Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Σήμα νίκης - Υπέρ του Donald Trump οι 50 εκατομμύρια ψηφοφόροι που κατέχουν cryptos – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές μετά τις προεδρικές εκλογές

Σήμα νίκης - Υπέρ του Donald Trump οι 50 εκατομμύρια ψηφοφόροι που κατέχουν cryptos – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές μετά τις προεδρικές εκλογές
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει κάνει μια αξιοσημείωτη στροφή προς τις πολιτικές υπέρ της κρυπτογράφησης και αυτό αναμένεται να βαρύνει στην ψήφο των κατόχων cryptos σε αντίθεση με την αβεβαιότητα που επικρατεί από την πλευρά των Δημοκρατικών
Τα επιτελεία των Harris και Τrump επεξεργάζονται τις θέσεις σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων καθώς αυτά τέθηκαν στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές εξελίξεις ήταν η διευρυνόμενη αποδοχή των κρυπτονομισμάτων σε όλο το πολιτικό φάσμα στις ΗΠΑ - σε σημείο όπου οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο θα μπορούσαν να είναι μια κομβική στιγμή για τα ψηφιακά νομίσματα και τον ρόλο τους στην οικονομία.
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει κάνει μια αξιοσημείωτη στροφή προς τις πολιτικές υπέρ της κρυπτογράφησης και αυτό αναμένεται να βαρύνει στην ψήφο των κατόχων cryptos.
Κάποτε έντονος επικριτής της κρυπτογράφησης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, έχει εμφανιστεί διαπρύσιος οπαδός τους σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο.
Ενώ ορισμένοι μπορεί να θεωρήσουν αυτή τη στάση ως απλό οπορτουνισμό, αντανακλά την αυξανόμενη επιρροή των cryptos και της αναγνώρισης της δυνατότητάς τους να αναδιαμορφώσουν το οικονομικό τοπίο.
«Η βασική πεποίθηση του Trump για ''πρώτα η Αμερική'', κατά την άποψή μου, μεταφράζεται σε αυτόν που θέλει να βεβαιωθεί ότι η βιομηχανία κρυπτογράφησης - που εξοστρακίστηκε τα τελευταία χρόνια - μπορεί να ευδοκιμήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να καθοδηγήσει τις παγκόσμιες εξελίξεις», δήλωσε ο Juan M. Villaverde, αναλυτής κρυπτογράφησης στην πλατφόρμα Weiss.

Υστερούν οι Δημοκρατικοί

Ενώ η στάση των Ρεπουμπλικανών για τα κρυπτονομίσματα έχει αποκρυσταλλωθεί, η προσέγγιση των Δημοκρατικών παραμένει λιγότερο συγκεκριμένη.
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris, η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, έχει σηματοδοτήσει την επιθυμία να «αναθερμάνει τις σχέσεις» με τη βιομηχανία κρυπτογράφησης, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες πολιτικές με τις οποίες να ανοίξει διάλογο με την κοινότητα της κρυπτογράφησης.
Η επιλογή του Tim Walz ως υποψηφίου του Harris για τη θέση του αντιπροέδρου προσθέτει άλλο ένα επίπεδο αβεβαιότητας.
Ο Walz, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, δεν υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα στις συζητήσεις για τα κρυπτονομίσματα σε εθνικό επίπεδο.
Το παρελθόν του υποδηλώνει μια προσεκτική προσέγγιση, με ορισμένες παρεμβάσεις του να δείχνουν ότι έχει πιέσει για πιο αυστηρή νομοθεσία για τον κλάδο της κρυπτογράφησης.
Ωστόσο, η κύρια εστίασή του φαίνεται να είναι στις κοινωνικές πολιτικές και όχι σε οικονομικά ή τεχνολογικά ζητήματα.

Ο Villaverde σημείωσε: Προφανώς, εάν νικήσουν οι Δημοκρατικοί, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν την αγορά της κρυπτογράφησης παραμένει λίγο θολός.
Νομίζω ότι βλέπουμε βήματα προς μια αναθέρμανση των σχέσεων όπως είπε η Kamala Harris, αλλά το γεγονός ότι δεν έχουμε δει συγκεκριμένες πολιτικές σημαίνει πολλά....
Η έλλειψη σαφήνειας από το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ανησυχητική για πολλούς στην κοινότητα κρυπτογράφησης.
Ενώ υπάρχει ελπίδα για μια πιο ευνοϊκή στάση, η απουσία συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής αφήνει περιθώρια για αβεβαιότητα.
Για παράδειγμα, ποιος θα γίνει ο κύριος σύμβουλος της Harris σε οικονομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης κρυπτονομισμάτων, είναι ένα ερώτημα.
Ωστόσο, η πολιτική πραγματικότητα μπορεί να αναγκάσει μια πιο φιλική προς τα κρυπτονομίσματα προσέγγιση από την Ουάσιγκτον, ανεξάρτητα από το ποιος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνει ο Villaverde: Μπορεί να ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά στους πολιτικούς αρέσει να... εκλέγονται, και γι' αυτούς, το βασικό είναι ότι 50 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέχουν cryptos.
Αυτό είναι ένα μεγάλο μπλοκ φηφοφοορών, το οποίο θα καθορίσει τις εξελίξεις σε μια προεκλογική εκστρατεία όπου τα ποσοστά των ψηφοφόρων είναι κοντά.
Αυτός ο πολιτικός υπολογισμός θα μπορούσε να ωθήσει μια κυβέρνηση Δημοκρατικών προς πιο υποστηρικτικές πολιτικές κρυπτογράφησης, αν και ίσως όχι τόσο ενθουσιώδη όσο των Ρεπουμπλικανών
Η προσθήκη του Walz, με την εστίασή του στις κοινωνικές πολιτικές, μπορεί να μην αλλάζει σημαντικά αυτή τη δυναμική, αλλά υπογραμμίζει την ανάγκη για την κοινότητα κρυπτογράφησης να συνεργαστεί με ένα ευρύ φάσμα πολιτικών προσωπικοτήτων για να υποστηρίξει ευνοϊκές πολιτικές.
Καθώς προχωρά η προεδρική εκστρατεία των ΗΠΑ, θα είναι σημαντικό να pαρακολουθούμε δηλώσεις ή προτάσεις πολιτικής από τους Harris-Walz σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain.
Η προσέγγισή τους θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά το ρυθμιστικό τοπίο για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης.
Η μετεκλογική έκρηξη της αγοράς κρυπτογράφησης είναι κάτι περισσότερο από διαφημιστική εκστρατεία... αλλά θα έχει συνέπειες στην οικονομία.

Η άνοδος που αναμένεται

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν σημαντική άνοδο στην αγορά κρυπτογράφησης μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
«Οι εκλογές συνήθως ξεκαθαρίζουν την κερδοσκοπική αβεβαιότητα στην αγορά, επομένως θα δούμε σοβαρό «moonage» [δηλαδή, ανοδικό κύμα των τιμών] μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου», δήλωσε ο Bruce Ng, ανώτερος αναλυτής κρυπτογράφησης στη Weiss Ratings.
Ο Ng λέει ότι το bitcoin (BTCUSD) πρέπει να φτάσει τα 80.000 δολ. για να προσεγγίσει στο υψηλό όλων των εποχών, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό.
Στα 100.000 δολάρια, προσθέτει, «τα χρήματα από τους μικρούς επενδυτές θα αρχίσουν να συσσωρεύονται».
Αν και αυτές οι αποτιμήσεις μπορεί να φαίνονται αισιόδοξες, βασίζονται σε παράγοντες πέρα από πολιτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων μειώσεων επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τις εξελίξεις στα κεφάλαια που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων και των ευρύτερων οικονομικών τάσεων - όλα αυτά δείχνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της κρυπτογράφησης.

Πιθανές παγίδες και αλλαγές παιχνιδιού

Ενώ η συνολική προοπτική για τα κρυπτονομίσματα φαίνεται θετική, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους πιθανούς κινδύνους και τις μεταβλητές.
Μια νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη αστάθεια, ειδικά εάν ο Gary Gensler παραμείνει στο τιμόνι της SEC.
«Εάν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, θα υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη πτώση λόγω του ότι ο Gary Gensler (που δεν θεωρείται οπαδός της κρυπτογράφησης) συνεχίζει να είναι ο επικεφαλής της SEC», προβλέπει ο Villaverde.
«Συνήθως οι αγορές θα ανακάμψουν και θα αυτό θα γίνει από το πρώτο εξάμηνο του 2025».
Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την αγορά κρυπτογράφησης υποδηλώνουν ισχυρή ανάπτυξη το 2025 και μετά:
Εγκρίσεις ETF: Οι πρόσφατες εγκρίσεις των ETFs bitcoin άνοιξαν τις πόρτες της αγοράς θεσμικούς επενδυτές, καθιστώντας τα κρυπτονομίσματα πιο προσιτά στην παραδοσιακού τύπου χρηματοδότηση.
Αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve: Η προσδοκία για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις στην αγορά της κρυπτογράφησης.
Η θετική στάση των νεώτερων γενεών: Οι νεότερες γενιές θεωρούν όλο και περισσότερο την κρυπτογράφηση ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Αυτή η αλλαγή προοπτικής είναι πιθανό να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη υιοθέτηση και επενδύσεις.
Τεχνολογικές εξελίξεις: Η συνεχής βελτίωση της τεχνολογίας blockchain, συμπεριλαμβανομένων λύσεων επεκτασιμότητας και νέων εφαρμογών, πιθανότατα θα τροφοδοτήσει την καινοτομία και την υιοθέτηση της εν λόγω τεχνολογίας στα επόμενα χρόνια.
Παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες: Ως παραδοσιακά νομίσματα αντιμετωπίζουν προκλήσεις, τα κρυπτονομίσματα μπορεί όλο και περισσότερο να θεωρούνται ως μέσα αποθήκευσης αξίας και αντιστάθμισης κινδύνου έναντι της οικονομικής αβεβαιότητας.
Η βραχυπρόθεσμη αστάθεια είναι πάντα μια ανησυχία, αλλά οι τρέχουσες τάσεις δείχνουν ότι τα κρυπτονομίσματα διαδραματίζουν ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα.
Είτε κάποιος είναι βετεράνος της κρυπτογράφησης είτε νεοφερμένος, να δώσει προσοχή στο εξής:Η εκλογική περίοδος θα μπορούσε να είναι η αρχή της πιο σημαντικής περιόδου για τον κλάδο της κρυπτογράφησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης