Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Ελλάδας προς την ΕΕ - Εξετάσεις για τα έσοδα θα δώσει 1η Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Ελλάδας προς την ΕΕ  - Εξετάσεις για τα έσοδα θα δώσει 1η Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες
Τι υποσχέσεις δίνει η Ελλάδα στους δανειστές για να λάβει τη γέφυρα
Εξετάσεις για την φοροεισπρακτική της ικανότητα και την δομική αναμόρφωση του κράτους θα δώσει το επόμενο εξάμηνο η κυβέρνηση και αν πετύχει τότε θα «διασώσει» τις απαραβίαστες για την ώρα «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει για μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικό και εργασιακά.
Πηγές που έζησαν και του σύνεγγυς τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους… θεσμούς και θα παραμείνουν σε ένταση μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στην πρόταση που θα καταθέσει σήμερα θα περιγράφει το σχέδιο για τη ριζική αναμόρφωση των μηχανισμών είσπραξης των φόρων και κυρίως του ΦΠΑ.
Στις εφορίες θα συσταθούν ειδικά τμήματα που θα αναλάβουν να αυξήσουν έως και 95% από 67% που είναι σήμερα, την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ ενώ σε εφαρμογή θα μπει και το «σχέδιο Νικολούδη» για την είσπραξη τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ από το μέτωπο της παραοικονομίας και της διαφθοράς.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές εξέτασαν μια προς μια τις εξαγγελίες των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι αυτές δεν πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο εξάμηνο καθώς θα οδηγήσουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό και πρωτογενή ελλείμματα.
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μικρότερα πλεονάσματα φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε συνδυασμό με τις φοροεισπρακτικές επιδόσεις θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί το νέο πρόγραμμα που θα ισχύσει μετά το μεταβατικό στάδιο το όποιο θα ξεκινήσει μετά τον Αύγουστο, υπό την προϋπόθεση ότι η θα γίνει αποδεκτό το αίτημα «γέφυρας» των έξι μηνών.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πάρει τελικώς τα 1,9 δις ευρώ που αφορούν στα κέρδη του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 7:01 18 Φεβρουαρίου 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης