Τελευταία Νέα
Οικονομία

Express: Καταστροφή για την Ελλάδα εάν ΔΝΤ και ΕΕ δε συμφωνήσουν για το ζήτημα του χρέους

Express: Καταστροφή για την Ελλάδα εάν ΔΝΤ και ΕΕ δε συμφωνήσουν για το ζήτημα του χρέους
Μια ομάδα βορειοευρωπαϊκών χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία επιθυμεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας
Σε δύσκολη θέση συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα καθώς το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.
Η ανάγκη των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, καθώς το ΔΝΤ την καθιστά ως βασική προϋπόθεση για τη μετέπειτα συμμετοχή του στις τελευταίες συνομιλίες διάσωσης για την Ελλάδα.
Επίσης, ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα μπορούσαν να καταστήσουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για νέες πληρωμές δανείων.
Ωστόσο στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν υπήρξε συμφωνία. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters: «Υπάρχουν ακόμα σημαντικά κενά στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν σε υψηλότερο επίπεδο.
Μια ομάδα βορειοευρωπαϊκών χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία επιθυμεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας, πιστεύοντας ότι η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Αθήνα μπορεί να είναι πολύ επιεικής.
Οι ίδιες χώρες, ωστόσο, αντιτίθενται και σε μια σταθερή δέσμευση της ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, φοβούμενοι την αποδοκιμασία των ψηφοφόρων τους.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι, όταν εάν η Αθήνα λάβει μια συμφωνία χρέους, θα χάσει το κίνητρο να συνεχίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε: Το ΔΝΤ επιθυμεί αρχικά τη δέσμευση για τη μείωση του χρέους, ενώ άλλοι θα προτιμούσαν να είναι αυτό να γίνει το 2018, αναφερόμενος στο τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, λέει ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της - συμφωνώντας περισσότερες περικοπές στις συντάξεις, για παράδειγμα, και έχοντας ένα σχετικά μεγάλο κύριο πλεόνασμα του προϋπολογισμού, χωρίς να συμπεριλάβει τις επιστροφές χρέους πέρυσι.
Οι υποσχέσεις για την ελάφρυνση του χρέους βασίζονται σε συμφωνίες που πραγματοποίησε η Ευρωομάδα το Μάιο του περασμένου έτους σχετικά με την περίοδο χάριτος για δάνεια που συμβάλλουν στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών κάτω του 15%του ΑΕΠ μετά το 2018.
Το Eurogroup δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τα πιο δαπανηρά δάνεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα με φθηνότερη πίστωση στην Ευρωζώνη και να μεταφέρει τα κέρδη από ένα χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων που αγοράζονται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης ευρώ πίσω στην Αθήνα.
Αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν μόνο εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της μέχρι τα μέσα του 2018 και μόνο αν μια ανάλυση δείχνει ότι η Αθήνα χρειάζεται την ελάφρυνση του χρέους για να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα απαιτείται μείωση του χρέους ή τουλάχιστον μια σαφής υπόσχεση τώρα, ειδικά εάν η χώρα, η οποία έχει δημόσιο χρέος 197% του ΑΕΠ, πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης