Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δυστοπική η ελληνική πραγματικότητα: Δραματική άνοδος 34% στους βιασμούς και 268% της σεξουαλικής βίας

Δυστοπική η ελληνική πραγματικότητα: Δραματική άνοδος 34% στους βιασμούς και 268% της σεξουαλικής βίας
Τι λένε οι αριθμοί και οι εξελίξεις για την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία σε Ευρώπη και Ελλάδα

Η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία, (με βάση το φύλο), είναι ένα τέρας που θεριεύει στην Ευρώπη.
Η άσκηση βίας κατά των γυναικών στη γηραιά ήπειρο έχει σημειώσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια και γίνεται ένα όλο και πιο ανησυχητικό ζήτημα που επιδεινώνεται από διάφορες διαδοχικές κρίσεις, την οικονομική αστάθεια, το στρες που επιφέρει, ενώ στην πιο ακραία της μορφή οδηγεί σε γυναικοκτονία.
Αυτή η κλιμάκωση είναι εμφανής από πολλαπλές εκθέσεις και μελέτες που έχουν διεξαχθεί από ευρωπαϊκούς φορείς και οργανισμούς.
Μια πρώτη ενδεικτική ματιά στα δεδομένα ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και στην Ελλάδα δίνει μια εικόνα της δυστοπικής πραγματικότητας παρόλο που η αξιόπιστη συλλογή δεδομένων παραμένει ζήτημα και πρόκληση.


Ενδοοικογενειακή βία

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.
Εκφράζεται με μια σειρά εγκληματικών συμπεριφορών ποικίλης βαρύτητας εγκληματικής βίας κατά των μελών της οικογένειας: λεκτική, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, καθώς και παραμέληση και οικονομική εκμετάλλευση.
Σε μεγάλο βαθμό, εξακολουθεί να «κρύβεται» πίσω από τη σιωπή, την ανοχή και τη συγκάλυψη.
Κι αυτό γιατί, κάθε μορφή βίας στην οικογένεια λαμβάνει χώρα σε ιδιωτικό πλαίσιο και δεν συνιστά λόγο παρέμβασης των κρατικών αρχών.
Η «κουλτούρα ανοχής» της ενδοοικογενειακής βίας αποτυπώνεται τόσο στη συμπεριφορά των θυμάτων, των οποίων η αδυναμία αντίδρασης ενισχύεται, ενώ η ανάγκη απόκρυψης αυτής της δύσκολης πραγματικότητας συμβάλλει στην παθητικοποίησή τους, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται και σταδιακά. ενοποιημένος,

Η έμφυλη, με βάση το φύλο)

Η βία με βάση το φύλο είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, που πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, των παιδιών και των νεαρών κοριτσιών, αλλά και των LGBTI+ ατόμων. Αναφέρεται σε οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας των θυμάτων και μπορεί να γίνει τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους.
Οι απειλές τέτοιων πράξεων όπως ο εξαναγκασμός και/ή η στέρηση της ελευθερίας καθώς και η ψυχολογική βία και η καταδίωξη, συνιστούν επίσης βία με βάση το φύλο.
Με άλλα λόγια, οτιδήποτε περιλαμβάνει πραγματική ή αντιληπτή δύναμη/εξουσία που χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και «τιμωρίας» των ατόμων που το ασκούν. είναι δύο ακόμη μορφές βίας για τις οποίες δεν γίνεται πολύς λόγος.

Τόσο η ενδοοικογενειακή βία όσο και η βία με βάση το φύλο είναι μια κοινωνική πραγματικότητα.

Και οι δύο διακρίνονται από άλλες μορφές βίας, καθώς και οι δύο πηγάζουν από την ιστορικά εδραιωμένη κοινωνική ανισότητα στις σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, -ισχυρών και ευάλωτων προσώπων-, που οδηγεί στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών, στις διακρίσεις εις βάρος τους.
Η προσέγγιση και η οριοθέτησή τους συνδέονται άμεσα με τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς παράγοντες που επικρατούν σε μια κοινωνία και, σε μεγάλο βαθμό, υπαγορεύουν τη συμπεριφορά των μελών της.
Η έκθεση στη βία μπορεί να προκαλέσει σωματικό, σεξουαλικό και ψυχολογικό τραύμα, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί ως επιθετική συμπεριφορά ή προβλήματα ψυχικής υγείας, διαιωνίζοντας έναν κύκλο βίας μέσα στις οικογένειες.
Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε δει μια αύξηση της βίας από το οικογενειακό επίπεδο στο επίπεδο της ευρύτερης κοινωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία στην Ευρώπη

- Μόνο το ένα τρίτο περίπου των γυναικών που υφίστανται κακοποίηση αναφέρονται στις αρχές.
Αυτή η υποαναφορά παραμορφώνει την πραγματική έκταση του προβλήματος.
- Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της.
- Κάθε χρόνο, 245 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 15 ετών και άνω υφίστανται σωματική ή/και σεξουαλική βία από στενούς συντρόφους σε όλο τον κόσμο.
- Πάνω από 600 γυναίκες δολοφονήθηκαν από στενό σύντροφο ή συγγενή σε 14 κράτη μέλη της ΕΕ, με το 35% αυτών των δολοφονιών να γίνονται στο σπίτι.
- Στη Γερμανία, οι αναφορές ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 20% το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
- Στη Γαλλία, οι κλήσεις σε τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν κατά 30% κατά το πρώτο lockdown το 2020.
- Το 2022 αναφέρθηκαν 244.000 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, αύξηση 15% από το προηγούμενο έτος και αύξηση 95% από το 2017.
- Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.
- Στην Ισπανία ο αριθμός των κλήσεων έκτακτης ανάγκης για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά 18% το 2020.
- Στο Βέλγιο, εισήχθη ο νόμος #StopFéminicide, καθιστώντας το Βέλγιο την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με ολοκληρωμένη νομοθεσία κατά της γυναικοκτονίας. Το 2023 καταγράφηκαν 24 γυναικοκτονίες

ΠΟΥ: Βία έχει υποστεί το ένα τέταρτο των κοριτσιών σε σχέσεις στις ηλικίες 15 – 19 ετών

Το ένα τέταρτο των κοριτσιών που βρισκόντουσαν σε σχέσεις στην ηλικία μεταξύ 15 και 19 ετών έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, δείχνει μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ) που δόθηκε την Τρίτη 31/7 στη δημοσιότητα, απευθύνοντας έκκληση για περισσότερη προληπτική δράση.
Η ανάλυση του ΠΟΥ που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet στηρίχθηκε σε έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή χιλιάδων κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών από 154 χώρες και περιοχές.
Έδειξε ότι το 24% από αυτά είχαν υποστεί βία από έναν σύντροφό τους τουλάχιστον μία φορά, με το 16% να δηλώνει ότι αυτό συνέβη το 2023!
«Με εξέπληξε σε πολύ μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι τεράστιο ποσοστό εφήβων κοριτσιών έχει ήδη υποστεί βία, προτού ακόμη κλείσει τα 20», 
«Έχουμε μείνει πίσω από το σημείο στο οποίο θα έπρεπε να βρισκόμαστε», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Leenmarie Sardinha στο Reuters.
Στις πράξεις βίας που καταγράφηκαν στις έρευνες, περιλαμβάνονται κλωτσιές και χτυπήματα, όπως και οποιαδήποτε ακούσια σεξουαλική πράξη, όπως βιασμός ή απόπειρα βιασμού.
Τα στοιχεία, τα οποία είναι κατανεμημένα ανά χώρα και περιοχή, δείχνουν μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στη βία και τον σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών: κράτη στα οποία τα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και όπου κυριαρχεί κανόνες δικαίου που δεν διέπονται από την αρχή της ισότητας παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα βίας.
Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα στην Ωκεανία και ακολουθούσε η Αφρική, με το 49% των κοριτσιών να αναφέρουν ότι έχουν υποστεί βία από τον σύντροφό τους στην Παπούα Γουινέα και το 42% στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έδειξε η ανάλυση.
Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ευρώπη, όπου περίπου το 10% ανέφερε τέτοιου είδους περιστατικά.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το θέμα της βίας κατά των γυναικώνγίνεται όλο και πιο πιεστικό, με αισθητή αύξηση των περιστατικών που αναφέρονται τα τελευταία χρόνια.
Αυτή η αύξηση μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών προκλήσεων, της κοινωνικής απομόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των ανεπαρκών υπηρεσιών υποστήριξης.
Πανευρωπαϊκή έρευνα του MIIR (Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας), η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024, κατέγραψε δύο γυναικοκτονίες το μήνα, αύξηση 34% στους βιασμούς και αύξηση 268% στη σεξουαλική βία από το 2022 στη χώρα.

Επίσημη καταγραφή των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα δεν υπάρχει, αφού η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί η γυναικοκτονία συγκεκριμένο έγκλημα.


Επιπλέον: Το κύμα των γυναικοκτονιών κορυφώθηκε την τελευταία τριετία 2021-2023, ολοκληρώθηκε σε 60 γυναικοκτονίες και από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως την 1η Απριλίου 2024, 179 γυναίκες δολοφονήθηκαν όπως δείχνουν τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας για τα τελευταία 14. χρόνια:
ΕΙΔΙΚΑ:
2010 – 11 // 2011 – 12 // 2012 – 6 // 2013 – 13 // 2014 – 12 // 2015 – 11 // 2016 – 13
2017 – 7 // 2018 – 13 // 2019 – 8 // 2020 – 8 // 2021 – 23 // 2022 – 24 // 2023 – 13  // 2024 – 6 (έως Μάιος 2024)
(Ολες οι γυναίκες το 2023 δολοφονήθηκαν από τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους,)

Οι ελληνικές αρχές ανέφεραν αξιοσημείωτη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και ανησυχητική αύξηση των περιστατικών γυναικοκτονίας.
Το κύμα των γυναικοκτονιών κορυφώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. με αρκετές υποθέσεις υψηλού προφίλ που προκαλούν εθνική οργή και ζητά ισχυρότερη νομική προστασία και συστήματα υποστήριξης.
Επίσης οι αναφορές ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 20% περίπου το 2021 σε σύγκριση με το 2020.

Η έρευνα MIIR 

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της έρευνας MIIR για τη βία με βάση το φύλο που πραγματοποίησε η Eurostat σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2023 σε δείγμα σχεδόν 12.000 γυναικών ηλικίας 18-74 ετών από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).
Οι περιφέρειες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά έμφυλης βίας είναι, κατά αύξουσα σειρά, η Αττική (50%), η Κρήτη (46%), η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Ελλάδα (34%). Το συντριπτικό ποσοστό του 90% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας από έναν στενό σύντροφο είναι αρκετά ή πολύ συχνή.
Με άλλα λόγια, παρά τις επικοινωνιακές εκστρατείες και τις εκστρατείες που λένε ότι δεν είμαστε μόνοι και ότι πρέπει να μιλήσουμε, φαίνεται ότι η ύπαρξη βίας από τους συντρόφους είναι μια πολύ διαδεδομένη αντίληψη.
Σημειώνεται ότι, μειώνοντας στο σύνολο του πληθυσμού των γυναικών, προέκυψε ότι το ποσοστό των γυναικών που είχαν υποστεί σεξουαλική βία αντιστοιχεί σε περίπου 683.000 γυναίκες.
Η ψυχολογική βία, που ασκείται σε προσωπικές σχέσεις, χαρακτηρίστηκε ως η πιο συχνή μορφή βίας, σε ποσοστό που φτάνει το 40%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση (200%) το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και 4,3% το 2022 σε σύγκριση με το 2021.
Οι άλλες τέσσερις χώρες που σημείωσαν αύξηση το 2021 ήταν η Λιθουανία (83%), η Σουηδία (15%) ), Ιταλία (4,5%) και Γαλλία (4%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία καταγράφηκαν υψηλότεροι αριθμοί γυναικοκτονιών κυρίως από ανεπίσημες πηγές.

Η «Γραμμή SOS 15900»

Εστιάζοντας στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, η «Γραμμή SOS 15900» το 2023 σημείωσε μείωση στον αριθμό των κλήσεων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία (21%) και η Ιρλανδία (17%).
Το 2023 το ποσοστό που καταγράφηκε από τη γραμμή υποστήριξης της ενδοοικογενειακής βίας μειώθηκε σχεδόν κατά 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος
Ωστόσο, αυτή η φαινομενική μείωση αποδίδεται στην τάση των θυμάτων να αποφεύγουν να απευθύνονται στις αρχές για βοήθεια.
Το 2023, 10.700 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία έφτασαν στα 18 τμήματα αναφοράς της ΕΛ.ΑΣ.
Τα αστυνομικά τμήματα φαίνεται να λειτουργούν περισσότερο για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων παρά για την ανάπτυξη κατασταλτικής δράσης.
Και πάλι σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, το 2020 το σχετικό ποσοστό έφτασε το 70%, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 3.609 γυναίκες και το 2021 σε 6.166 γυναίκες που δέχτηκαν σωματική ή/και σεξουαλική βία από «στενό» άτομο ή/και πρόσωπο του συνόλου τους. οικογενειακό περιβάλλον.
Η κατάσταση το 2022 ήταν επίσης ζοφερή, καθώς καταμέτρησε 7.430 θύματα, με άλμα στη σεξουαλική βία (268%) με 542 γυναίκες θύματα.
Οι δολοφονίες γυναικών μεταφράζονται ως το αποκορύφωμα της άνισης κοινωνικής ιεραρχίας, της κοινωνικής ανισότητας στη δομή της κοινωνίας καθώς οι νόμοι φτιάχτηκαν και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να φτιάχνονται από άνδρες.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα κοινωνικοπολιτικό ζήτημα.

Η γυναικοκτονία δεν είναι μια κλιματική καταστροφή, αλλά συνέπεια μιας αποτυχημένης πολιτικής.
Η βία με βάση το φύλο σε όλες τις μορφές της αποτελεί ποινικό αδίκημα – συχνά κακούργημα – και τιμωρείται αυστηρά από την ελληνική νομοθεσία.
Με την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελλάδα (2018), η οποία θέτει ολοκληρωμένα πρότυπα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών., καταγράφονται με συστηματικό τρόπο και ποινικοποιούνται μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας που μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζονταν νομικά ως τέτοιες.
Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι η διαδικτυακή καταδίωξη, η οικονομική βία, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ο αναγκαστικός γάμος.
Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε επεκτείνοντας τις υπηρεσίες υποστήριξης για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφωνικών γραμμών επικοινωνίας, των καταφυγίων και των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία περισσότερων καταφυγίων και κέντρων υποστήριξης για θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν προωθηθεί με προτεραιότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται επίσης για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης του κοινού για την καταπολέμηση της βίας με βάση το φύλο, έχει καταβάλει προσπάθειες για να ενισχύσει το νομικό της οπλοστάσιο κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της παιδικής κακοποίησης.
Ωστόσο, πολλές ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή και απαιτούν πιο ολοκληρωμένες στρατηγικές και καλύτερη χρηματοδότηση, ενώ η  γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων κατέδειξε με τον πιο εύγλωτο τρόπο δύο βασικά χαρακτηριστικά αποτυχίας του ελληνικού κράτους: την αδυναμία των αρχών να καταστείλλουν αποτελεσματικά βίαιες συμπεριφορές, την επικίνδυνη αδιαφορία και την άκαμπτη γραφειοκρατία της αστυνομίας.

Το «κουμπί πανικού»

Το «κουμπί πανικού» είναι ακόμα πιλοτική εφαρμογή.
Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, 915 γυναίκες εγκατέστησαν την εφαρμογή, εκ των οποίων οι 187 ενεργοποίησαν το «κουμπί». Η αποτελεσματικότητά του είναι σχετική, καθώς βασίζεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων.

Αιτίες Ανόδου της Βίας

Οι γυναικοκτονίες είναι το τελευταίο στάδιο μιας πορείας κλιμακούμενης ενδοοικογενειακής βίας και με βάση το φύλο, από την πλευρά των δραστών.
Η άνοδος των τελευταίων 4 χρόνων έχει τις ρίζες της στις ακόλουθες αιτίες.

Πανδημία

Στρες εγκλεισμού και αβεβαιότητας που σχετίζεται με την πανδημία:
 
Τα χρόνια της πανδημίας σημαδεύτηκαν από μια ανησυχητική αύξηση της σωματικής και σεξουαλικής βίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα,  όπως αναφέρουν οργανώσεις όπως το WAVE (Women Against Violence Europe).
Τα lockdown και οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας COVID-19, η οικονομική πίεση, οι απώλειες θέσεων εργασίας και οι ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με τον COVID-19 αύξησαν σημαντικά τα επίπεδα άγχους, συμβάλλοντας στην αύξηση της βίαιης συμπεριφοράς.
Κοινωνική απομόνωση:
Τα lockdown και οι περιορισμοί της πανδημίας COVID-19 παγίδευσαν πολλά άτομα, γυναίκες και παιδιά σε καταχρηστικά περιβάλλοντα με τους θύτες τους, επιδεινώνοντας τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και περιορίζοντας την ικανότητά τους να αναζητήσουν βοήθεια στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υποστήριξης ή να δραπετεύσουν.
Μειωμένες Υπηρεσίες Υποστήριξης:
Η πανδημία διέκοψε τις λειτουργίες πολλών υπηρεσιών υποστήριξης και καταφυγίων, καθιστώντας δυσκολότερο για τα θύματα να λάβουν βοήθεια.

Στρες και οικονομική αστάθεια

Οι οικονομικές δυσκολίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος και απογοήτευση, που μπορεί να κλιμακωθεί σε βία εντός της οικογένειας και στις κοινωνικές σχέσεις.
Επίσης, η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, η οικονομική δυσπραγία από την αύξηση του κόστους ζωής, όπως αντανακλάται στον αυξανόμενο πληθωρισμό, λόγω του ενεργειακού κόστους και η έλλειψη προοπτικής και εξόδου από την κρίση, επιβαρύνουν περισσότερο τις κοινωνικές συνθήκες και εντείνουν την στρεσογόνους παράγοντες.
Η Ελλάδα, έχοντας αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη 10ετή οικονομική κρίση, έχει δει τον κοινωνικό ιστό τεταμένο, συμβάλλοντας στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Η πανδημική κρίση ακολούθησε την δεκαετή οικονομική-χρηματοπιστωτική οι οποία οδήγησε σε γρήγορες μεταρρυθμίσεις, που έπληξαν σκληρά τα μεσαία και χαμηλομεσαία εισοδήματα, τις συντάξεις, υποβάθμισαν τη ζωή των Ελλήνων και περαιτέρω το κοινωνικό κράτος, ενώ η χώρα μόλις άρχιζε να βγαίνει από το σκληρή κρίση του 2009.

Πολιτιστικοί και κοινωνικοί κανόνες:

Σε μικρότερες κοινότητες, οι πολιτιστικοί κανόνες και οι κοινωνικές προσδοκίες μπορούν μερικές φορές να διαιωνίσουν κύκλους βίας.
Οι παραδοσιακές απόψεις για τους ρόλους των φύλων και την οικογενειακή τιμή μπορεί να εμποδίσουν τα θύματα να αναζητήσουν βοήθεια.
Σημαντικό ρόλο παίζει η χρόνια και έντονη προώθηση της βίας μέσα από τον κινηματογράφο την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια που εθίζουν το μάτι και την συνείδηση, καθιστώντας «κανονική» την άσκησή της.

Προσωπικά ζητήματα:

Εκτός από την άνιση κατανομή της κοινωνικής δύναμης και εξουσίας μεταξύ των δύο φύλων και την εκμετάλλευση αυτής της εξουσίας από τον ένα σύντροφο εναντίον του άλλου για να αποκτήσει τον έλεγχο, οι άκαμπτες αντιλήψεις του θύτη για τους ρόλους των γυναικών και των ανδρών, τα ψυχοπαθολογικά στοιχεία του δράστη, τις πτυχές της προσωπικότητας ή της συμπεριφοράς του θύματος («βία κύκλου», υπερβολική συναισθηματική εξάρτηση από τον δράστη), κοινωνικές δομές και οικονομικές συνθήκες (κοινωνική απομόνωση, περιθωριοποίηση, φτώχεια, άγχος, έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών, ανεργία, υποαπασχόληση, κακή στέγαση συνθήκες, κ.λπ.), διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις, επαγγελματική ανισότητα μεταξύ συντρόφων, που δημιουργούν αισθήματα ανεπάρκειας και ανικανότητας, μορφωτικό επίπεδο, κοινωνικό ή συναισθηματικό μειονέκτημα, χρήση αλκοόλ και τοξικών ουσιών, ιστορικό κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία, απουσία η θεραπευτική παρέμβαση, οι περιστασιακοί παράγοντες κ.λπ.

Σύνδεση μεταξύ της οικογενειακής βίας, της κοινωνικής βίας και των παγκόσμιων συγκρούσεων

Παγκόσμιο περιβάλλον και επιπτώσεις των πολέμων και των συγκρούσεων:
Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις συχνά οδηγούν σε κατάρρευση του νόμου και της τάξης, καθιστώντας τις γυναίκες και τα παιδιά πιο ευάλωτα στη βία.
Οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί, οι πρόσφυγες και όσοι βρίσκονται σε ζώνες συγκρούσεων αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους βίας λόγω φύλου.

Εκτοπισμός και ευαλωτότητα:
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν έρθει στην Ελλάδα από ζώνες συγκρούσεων όπως η Συρία, αντιμετωπίζουν συχνά πρόσθετα τρωτά σημεία.
Η αστάθεια και η αβεβαιότητα της κατάστασής τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να βιώσουν βία.

Ο woke καπιταλισμός:
Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες φωνές που υποστηρίζουν τη θέση ότι το κίνημα της αφύπνισης (η «κουλτούρα της αφύπνισης») καθώς και όσα το ακολουθούν (δικαιωματισμός, πολιτική ορθότητα, μηδενισμός κ.λπ.) είναι η βασική ιδεολογία του σχηματισμού, της πλαισίωσης και ηθική νομιμοποίηση της νέας μορφής με την οποία μετασχηματίζεται ο καπιταλισμός σε αυτή την ιστορική φάση, δημιουργώντας ανασφάλεια και αισθήματα οργής για τα πρότυπα (άφυλα άτομα, ενάντια στην φύση) και τον δικαιωματισμό της μειοψηφίας που προωθεί.
Ο woke καπιταλισμός (όπως έχει ήδη αρχίσει να αποκαλείται) ή, κατ' άλλους, είναι κομμάτι ενός τεχνοφεουδαρχικού καθεστώτος που προσβλέπει στην υπερσυγκέντρωση του πλούτου, στην απόλυτη ψηφιοποίηση κάθε εκδήλωσης ανθρώπινης δραστηριότητας και κατά συνέπεια στην πλήρη επιτήρηση και έλεγχο των ανθρώπων και των κοινωνιών.

Η αμηχανία και η σύγκρουση του προσωπικού - εσωτερικού και του διεθνούς περιβάλλοντος:
Η διασύνδεση μεταξύ της ενδοοικογενειακής βίας, του κοινωνικού στρες και των παγκόσμιων συγκρούσεων υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα του ζητήματος.
Οι άνθρωποι σήμερα αντιμετωπίζουν βαθιές κοινωνικές αντιφάσεις, προσπαθώντας να παραμείνουν θετικοί σε ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον: ασφαλείς, προοδευτικοί, ειρηνοποιοί, αντάρτες, επιστημονικοί και ελεύθεροι σε ένα ρευστό περιβάλλον γενικευμένης ανασφάλειας, οπισθοδρόμησης, εχθρότητας (δύο ενεργοί πόλεμοι στα σύνορα της Ευρώπης), παραλογισμός, δογματισμός, ανελευθερία, με ηγεσία απομακρυσμένη από τις ανάγκες των λαών. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι κυριαρχούνται από τα στιγμιαία συναισθήματά τους και όχι από τη λογική τους.

Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία:
Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι η ελλειπής ταξινόμηση της βίας.
Σε πολλές περιπτώσεις, μόνο οι δολοφονίες που σχετίζονται με το φύλο που διαπράττονται από τον σύντροφο ή μέλος της οικογένειας θεωρούνται ως γυναικοκτονίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος,  νομιμοποίησε το 2022 τον όρο «γυναικοκτονία» και παρουσίασε μείωση των περιστατικών σωματικής βίας σχεδόν κατά 10%.
Το 2022, η γυναικοκτονία εισήχθη στον ποινικό κώδικα της Μάλτας.
Μπορεί πλέον να θεωρηθεί κίνητρο για το έγκλημα της δολοφονίας και σε τέτοιες περιπτώσεις, ο δικαστής μπορεί να εξετάσει την υψηλότερη μορφή ποινής – την ισόβια κάθειρξη.
Η Κροατία είναι η τελευταία χώρα που υιοθέτησε συγκεκριμένο νόμο περί γυναικοκτονίας, καθιστώντας το ένα μεμονωμένο αδίκημα που τιμωρείται με ποινή ενώ...

Η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη χώρα που ψήφισε νόμο που καθιστά τη γυναικοκρατία νομικά καθορισμένο έγκλημα το 2007.

Ένας άνδρας που δολοφόνησε τη γυναίκα του ή τη σύντροφό του μπορεί να τιμωρηθεί με 20 έως 35 χρόνια φυλάκιση. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες τιμωρίες κατά της σωματικής κακοποίησης και περιορισμού, στις οποίες ένας σύντροφος χειραγωγεί μια γυναίκα για να την εμποδίσει να φύγει, σύμφωνα με το The Conversation.
Σήμερα, η Κόστα Ρίκα έχει χαμηλότερο ποσοστό γυναικοκτονίας από τις γειτονικές της Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ και Μεξικό.
Δεδομένου ότι οι περισσότερες γυναικοκτονίες διαπράττονται από νυν ή πρώην συζύγους ή στενούς συντρόφους, η αντιμετώπιση της τοξικής αρρενωπότητας και η προώθηση της ισότητας των φύλων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Το γεγονός ότι στην ελληνική δικαιοσύνη ο όρος «γυναικοκτονία» δεν αναγνωρίζεται νομικά, αποτελεί εμπόδιο στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και στη χάραξη πολιτικών που ενισχύουν την ισότητα των φύλων.

Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό της αύξησης της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας:

Νομοθεσία:
Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον πρώτο νόμο σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος περιλαμβάνει την ποινικοποίηση του βιασμού, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και της βίας στον κυβερνοχώρο.

Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης:
Η προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης το 2023 σηματοδότησε μια σημαντική δέσμευση για την εξάλειψη της βίας λόγω φύλου στα κράτη μέλη της.

Χρηματοδότηση και Υποστήριξη:
Η ΕΕ παρέχει σημαντική χρηματοδότηση για έργα που αντιμετωπίζουν τη βία λόγω φύλου μέσω προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα Daphne του Προγράμματος Ιθαγένεια, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες.
Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξήσει τη χρηματοδότηση για καταφύγια ενδοοικογενειακής βίας και υπηρεσίες υποστήριξης.
Η Γερμανία διέθεσε επιπλέον 120 εκατομμύρια ευρώ σε τέτοιες υπηρεσίες το 2020.

Συλλογή και έρευνα δεδομένων: Η ΕΕ ενισχύει τη συλλογή δεδομένων μέσω ερευνών και διοικητικών δεδομένων που καταγράφονται από τις εθνικές αρχές για να διασφαλίσει καλύτερες πολιτικές και νομικές απαντήσεις.
Γραμμές βοήθειας και γραμμές βοήθειας:
Πολλές χώρες επέκτειναν τις γραμμές βοήθειας για να παρέχουν άμεση υποστήριξη στα θύματα. Για παράδειγμα, η Γαλλία εισήγαγε μια υπηρεσία SMS για τη διακριτική αναφορά της ενδοοικογενειακής βίας.

Εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού:
Χώρες όπως η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκινήσει εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και την ενθάρρυνση των θυμάτων να αναζητήσουν βοήθεια.

Συμπεράσματα

Το φύλο και η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.
Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου κρίσιμου ζητήματος απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση και επείγουσα προσοχή, συνεχείς και ενισχυμένες κοινές προσπάθειες από τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και τις κοινότητες: Χρειάζεται...
- τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων,
- την αύξηση της χρηματοδότησης για υπηρεσίες υποστήριξης,
- την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και
- την αλλαγή της κοινωνικής στάσης με το ευρύ κοινό.
- Εκστρατείες ευαισθητοποίησης που είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση του πληθυσμού σχετικά με τα σημάδια κακοποίησης και τη σημασία της αναζήτησης βοήθειας προς την κατεύθυνση της αλλαγής των κοινωνικών αξιών, δομών και θεσμών που προωθούν τις διαφορές μεταξύ των φύλων και άλλων κοινωνικών ανισοτήτων και ενθαρρύνουν την κακοποίηση.
- Η συνεχής παρακολούθηση,
- η ενίσχυση των νομικών πλαισίων και
- η προώθηση μιας κοινωνικής στροφής προς τη μηδενική ανοχή για τη βία με βάση το φύλο είναι ουσιαστικής σημασίας είναι εξίσου σημαντικές, όπως επίσης, 
- Γενική βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού,
- θεραπευτική αντιμετώπιση των θυμάτων ενδοοικογενειακής κακοποίησης και σπάσιμο του κύκλου της βίας, με την ταυτόχρονη υποστήριξη της οικογένειας στο σύνολό της.
- Η υιοθέτηση στρατηγικών σεβασμού και προστασίας των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων,
- η εφαρμογή ευεργετικών κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών ή,
- η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αντίστοιχους τομείς με ίση πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, απασχόληση (μέτρα κατά της ανεργίας), στέγαση.  κοινωνικές υπηρεσίες, πρόνοια, θεωρούνται κρίσιμες, όπως και...
- η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων, ώστε να μειωθεί η συγκέντρωση των απόρων και πολιτών χαμηλού εισοδήματος σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και... 
- η μείωση του περιβαλλοντικού κινδύνου .
Οι ΜΚΟ και η κοινωνία γενικότερα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες και να παρέχουν λύσεις, επιλογές και ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή και επαρκή υποστήριξη στα θύματα.

Πηγές για την σύνταξη του άρθρου: 

- Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βία κατά των γυναικών.
- Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA)
- Εθνικές στατιστικές υπηρεσίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας
- Εθνικές στατιστικές από το ελληνικό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
- Αναφορές από μεγάλες ΜΚΟ όπως η UNICEF International Amnesty, WAVE (Women Against Violence Europe) και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).
- Η UNRIC (Περιφερειακό Κέντρο Πληροφοριών των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ευρώπη) εκθέσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της βίας και των συγκρούσεων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) (WOMEN AGAINST VIOLENCE EUROPE) (WOMEN AGAINST VIOLENCE EUROPE) (UNRIC).
- Κέντρο Διοτίμα, 2023, Ορολογίες. Ανακτήθηκε από το https://diotima.org.gr
- ΕΚΚΕ, 2023, «Βία με βάση το φύλο κατά των γυναικών και άλλες μορφές διαπροσωπικής βίας στην Ελλάδα (GBV-EL)»
- Παγιδευμένοι στο σκοτάδι: Οι γυναίκες στην Ευρώπη ανυπεράσπιστες ενάντια στη βία λόγω φύλου, 8 Απριλίου 2024. Ανακτήθηκε από https://miir.gr/pagideymenes-sto-skotadi/
- Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)
- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Αλεξία Κοσίνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης