Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΕ - Μάστιγα για την Ελλάδα η διαφθορά - Να αυξηθεί η εποπτεία χρηματοδότησης των κομμάτων - Χάνονται 120 δισ. από τα ευρωπαϊκά ταμεία ετησίως

ΕΕ - Μάστιγα για την Ελλάδα η διαφθορά - Να αυξηθεί η εποπτεία χρηματοδότησης των κομμάτων - Χάνονται 120 δισ. από τα ευρωπαϊκά ταμεία ετησίως
Κόλαφος για τα ευρωπαϊκά κράτη η μελέτη της Κομισιόν
Mάστιγα για την Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούν τα φαινόμενα διαφθοράς, σύμφωνα με την απόλυτη πλειοψηφία των Ελλήνων.
Όπως αποκαλύπτει η σχετική μελέτη της Κομισιόν, το 99% των Ελλήνων πολιτών παραδέχεται πως η διαφθορά συνιστά μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κρούσματα διαφθοράς στην Ελλάδα δεν σταματούν στη δημόσια διοίκηση, αλλά αντίθετα συναντώνται ευρέως και στους φορείς πάταξης της διαφθοράς.
Κατά την Κομισιόν, παρά το γεγονός πως έχουν γίνει ορισμένα βήματα προόδου για την ανάσχεση του φαινομένου, οι διαδικασίες αντιμετώπισης παραμένουν εξαιρετικά περίπλοκες.
Όπως προειδοποιεί η Κομισιόν, το σύστημα των δημοσίων συμβάσεων χρήζει άμεσης ενίσχυσης της εποπτείας, αφού συνοδεύεται από σοβαρούς κίνδυνους.
Όπως τονίζεται σε άλλο σημείο της έκθεσης, στην κατεύθυνση ανάσχεσης της διαφθοράς στην Ελλάδα, πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως:
- Ενίσχυση της εποπτείας της χρηματοδότησης των κομμάτων
- Επανεξέταση του θέματος της βουλευτικής ασυλίας
Σε ό,τι αφορά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν είναι κόλαφος, αφού τα κρούσματα διαφθοράς στερούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία ποσό ύψους 120 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι η διαφθορά είναι εκτεταμμένη στη χώρα τους, ενώ 4 από τις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν τη διαφθορά ως εμπόδιο για να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη.
Η έκθεση της Κομισιόν πραγματοποιήθηκε και στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης