Τελευταία Νέα
Οικονομία

W. Munchau: Η στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία είναι το plan B της ελληνικής κυβέρνησης;

W. Munchau: Η στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία είναι το plan B της ελληνικής κυβέρνησης;
O Τσίπρας δεν θα βρει τη σωτηρία στη Ρωσία γιατί ο ρώσος πρόεδρος δεν γνωρίζει πόσα δις ευρώ έχουν «βουλιάξει» στην Ελλάδα
Η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι το plan B; διερωτάται ο Wolfgang Munchau σε άρθρο του στους Financial Times.
«Ίσως το μάθουμε αυτό τελικά την ερχόμενη τετάρτη, μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα με τον πρόεδρο Putin» υποστηρίζει για να υπογραμμίσει ότι ο «Τσίπρας δεν θα βρει τη σωτηρία που αναζητά στη Ρωσία» γιατί ο ρώσος πρόεδρος δεν γνωρίζει πόσα δις ευρώ από την ευρωζώνη έχουν «βουλιάξει» στην Ελλάδα.
«Ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να μπαίνει στον πειρασμό να ακολουθήσει το σενάριο της πτώχευσης της χώρας, εξόδου από την ευρωζώνη και αναζήτηση χρηματοδότησης από τη Μόσχα για να αποφύγει την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος» αναφέρει ο αρθρογράφος λέγοντας ότι ως αντάλλαγμα ο έλληνας πρωθυπουργός θα προσφέρει στον Putin το βέτο της Ελλάδας στις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία για το Ουκρανικό ζήτημα.
Η Αθήνα θα μπορούσε να μποϊκοτάρει ακόμη τον αγωγό trans-Adriatic, 500 χλμ του οποίου προβλέπεται να περνά από την Ελλάδα, μέσω του οποίου η Ευρώπη ελπίζει να διακόψει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία μέσω του ρωσικού εδάφους.
«Όμως ο έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να βασίζεται στη Ρωσία γιατί η οικονομίας της είναι σε άσχημη κατάσταση» υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι οι κυρώσεις προς τη Ρωσία έχουν «σκοτώσει» τις επενδύσεις και την ανάπτυξη η οποία έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ καθοριστική ήταν και η μείωση της τιμής του πετρελαίου.
«Οι έλληνες πρέπει να το ξέρουν αυτό όταν αναζητούν δεσμούς με μια χώρα η οποία έχει δικά της οικονομικά προβλήματα να επιλύσει».
Και ο Munchau καταλήγει λέγοντας ότι «κίνδυνος λανθασμένων υπολογισμών είναι ορατός και η ευρωζώνη ίσως υποτιμήσει τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες ενός Grexit όμως και οι έλληνες ίσως υποτιμήσουν ένα πιθανό plan B με σύμμαχο τη Ρωσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης