Τελικά όλα είναι πολιτική.
Η οικονομία είναι… πολιτική.
Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ… είναι πολιτική.
Οι αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης είναι… πολιτική.
Η ΕΚΤ σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει μια φόρμουλα ώστε να διασφαλίσει την Ελλάδα και ένα από τα σενάρια που εξετάζεται… είναι να αναγνωρίσει αρχές 2023 την γερμανική εταιρία αξιολογήσεων Scope Rating – παρά τις κατά καιρούς αντιφάσεις – ως επίσημο οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Σήμερα η ΕΚΤ αναγνωρίζει μόνο τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s όλες από τις ΗΠΑ και την DBRS από τον Καναδά.
Επίσης ένα κριτήριο που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ είναι ότι σταθμίζει στα κριτήρια της μόνο την υψηλότερη και όχι την χαμηλότερη βαθμολογία.
Ο γερμανικός οίκος Scope Rating δεν είναι αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει ότι αξιολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική αξιολόγηση investment grade αλλά η βαθμολογία της δεν προσμετράται από την ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι και η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.
Ποιο το σχέδιο;
Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι το επόμενο διάστημα οι αγορές και κερδοσκοπικά κεφάλαια θα επιχειρήσουν τα τεστάρουν τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων της ΕΚΤ.
Οι εύκολοι στόχοι είναι οι δύο πιο αδύναμες χώρες η Ελλάδα και η Ιταλία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει αναρριχηθεί στο 3,55% από 2,92% αλλά και με υψηλό έτους το 4,74%.
Δεν αποκλείεται προσεχώς να δούμε το ελληνικό 10ετές ομόλογο πάνω από 4%.
Κερδοσκοπικά κεφάλαια στο Λονδίνο φαίνεται να συντονίζονται ώστε να χτυπήσουν τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα…
Την μεν Ελλάδα λόγω της κλασικής αδύναμης θέσεως της και την Ιταλία λόγω των εκλογών και της νίκης της εθνικιστικής Δεξιάς.
Στην Ιταλία τα Αδέρφια για την Ιταλία της Meloni, η Lega του Salvini και η Forsa Italia του Berlusconi… θα συγκυβερνήσουν προσεγγίζοντας το 46% με 48%.
Η νέα πρωθυπουργός θα είναι η Meloni που ιδεολογικά προέρχεται από τον χώρο της εθνικιστικής Δεξιάς, όπως και ο Salvini.
To 10ετές ιταλικό ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 3,32% αφού η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι αδύναμες χώρες… αποτελούν στόχους των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.
Βέβαια η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 4% το 2022 σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό μεσοσταθμικά στο 8% με 9% θα μειώσει γρηγορότερα – λογιστικά εννοείται – την σχέση χρέους προς ΑΕΠ.
Πως σχεδιάζει να κινηθεί η ΕΚΤ;
Με βάση πληροφορίες η ΕΚΤ γνωρίζει ότι οι κερδοσκόποι θα επιχειρήσουν να τεστάρουν τον νέο μηχανισμό που έχει δημιουργήσει για να σταθεροποιήσει τις αποδόσεις των ομολόγων.
Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα.
Η ΕΚΤ… τον δημιούργησε για να μην ενεργοποιηθεί αλλά ως αποτρεπτικό μηχανισμό.
Επειδή ο νέος μηχανισμός έχει μνημονιακές ρήτρες όποια χώρα προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό – υποψήφια είναι η Ελλάδα και η Ιταλία – θα είναι απόδειξη αδυναμίας και πολιτικής αποτυχίας των κυβερνήσεων των χωρών αυτών.
Π.χ. εάν η Ελλάδα προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό της ΕΚΤ είναι σαν να αναγνωρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την οικονομική της αποτυχία και προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ο μηχανισμός της ΕΚΤ δημιουργήθηκε όχι για να ενεργοποιηθεί αλλά ως αποτρεπτικός μηχανισμός, εάν ενεργοποιηθεί η ΕΚΤ δεν έχει κανένα πρόβλημα αλλά το κράτος που θα προσφύγει θα έχει καταστραφεί πολιτικά….
Το εναλλακτικό σενάριο…
Επειδή λοιπόν όλα είναι πολιτική και η ΕΚΤ έχει γίνει όργανο – έως φερέφωνο πολιτικής…ασκώντας νομισματική πολιτική κατά το δοκούν… σχεδιάζει να αναγνωρίσει την Scope Rating αρχές του 2023 ώστε κάποια στιγμή μέσα στο 2023 ο γερμανικός οίκος να αναγνωρίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα…
Μπορεί για τα ομόλογα επί της ουσίας να μην έχει σημασία, γιατί η ΕΚΤ ήδη έχει αγοράσει 39 με 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων αλλά έχει υψηλή συμβολικότητα.
Ωστόσο σε όλα αυτά αντιδρά η Moody’s η οποία σημειωτέον βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές δηλαδή με την χαμηλότερη βαθμολογία από όλους τους οίκους αξιολόγησης.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι η Moody’s θα είναι ο τελευταίος οίκος που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade… μετά από χρόνια και εάν….
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών