Τελευταία Νέα
Οικονομία

H Eλλάδα χρωστάει 10 δισ. σε ΔΝΤ και ΕΕ; - Τι θα συμβεί σε περίπτωση μη πληρωμής;

H Eλλάδα χρωστάει 10 δισ. σε ΔΝΤ και ΕΕ;  - Τι θα συμβεί σε περίπτωση μη πληρωμής;
Η χώρα θα μπει σε περιπέτειες και η εμπειρία θα είναι πρωτόγνωρη...
Πληρωμές - μαρτύριο περιμένουν την Ελλάδα, που μέσα στη δίνη των πολιτικών εξελίξεων και της μηδενικής ρευστότητας στο εσωτερικό της χώρας θα πρέπει να βρει 10 δισ. ευρώ -πλέον των τόκων και των αναγκών για έντοκα - έως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές και να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Μόνο οι δόσεις που απομένουν προς το ΔΝΤ φτάνουν συνολικά τα 3,6 δισ. ευρώ, με την Αθήνα να ψάχνει απεγνωσμένα να βρει λεφτά για να πληρώσει το ενισχυμένο γραμμάτιο του 1,53 δισ. ευρώ που λήγει την Τρίτη 30 Ιουνίου.
Και να 'ταν μόνο αυτά τα λεφτά! Εκτός από το ΔΝΤ, με το… χέρι απλωμένο είναι και η ΕΚΤ, καθώς στις 20 Ιουλίου ωριμάζει το πρώτο «ακούρευτο» ομόλογο αξίας 3,45 δισ. ευρώ και τριάντα μέρες μετά το δεύτερο ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
Για τον προϋπολογισμό ο Ιούλιος είναι ο πιο επιβαρημένος μήνας του καλοκαιριού, δεδομένου ότι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες (ΔΝΤ, ΕΚΤ, τόκοι, ομόλογα εκτός PSI) φτάνουν τα 5,93 δισ. ευρώ και ακολουθούν ο Αύγουστος με 4,19 δισ. ευρώ, ο Σεπτέμβριος με 1,53 δισ. ευρώ, ο Οκτώβριος με 448 εκατ. ευρώ και ο Δεκέμβριος με 1,19 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο οφειλών του 2015 είναι 29,3 δισ. ευρώ, όταν όλο το 2016 είναι 5,6 δισ. ευρώ, το 2017 7,4 δισ. ευρώ ενώ για το 2018 έχουμε υποχρεώσεις μόνο 3,7 δισ. ευρώ.
Τα ποσά αυτά αντιπροσωπεύουν τις δανειακές ανάγκες που έχει η χώρα έως το 2018, οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν μόνο με ένα νέο δάνειο από τους πιστωτές αλλά και με ένα τρίτο Μνημόνιο.
Τώρα, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει τα λεφτά για να εξυπηρετήσει το χρέος, στην ερώτηση «τι πρόκειται να συμβεί αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ;» η μόνη σίγουρη απάντηση είναι ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες και η εμπειρία θα είναι πρωτόγνωρη.
Όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επαΐοντες, στα 70 χρόνια λειτουργίας του ΔΝΤ, καμιά χώρα με τα «στάνταρτ» της Ελλάδας δεν έχει χρεοκοπήσει εντός προγράμματος, και ως εκ τούτου δεν έχει χρειαστεί να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις του καταστατικού.
Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει.
Αν το Δημόσιο δεν προχωρήσει σε έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων για να μαζέψει την τετραπλή δόση που χρωστά στο ΔΝΤ, τότε θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις που ισχύουν στις περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμών. Συγκεκριμένα:
* Από τις 30 Ιουνίου και μετά η χώρα βρίσκεται τυπικά σε κατάσταση αθέτησης πληρωμής.
* Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης.
* Το Ταμείο σταματάει και επισήμως να συνεργάζεται με την Ελλάδα, εξέλιξη που θα επηρεάσει συνολικά τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πάσης φύσεως δανειστές της.
* Η Ελλάδα θα αποκλειστεί παντελώς από τις όποιες πηγές χρηματοδότησης ( Ε.Ε., ΕΤεΠ).
* Τα απόνερα του ΔΝΤ θα φτάσουν μέχρι την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν θα θεωρηθεί άμεσα χρεοκοπημένη, αλλά οι θεσμοί (ΕΚΤ, EFSF) της ζώνης του ευρώ θα θέσουν σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση μιας χρεοκοπίας χώρας-μέλους εντός του ευρώ.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης