Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Ορατός ο κίνδυνος οικονομικού κραχ για την Ελλάδα - Ορόσημο η 25η Φεβρουαρίου

Bloomberg: Ορατός ο κίνδυνος οικονομικού κραχ για την Ελλάδα - Ορόσημο η 25η Φεβρουαρίου
«Καταλυτική η αύξηση του ορίου δανεισμού της Ελλάδας μέσω έντοκων γραμματίων»
Με το φάσμα του… οικονομικού κραχ απειλείται η Ελλάδα, καθώς έως τις 25 Φεβρουαρίου κινδυνεύει να ξεμείνει από… χρήματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η Ελλάδα κινδυνεύει με… ταμειακό κραχ έως τις 25 Φεβρουαρίου, καθώς δίχως τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, «εάν δεν υπάρξει αύξηση του ορίου δανεισμού της Ελλάδας μέσω έντοκων γραμματίων, η κυβέρνηση ενδέχεται να ξεμείνει από χρήματα στις 25 Φεβρουαρίου».
Ας σημειωθεί πως το ανώτατο όριο δανεισμού της Ελλάδας μέσω έντοκων γραμματίων βρίσκεται στα 15 δισ. ευρώ.
«Εάν δεν αυξηθεί κατά 10 δισ. ευρώ, ήτοι στα 25 δισ. ευρώ, η Ελλάδα κινδυνεύει με ταμειακό κραχ» σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
«Εάν ο Αλέξης Τσίπρας αρνηθεί την αποδοχή νέου δανείου από την Ε.Ε. ενδέχεται να υπάρξει ταμειακό κραχ τον επόμενο μήνα (Μάρτιο)» προειδοποιούν δύο έτερες πηγές, οι οποίες δηλώνουν γνώστες της χρηματοδοτικής κατάστασης της Ελλάδας.
Πάντως χθες, οι Financial Times μετέδωσαν πως η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα του Γ. Βαρουφάκη για αύξηση του ορίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού στα 25 δισ. ευρώ.
Αύριο ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Wolfgang Schaeuble, στο Βερολίνο, έχοντας την ευκαιρία να φθάσει σε ένα προσωρινό deal, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος του κραχ.
«Η Καγκελάριος Merkel περιμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg, ανώνυμη πηγή του Βερολίνου.
Ας σημειωθεί πως σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κατόπιν της συνάντησης με τον M. Draghi υποστήριξε πως πιστεύει ότι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της ΕΚΤ.
«Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας…
Η ΕΚΤ να θα κάνει ότι χρειαστεί (whatever it takes) για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρουφάκης.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, καθώς και με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουμε επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.



Βέτο της ΕΚΤ στην Ελλάδα - Δεν εγκρίνει την αύξηση κατά 10 δισ. του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η ΕΚΤ απειλεί να αφήσει την Ελλάδα χωρίς καμία πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης, όταν λήξει, στις 28 Φεβρουαρίου 2015, το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκρίνει την αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους το εξής:
Η Ελλάδα να αυξήσει κατά 10 δισ. ευρώ το όριο έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, ως χρηματοδότηση - γέφυρα για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, για τους επόμενους τρεις μήνες.
Όμως η ΕΚΤ δεν φαίνεται πρόθυμη να εγκρίνει την αύξηση του ορίου, κατά 10 δισ. ευρώ, των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, όπως επιβεβαιώνουν στους Financial Times, δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
"Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ και η ΕΚΤ θα παίξει σκληρό παιχνίδι", δηλώνει στους Financial Times κορυφαία ευρωπαϊκή πηγή.
Χωρίς εκδόσεις εντόκων γραμματίων, η Ελλάδα θα εξέλθει από το πακέτο διάσωσης, χωρίς καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, οπότε και η χώρα έλαβε το πρώτο πακέτο διάσωσης.
Όπως προειδοποιούν οι Financial Times, η στάση αυτή της ΕΚΤ αυξάνει τον κίνδυνο αντιπαράθεσης μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της.
Εάν αυτή η αντιπαράθεση δεν αποκλιμακωθεί, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστότητα μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Ταυτόχρονα, αν αυτό συμβεί, τότε θα πληγεί κάθε αίσθημα αισιοδοξίας στους κύκλους των επενδυτών, σε ό,τι αφορά το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης που προτείνει η Αθήνα.
H ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια από τους εταίρους έως και τον Ιούνιο.
Ωστόσο, αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εκφράζουν φόβους πως, χωρίς πρόγραμμα, ο πανικός θα επιστρέψει στις αγορές, ενώ δεν θα μπορούν να αποφευχθούν φαινόμενα, όπως το bank run.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναμένεται να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε ο τελευταίος να ζητήσει από την Ευρωζώνη μια τεχνικής φύσεως παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως πιθανότατα θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup, την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό σχέδιο διάσωσης.
Aύριο Τετάρτη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, θα συναντηθεί στη Φρανκφούρτη με τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Eυρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν γνωρίσει τον Γ. Βαρουφάκη διαμηνύουν πως ο ίδιος επιμένει:
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγρλαμματος για πολιτικούς λόγους.
"(Oι Έλληνες) θεωρούν πως βρίσκονται σε μια αποστολή και δίνουν την εντύπωση πως είναι έτοιμοι να ρισκάρουν πολύ", δηλώνει στους Financial Times τραπεζίτης που συμμετείχε στις συναντήσεις του Γ. Βαρουφάκη στο Λονδίνο.
Mια ακόμη πιθανή πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα - σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα - είναι τα κέρδη ύψους 1,9 δισ. ευρώ που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στα χαρτοφυλάκιά της.
Με βάση τις συμφωνίες του 2012, τα 1,9 δισ. ευρώ πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα, αλλά ακόμη αυτό δεν έχει γίνει.
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαβεβαιώνουν πως αυτά τα κεφάλαια δεν αναμένεται να επιστραφούν στα κρατικά ταμεία της Ελλάδας, εάν η χώρα δεν καταλήξει σε μια ευρύτερη συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης