Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Monero: Γιατί είναι το αγαπημένο κρυπτονόμισμα των hacker - Πού υπερέχει έναντι του Bitcoin

Monero: Γιατί είναι το αγαπημένο κρυπτονόμισμα των hacker - Πού υπερέχει έναντι του Bitcoin
Ενώ το Bitcoin κατά τη διενέργεια συναλλαγών αφήνει ίχνη στο Blockchain, το Monero είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να είναι… αόρατο
Σχετικά Άρθρα

Tο αναδυόμενο κρυπτονόμισμα Monero αναδεικνύεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των κακόβουλων χρηστών του Διαδικτύου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.
Ως γνωστόν, για τους εγκληματίες που επιδιώκουν να «ξεπλένουν» τα κέρδη τους μέσω Ίντερνετ το Bitcoin ανέκαθεν αποτελούσε μια… επιλογή.
Ωστόσο, πλέον, τις προτιμήσεις τους συγκεντρώνει ένα άλλο κρυπτονόμισμα: το Monero.
Γιατί; Διότι έχει ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα.
Ενώ το Bitcoin κατά τη διενέργεια συναλλαγών αφήνει ίχνη στο Blockchain, το Monero είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αποκρύπτει τόσο τον αποστολέα και όσο τον παραλήπτη, καθώς και το ποσό της συναλλαγής.
Ως εκ τούτου, είναι περιζήτητο μεταξύ των κυβερνοεγκληματιών που χακάρουν μεγάλες βιομηχανίες και μετά ζητούν ransomware – αλλά και γενικότερα.
Η περίπτωση του αγωγού της Colonial Pipeline είναι χαρακτηριστική, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός της Colonial Pipeline είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Νοτιοανατολικής Ακτής των ΗΠΑ.
«Έχουμε δει ομάδες κακόβουλων χρηστών να επιλέγουν ειδικά το Monero» δήλωσε ο Bryce Webster-Jacobsen, διευθυντής Πληροφοριών στην GroupSense, μια ομάδα κυβερνοασφάλειας που βοήθησε μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Η διαβόητη ρωσική ομάδα REvil που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην εταιρεία παραγωγής προϊόντων κρέατος JBS δεν δέχεται πλέον ως επιλογή πληρωμής τα bitcoin, παρά μόνο monero, σύμφωνα με τον Brett Callow, αναλυτή απειλών στο Emsisoft.

Περίπου 10% έως 20% των λύτρων πληρώνονται σε Μonero

Ο Justin Ehrenhofer, ειδικός σε θέματα κρυπτονομισμάτων και μέλος της κοινότητας προγραμματιστών monero, δήλωσε στις αρχές του 2020 ότι η χρήση του από συμμορίες ransomware ήταν «σφάλμα στρογγυλοποίησης».
Σήμερα υπολογίζει ότι περίπου 10% έως 20% των λύτρων πληρώνονται σε Μonero και ότι ο αριθμός πιθανότατα θα αυξηθεί στο 50% μέχρι το τέλος του έτους.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_9593ee40-d34b-11eb-b434-ebcbd389b21a-standard.png
Το Monero κυκλοφόρησε ως project ανοιχτού κώδικα το 2014 από τον χρήστη ενός φόρουμ bitcoin με το ψευδώνυμο «thankfulfortoday».
Στο μανιφέστο του, αφού επέκρινε το Bitcoin, υποστηρίζοντας πως το βασικό ελάττωμά του είναι η ιχνηλασιμότητά του, ανέφερε ότι το Monerο πρέπει να προσομοιάζει με τα μετρητά.
Το Monero είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα.
Δεν πρόκειται για ένα απλό αντίγραφο του Bitcoin, διότι οι προγραμματιστές του έχουν προβεί σε ορισμένες βασικές ενέργειες προγραμματισμού, οι οποίες εκτός των άλλων έχουν ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση της απόλυτης ανωνυμίας των συναλλαγών.
Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται καλύτερα το απόρρητο του χρήστη σε σχέση π.χ. με το Bitcoin. Επιπλέον, η δυσκολία εξόρυξης και το μέγεθος των μπλοκ αναπροσαρμόζεται συνεχώς.
Ο όρος «Monero» προέρχεται από την τεχνητή γλώσσα Εσπεράντο και σημαίνει «νόμισμα», αλλά και «κέρμα».

Το προφίλ του νομίσματος

Η αξία του XMR (Monero), όπως και πολλών άλλων ψηφιακών νομισμάτων, αυξήθηκε σημαντικά
Η κεφαλαιακή αξία του νομίσματος ξεπέρασε τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα να συγκαταλέγεται στα πιο κεφαλαιοποιημένα ψηφιακά νομίσματα.
Ο καθημερινός όγκος συναλλαγών κυμαίνεται στο ποσό των 144.000.000 δολαρίων ΗΠΑ και αυτή την περίοδο κυκλοφορούν στην αγορά 17.936.411 XMR.
Στην κατάταξη των νομισμάτων με δυνατότητα εξόρυξης του ιστότοπου coinmarketcap.com, το νόμισμα XMR καταλαμβάνει την αξιοσέβαστη δέκατη τρίτη θέση.
Ο δρ Tom Robinson, επικεφαλής συνιδρυτής της ομάδας πληροφοριών blockchain Elliptic, δήλωσε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός αγορών στο Dark Web γίνεται αποκλειστικά με Μonero: από όπλα έως ναρκωτικά.
Η απουσία ψηφιακού ίχνους για το Μonero απασχολεί τις αρχές.
Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ προσέφερε αμοιβή ύψους 625.000 δολαρίων για όσους προγραμματιστές κατόρθωναν να αναπτύξουν εργαλεία για τον εντοπισμό των Μonero.
Σε ανάλογες ενέργειες έχει προβεί και η Europol.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρότι η νομοθεσία ακόμη δεν ξεχωρίζει τα κρυπτονομίσματα, μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων αποφεύγουν να προσφέρουν ως συναλλακτικό μέσο το Monero, επειδή φοβούνται πως θα προσελκύσουν την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης