Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκλωβισμένοι στο μνημόνιο - Αυξάνονται επικίνδυνα τα μέτρα από 5,4 σε 6,6 δισ - Ο Schaeuble ευτελίζει την λύση για το χρέος

Εγκλωβισμένοι στο μνημόνιο - Αυξάνονται επικίνδυνα τα μέτρα από 5,4 σε 6,6 δισ - Ο Schaeuble ευτελίζει την λύση για το χρέος
Τα 5,4 δισεκ. μέτρα θεωρούνται πρόταση που έχει απορριφθεί και το ερώτημα είναι θα φθάσουν τα 6,6 δισεκ. ή μπορεί να προσεγγίσουν και τα 7 δισεκ. τα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση;
(upd) Νέα κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης σήμερα 11 Απριλίου στις 18:00 μετά την εμπλοκή που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Η ελληνική κυβέρνηση επικοινωνεί ότι θα υπάρξει συμφωνία και γεφύρωση του χάσματος.
Να σημειωθεί ότι μετά από ολονύκτιο θρίλερ οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα στις 07:00 ενώ ξεκίνησαν στις 21:30 το βράδυ της Κυριακής.
Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος – δανειστών πραγματοποιούνται στην σκιά των δηλώσεων του Schaeuble  του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ο οποίος έριξε βόμβα στην κυριολεξία.
Τόνισε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ η κυβέρνηση πρόσφατα επικοινωνούσε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει την Κυριακή 10 Απριλίου ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Δεν τάχθηκε μόνο κατά της αναδιάρθρωσης με haircut αλλά γενικώς κατά οποιασδήποτε λύσης αναδιάρθρωσης.
Η στάση του Schaeuble και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ελληνική κυβέρνησης με τους δανειστές είτε αποτελούν μέσω πίεσης προς την Ελλάδα είτε αποκαλύπτουν τα πραγματικά σχέδια της ΕΕ.
Το ΔΝΤ θέλει ριζική αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Η Γερμανία δεν συζητάει καν οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους η εξέλιξη αυτή αποτελεί ριζική αλλαγή στην πολιτική γραμμή της Γερμανίας….που εξέταζε έστω και μια ήπια λύση όπως επιμήκυνση.
Το βασικότερο στοιχείο όλων είναι ότι σε όλα τα ανοικτά μέτωπα, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραβιάσει όλες τις αρχικές κόκκινες γραμμές.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις ο πήχης των μέτρων από 5,4 δισεκ. έχει εκτιναχθεί στα 6,6 με 7 δισεκ. ευρώ προσεγγίζουν τα 7,2 δισεκ. που ζητούσε το ΔΝΤ και αποτελούν την πιο ήπια πρόταση σε σχέση με τα 9 με 9,5 δισεκ. που αρχικώς είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο.
Θυμίζουμε ότι σε άρθρο του ο Thomsen του ΔΝΤ είχε αναφέρει ότι απαιτούνται μέτρα 9 με 9,5 δισεκ. ευρώ για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Ελλάδος και να εγκριθεί η αξιολόγηση ή γενναία αναδιάρθρωση του χρέους.
Το ΔΝΤ ζητάει πολλά και σκληρά μέτρα ή γενναία αναδιάρθρωση του χρέους και η ΕΕ αρχικώς εξέταζε λιγότερα μέτρα αλλά απέκλειε ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους.
Με βάση τους νέους συσχετισμούς…φαίνεται ότι ο στόχος του ΔΝΤ θα επιτευχθεί καθώς η ΕΕ άπαξ και δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε γενναία αναδιάρθρωση χρέους άρα συγκλίνει προς την γραμμή των σκληρότερων μέτρων.
Ήδη στο δημοσιονομικό κενό, αναζητούνται νέα 1,8 δισεκ. γιατί μέτρα όπως τέλος στις επιταγές δεν έγιναν αποδεκτά.
Ζητούνται μέτρα άμεσης απόδοσης.
Στο ασφαλιστικό ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες και στις επικουρικές αλλά και στις κύριες.
Στα κόκκινα δάνεια φαίνεται ότι περνάει η θέση της ΕΕ και του ΔΝΤ για απελευθέρωση των πάντων, θα πωλούνται όλα τα δάνεια αλλά τίθεται ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά σφικτό και όχι ελαστικό όπως αρχικώς είχε εκτιμηθεί.
Οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται πλήρως, θα εξαιρούνται ακίνητα κάτω των 200 χιλ ευρώ και εφόσον δεν υπάρχει εισόδημα από τον καταναλωτή.
Πρακτικά και η πρώτη κατοικία θα τεθεί σε πλειστηριασμό ενώ οι τράπεζες θα πουλάνε όλα τα δάνεια….

Το επικίνδυνο χρονοδιάγραμμα

Η κυβέρνηση σχεδίαζε την Κυριακή 10 Απριλίου να έχει κλείσει την συμφωνία και να εμφανιστεί στην σύνοδο του ΔΝΤ 15 με 17 Απριλίου με μια κοινή πρόταση ΕΕ και ΔΝΤ ώστε να εστιαστεί στο χρέος.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα 11 Απριλίου και η διαπραγμάτευση καθυστερήσει, είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία στην σύνοδο 15-17 Απριλίου του ΔΝΤ και θα χρειαστεί νέος κύκλος διαπραγματεύσεων Ελλάδος και δανειστών.
Συν τοις άλλοις μετά τις υποκλοπές των συνομιλιών του ΔΝΤ από την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι…το ΔΝΤ προετοιμάζει την εκδίκηση του.
Η αξιολόγηση ακόμη δεν έχει κλείσει, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα θα αποδειχθεί…πόσο παραβίασε η Ελλάδα τις κόκκινες γραμμές και κυρίως πόσο ανέβηκε ο πήχης των μέτρων.
Τα 5,4 δισεκ. μέτρα θεωρούνται πρόταση που έχει απορριφθεί και το ερώτημα είναι θα φθάσουν τα 6,6 δισεκ. ή μπορεί να προσεγγίσουν και τα 7 δισεκ. τα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση;

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 11 Απριλίου 02:24)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης