Δάνεια 1,5 δις. για μισό εκατομμύριο αιτήσεις – Κλειδώνει η παράταση
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί περίπου 510.000 αιτήσεις ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας τα μεσάνυχτα της Παρασκευής οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 580.000.
Εάν δε το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει σε μίνι παράταση, έως τη Τρίτη 19 Ιανουαρίου όπως προσανατολίζεται, τότε θα υπάρξει πραγματική έκρηξη στον τελικό αριθμό που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Όσοι λάβουν τελικά το φθηνό κρατικό δάνειο, θα είναι λιγότεροι, καθώς θα εξεταστεί εάν πληρούν τα κριτήρια που τίθενται ενώ το ύψος της ενίσχυσης θα προκύψει μετά την έκδοση της απόφασης για τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα διαμορφωθεί το ποσό του δανείου που δικαιούνται.
Η αθρόα συμμετοχή των επιχειρήσεων έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το 50% του ποσού είναι κρατική επιχορήγηση και δεν επιστρέφεται.
Για την πέμπτη επιστρεπτέα το Υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει 1,5 δις ευρώ και μέχρι αυτή τη στιγμή αυτό που διαμηνύεται είναι ότι δεν θα αλλάξει το ύψος του ποσού, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα περάσουν από «κόσκινο» οι τελικοί δικαιούχοι.
Σημειώνεται ότι στον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ,όπου καταγράφηκε μεγάλο ενδιαφέρον ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις έφθασαν τις 448.203 ενώ το συνολικά ποσό που διατέθηκε έφθασε στα 2,17 δις . ευρώ και είναι το μεγαλύτερο που έχει διατεθεί μέχρι τώρα.
Μόλις 10 ευρώ επιστρεπτέα
Επισημαίνεται ότι εν εξελίξει κύκλος καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν και τον Σεπτέμβριο του 2020 ενώ κατοχυρώνεται η ενίσχυση των 1.000 ευρώ στην για την μαρίδα των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών. Η διαδικασία του συμψηφισμού θα ισχύσει μόνο για τις μεγάλες εταιρίες και από το ποσό της ενίσχυσης θα αφαιρεθεί η ρευστότητα που έλαβαν από τους προηγούμενους κύκλους.
Έτσι για την Ιστορία στην «4» υπήρξαν εταιρίες που έλαβαν ακόμη και 10 ευρώ επιστρεπτέα…
Με την επιστρεπτέα 5 θα μπει ομπρέλα προστασίας σε περίπου 700.000 εργαζόμενους,αφού όσοι χρηματοδοτηθούν είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας ώς το τέλος Ιουνίου.
Με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται εμμέσως η απασχόληση και μπαίνει ανάχωμα στην επαπειλούμενη αύξηση της ανεργίας. Πολύ γρήγορα θα κάνει την εμφάνιση της στον χάρτη και η επιστρεπτέα 6 αφού τα πλήγματα στη πραγματική οικονομία που προκαλεί η επέλαση της πανδημίας είναι πολύ ισχυρά. Αυτά σε συνδυασμό με τα αλυσιδωτά lockdown διατηρούν τις υψηλές ταχύτητες της ύφεσης για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Βαθειά ύφεση στο ά τρίμηνο του 2020
Αν και το οικονομικό επιτελείο εμμένει προς το παρόν τουλάχιστον στην εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 4,8% το τρέχον έτος ωστόσο αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι οι παράγοντες κλειδιά για τις εξελίξεις είναι η μεταβολή του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το «άνοιγμα» βασικών τομέων της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση το νέο σκηνικό δημιουργεί επισφάλειες για το χρόνο εκκίνησης και την ταχύτητα της ανάκαμψης.
Τον έντονο προβληματισμό του για το ενδεχόμενο μακράς διάρκειας παράταση της υγειονομικής κρίσης εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πάμε με πανδημία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς θα έχουμε σοβαρό θέμα όχι όμως χρεοκοπία».
Σημειώνεται ότι ο κεντρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης με τον οποίο έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός προβλέπει σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας από τον Απρίλιο με ταυτόχρονη απόσυρση των μέτρων στήριξης.
«Δεν υπάρχει plan B για την περίπτωση που η φωτιά δεν σβήσει το αργότερο έως τις αρχές του καλοκαιριού» έλεγε αρμόδια πηγή.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών