτων.

Τι ισχύει για τους πλήρως (τριπλά) εμβολιασμένους που νόσησαν

Ανάμεσα στα δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα κορωνοιού ημερησίως εντοπίζονται και τριπλά εμβολιασμένοι πολίτες που μολύνθηκαν και εμφανίζουν ήπια ή και απολύτως ασυμπτωματική νόσο Covid.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού των ατόμων που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση παραμένει ενεργό, ανεξάρτητα από τη νόσηση.
Και υπερισχύει έναντι του πιστοποιητικού νόσησης που ενδεχομένως για τυπικούς λόγους ζητήσουν να εκδοθεί, καθώς το τελευταίο δεν έχει κάποια πρακτική αξία.

Υπενθυμίζεται πως οι τριπλά εμβολιασμένοι που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοιό, παραμένουν για πέντε ημέρες σε κατ' οίκον νοσηλεία ή καραντίνα, με δεδομένο ότι έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, και μπορούν να βγαίνουν μετά το διάστημα αυτό φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας.

Σε πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται πως η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην περίπτωση νόσησης προσώπου πλήρως εμβολιασμένου, δεν επιτρέπεται για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ως πότε ισχύουν τα πιστοποιητικά νόσησης

Πλέον, οι εμβολιασμένοι λαμβάνουν πιστοποιητικό νόσησης και μετά από θετικό rapid τεστ.
Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο μετά το θετικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR).
Ειδικά για τα πιστοποιητικά νόσησης που έχουν εκδοθεί ως τις 31-10-2021 ισχύουν μέχρι τις 31-1-2022. Όσα εκδόθηκαν από την 1-11-2021 έως και 4-12-2021 είτε με rapid είτε με PCR ισχύουν για 3 μήνες.
Μέχρι τώρα τα πιστοποιητικά νόσησης εκδίδονταν έναν μήνα μετά τη διάγνωση, αλλά η πρόθεση είναι να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης για τους εμβολιασμένους σε μικρότερο διάστημα, επιβεβαίωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Πλέον, αξίζει να σημειωθεί, εκδίδονται στις 14 ημέρες.
7_47.JPGwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης