Για έξαρση της Omicron 2 στην Ελλάδα κάνουν λόγο οι επιστήμονες, εκτιμώντας πως αναμένεται και το επόμενο διάστημα να δούμε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, που όμως δεν θα οδηγούν σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πολλούς θανάτους.
Συναγερμός έχει σημάνει ήδη στην κυβέρνηση και στους ειδικούς, αφού το τελευταίο διάστημα καθημερινά καταγράφονται πάνω από 20 χιλ. κρούσματα ημερησίως και μάλιστα, μόνο την Παρασκευή 18/3 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23.621 μολύνσεις και 55 νέους θανάτους.
Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στην υπομετάλλαξη της παραλλαγής της Omicron, την Omicron 2, αλλά και στην άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, ενώ η προσοχή όλων πλέον είναι στα δεδομένα και στο κατά πόσο η άνοδος αυτή θα οδηγήσει σε πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ωστόσο, η βασική εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν θα δούμε νέα έξαρση της πανδημίας και ένα νέο 5ο πανδημικό κύμα, καθώς είναι ικανοποιητικός ο βαθμός ανοσοποίησης του πληθυσμού, αφού ο περισσότερος κόσμος έχει εμβολιαστεί και κάποιοι έχουν νοσήσει.
Σημειώνεται ότι για αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων που φαίνεται ότι φτάνει στην κορύφωση έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, στις 18/3, με αφορμή την άνοδο στα κρούσματα τις τελευταίες 15 ημέρες, λέγοντας δεν πιέζονται αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δεν θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα και θα συνεχιστεί κανονικά το στάδιο της αποκλιμάκωσης των μέτρων.
Πάντως, με βάση τις εκτιμήσεις του ECDC, θα σημειώνονται αυξομειώσεις στα κρούσματα, όπως συμβαίνει συνολικά στην Ευρώπη, αλλά «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού δεν θα έχουμε τέτοια άνοδο που θα οδηγήσει σε πίεση, ώστε να αλλάξει η κανονικότητα», σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη.
Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να αποφασίσει για ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών τεστ στα σχολεία , από δύο την εβδομάδα που ισχύει σήμερα σε ένα.
Παράλληλα, πριν το Πάσχα εξετάζεται να αρθεί ο έλεγχος εισόδου στα μαγαζιά, μέτρο που σε κάθε πιθανή νέα έξαρση θα ισχύει ξανά, σύμφωνα με τον Γκ. Μαγιορκίνη, σύμφωνα με τον οποίο το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα καταργηθεί εντελώς, αλλά θα σταματήσει να χρησιμοποιείται ως πάσο.
Αυτόματα η άρση αυτού του μέτρου (πιστοποιητικό εμβολιασμού και rapid test) αφήνει «ελεύθερη» την είσοδο σε ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους εστίασης αλλά και σε καταστήματα και τράπεζες.
Τζανάκης: Αναμένονται πάνω από 25.000 κρούσματα την ημέρα - Ευελπιστούμε ότι Omicron 2 να μην μας βάλει σε μπελάδες
«Αναμένεται περαιτέρω αύξηση της μεταδοτικότητας τις επόμενες μέρες, θα πάμε σε πάνω από 25.000 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε ωστόσο ότι θα δούμε στις ΜΕΘ σταθεροποίηση και πολύ ήπια αποκλιμάκωση, κάτω από 350 διασωληνωμένους, με 300-320 διασωληνωμένους προς το τέλος του μήνα, λέγοντας πως «είναι μια διαχειρίσιμη φάση».
Κατά τον ίδιο, περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί μετά το Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, όμως τα εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί και όσοι έχουν νοσήσει, έχουν προσφέρει στην κοινότητα μια ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσο, με αποτέλεσμα αυτά τα πολλά κρούσματα να μην μεταφράζονται σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πολλούς θανάτους.
Για Omicron 2
«Ευελπιστούμε ότι δεν θα μπορέσει η υποπαραλλαγή Omicron 2 να δώσει σοβαρή έξαρση που θα μας βάλει σε σοβαρούς μπελάδες», τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Όπως είπε, «εδώ και τρεις εβδομάδες είχαμε πει ότι βρισκόμαστε σε μια περιδίνηση της Omicron 2 που είναι ‘ξαδέλφη’ της Omicron, αλλά 50% πιο μεταδοτική και περιμέναμε, όπως και έγινε, σε όλη την Ευρώπη ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα».
Σημείωσε πως από το Σεπτέμβριο είχαμε 12.000 νεκρούς και πολλούς διασωληνωμένους.
Για τέταρτη δόση εμβολίου
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «η τέταρτη δόση προστατεύει λίγο παραπάνω από τη μόλυνση και τη βαριά νόσο, αλλά όχι τόσο πολύ. Ένας άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα ή δεν είναι υπερήλικας δεν τη χρειάζεται την τέταρτη δόση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα».
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι σε όσους είναι σε οίκους ευγηρίας ίσως πρέπει να αναβαθμιστούν τα πρωτόκολλα, με τέταρτη δόση πιθανότατα από τον τρίτο με τέταρτο μήνα μετά την τρίτη δόση.
Βασιλακόπουλος: Θα εγκριθεί η τέταρτη δόση για όλους -Σε μεγάλα ποσοστά στη χώρα έχουμε το υποστέλεχος της Omicron
Η τέταρτη δόση εμβολίου θα γίνει σε όλους. Αρχικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ίσως εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, μέχρι να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna και της Pfizer», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο mega τόνισε πως «τον τελευταίο καιρό ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι εξαιτίας του πολέμου, υπήρξε η ακρίβεια, και σε συνδυασμό με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, δόθηκε το λάθος σήμα στους συμπολίτες μας ότι η πανδημία τελείωσε».
Πρόσθεσε ότι «σε μεγάλα ποσοστά στη χώρα έχουμε το υποστέλεχος της Omicron, την Omicron 2 και έξαρση κρουσμάτων. Δεν νομίζω ότι θα πάμε σε κλασικό 5ο κύμα, για πολλούς λόγους, αρχικά λόγω αύξησης θερμοκρασίας, και ταυτόχρονα στη χώρα αποκτούμε ανοσία πληθυσμιακή, αλλά όχι με τον ιδανικό τρόπο».
"Δεν πείθουμε τους ανθρώπους να πάμε να εμβολιαστούν",είπε χαρακτηριστικά.
Πιθανότητα νόσησης
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «τρεις με 4 μήνες μετά την 3η δόση έχεις περίπου 40-50% πιθανότητα να νοσήσεις, αλλά εάν νοσήσεις έχεις περί το 15% πιθανότητες να νοσήσεις βαριά και να πας στο νοσοκομείο».
Όπως ανέφερε, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, θα πρέπει να μάθουμε να προσέχουμε, να μην θεωρούμε την φράση «ατομική ευθύνη», ανέκδοτο.
Θεσσαλονίκη –ΑΠΘ: Νέα έξαρση λόγω Omicron 2 – Ανιχνεύεται στο 75% του ιικού φορτίου των λυμάτων
Σημαντική αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στη Θεσσαλονίκη προκαλεί η ταχύτατη επικράτηση της παραλλαγής ΒΑ.2 του στελέχους Omicron που εντοπίζεται στα αστικά απόβλητα της πόλης, όπως δείχνει η έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Η νέα παραλλαγή του ιού που είναι πιο μεταδοτική, εντοπίζεται στα λύματα από τις 24 Φεβρουαρίου και μόνο την τελευταία εβδομάδα το ποσοστό της έχει ανέλθει στο 75%.
Εξίσου σημαντική είναι η άνοδος του συνολικού ιικού φορτόυ σε εβδομαδιαία βάση, καθώς μετράται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων και η ημερήσια τάση του τελευταίου δεκαημέρου είναι έντονα αυξητική και συνδέεται με τον ρυθμό ανόδου της Omicron 2.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 16/3 και της Πέμπτης 17/3 είναι:
- Οριακά αυξημένη (+22%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 14/3 και της Τρίτης 15/3.
- Σημαντικά αυξημένη (+79%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 9/3 και Πέμπτης 10/3.
Την επόμενη βδομάδα η συζήτηση για τα self tests στα σχολεία
Για την προσεχή εβδομάδα παραπέμφθηκε η συζήτηση στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών τεστ στα σχολεία από δύο την εβδομάδα που ισχύει σήμερα σε ένα.
Ούτως ή άλλως, προς το παρόν έχουν διανεμηθεί self tests στους γονείς που καλύπτουν και την επόμενη εβδομάδα, ενώ και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας με τον υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων και την αύξηση της θετικότητας απαιτεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.
Άρση του πιστοποιητικού εμβολιασμού πριν το Πάσχα - Αίρεται ο έλεγχος εισόδου στα μαγαζιά
Πριν το Πάσχα εξετάζεται να αρθεί ο έλεγχος εισόδου στα μαγαζιά, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στις 18/3 , τονίζοντας ότι αν υπάρξει ξανά έξαρση το μέτρο θα τεθεί ξανά.
Όπως τόνισε όμως ο καθηγητής, για κάποια πιο αυστηρά μέτρα είπε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν.
Για την υποπαραλλαγή της Όμικρον είπε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να δημιουργηθεί πρόβλημα από την Όμικρον 2 στην Ελλάδα.
«Δεν θα δούμε τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον πάνω από 30% αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ», σημείωσε.
Τέλος, ήταν επιφυλακτικός με το αν και πότε θα σταματήσει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
Παράλληλα, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι δεν θα καταργηθεί εντελώς, όμως θα σταματήσει να χρησιμοποιείται ως πάσο.
Αυτόματα η άρση αυτού του μέτρου (πιστοποιητικό εμβολιασμού και rapid test) αφήνει «ελεύθερη» την είσοδο σε ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους εστίασης αλλά και σε καταστήματα και τράπεζες.
Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Ποιοι θα φορούν μάσκα και ποιοι όχι
Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός, όπως ξεκαθάρισε το υπουργείο Υγείας, σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου λόγω της πανδημία.
Ειδικότερα, αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.
Επομένως, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης αλλά και της αποχώρησης, θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα εφόσον υπάρχει συνωστισμός σε αντίθεση όμως με τους παρελαύνοντες, οι οποίοι υποχρεούνται να διατηρούν αποστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης.
Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.
ΕΟΔΥ: 19.705 κρούσματα και 46 νεκροί
Μικρή πτώση παρουσιάζει η πορεία του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, με 19.705 νέα κρούσματα, 46 νεκρούς, 349 διασωληνωμένους.
Αναλυτικότερα:
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.705 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα Σάββατο 19 Μαρτίου, εκ των οποίων κρουσμάτων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.776.192 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 189 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.818 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η
ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.893 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 349 (62.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
To 90.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 224 (64.18%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (35.82%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.389 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 372 (ημερήσια μεταβολή +3.62%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 321 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ακολούθως παρουσιάζεται η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι:
Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 19.705 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 22 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η κατανομή των 19.683 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.2
Πίνακας 3: Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 19 Μαρτίου 2022
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 10.329.799 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 60.641.250 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 281.870 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 18 Μαρτίου 2022, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 96.824.671 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 5.878.005 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.
Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 18 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 157 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 29.210 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 3.695 θετικά (12,65%).
Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών