Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ – Στο 1,1% υποχώρησε ο αποπληθωρισμός τον Ιούνιο στην Ελλάδα – Στο 1,5% ο εναρμονισμένος αποπληθωρισμός

ΕΛΣΤΑΤ – Στο 1,1% υποχώρησε ο αποπληθωρισμός τον Ιούνιο στην Ελλάδα – Στο 1,5% ο εναρμονισμένος αποπληθωρισμός
Τον Μάιο είχε καταγραφεί αποπληθωρισμός 2,2%
Αποπληθωρισμός 1,1% καταγράφηκε τον Ιούνιο στην Ελλάδα έναντι αποπληθωρισμού 2,2% τον Μάιο, ενώ ο εναρμονισμένος αποπληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή Ιουνίου 2014 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2013 προκύπτει µείωση 1,1%, έναντι µείωσης 0,4%, που είχε καταγραφεί κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.
Ο Γενικός Δείκτης σε σύγκριση µε τον Μάιο 2014 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι µείωσης 0,2% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.
Ο µέσος ∆είκτης του δωδεκαµήνου Ιουλίου 2013 – Ιουνίου 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2012-2013 παρουσίασε µείωση 1,5%, έναντι αύξησης 0,5%, που σηµειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούµενο δωδεκάµηνο.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η µείωση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή κατά 1,1% τον µήνα Ιούνιο 2014 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη του Ιουνίου 2013, οφείλεται στις εξής µεταβολές:

1. Από τις µειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 3,0% της οµάδας «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δηµητριακά και παρασκευάσµατα, κρέατα γενικά, ζάχαρη και µεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυµοί φρούτων. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από τη αύξηση των τιµών στα γαλακτοκοµικά και αυγά και στο ελαιόλαδο.
β) Κατά 1,8% της οµάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω µείωσης των τιµών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
γ) Κατά 0,4% της οµάδας «Στέγαση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρµανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στον ηλεκτρισµό.
δ) Κατά 1,0% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα έπιπλα-καλύµµατα δαπέδου και είδη κλινοστρωµνής-λευκά είδη.
ε) Κατά 2,3% της οµάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών του οπτικοακουστικού εξοπλισµού-υπολογιστών, των ειδών αναψυχής και του πακέτου διακοπών.
στ) Κατά 3,9% της οµάδας «Εκπαίδευση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
ζ) Κατά 1,4% της οµάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα ξενοδοχεία.
η) Κατά 2,9% της οµάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των κουρείων-κοµµωτηρίων, των ειδών ατοµικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 1,6% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών των τσιγάρων.
β) Κατά 2,1% της οµάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως της συµµετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιµές των φαρµάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
γ) Κατά 0,6% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα καύσιµα αυτοκινήτου(βενζίνη) και στα εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στα αυτοκίνητα.
δ) Κατά 0,1% της οµάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών των ταχυδροµικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Εναρµονισµένoς ∆είκτης Τιµών Καταναλωτή παρουσίασε µείωση 1,5% τον Ιούνιο φέτος, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013 και έναντι µείωσης 0,3% που είχε καταγραφεί κατά την σύγκριση του μηνός Ιουνίου τα έτη 2013 προς το 2012.
Σε σύγκριση µε τον Μάιο 2014 ήταν αυξημένος κατά 0,5%, ενώ στο δωδεκαµήνου Ιουλίου 2013 – Ιουνίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο ∆είκτη του δωδεκαµήνου Ιουλίου 2012 – Ιουνίου 2013 παρουσίασε µείωση 1,5%, έναντι αύξησης 0,2%, που σηµειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούµενων δωδεκαµήνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης