Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόκληση από το ελληνικό δημόσιο που λειτουργεί ως κερδοσκόπος - Τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης, στο 8,18% για τις 24 δόσεις

Πρόκληση από το ελληνικό δημόσιο που λειτουργεί ως κερδοσκόπος - Τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης, στο 8,18% για τις 24 δόσεις
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τα 106,3 δισ. ευρώ του ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου μόνο το 4,6% ή 4,611 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση

«Φωτιά» παίρνουν τα επιτόκια στις οφειλές της πάγιας ρύθμισης καθώς αποσύρεται το δίχτυ προστασίας από το δημόσιο που τα κράτησε «παγωμένα» από το Νοέμβριο του 2022 μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις στις μηνιαίες δόσεις.
Οι φορολογούμενοι που εισέρχονται στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ ή κάποια άλλη φορολογική οφειλή, διαπιστώνουν ότι το ετήσιο επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης έχει αυξηθεί κατά 2,31 ποσοστιαίες μονάδες.

Στο 6,68% γα τις 12 δόσεις

Ειδικότερα, για τις 12 δόσεις της ρύθμισης το επιτόκιο έχει αυξηθεί στο 6,68% από 4,37%, ενώ όσοι επιλέγουν τις 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές) ή 48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές) επιβαρύνονται με επιτόκιο 8,18% από 5,87%.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις  το επιτόκιο στην πάγια ρύθμιση καθορίζεται από το αντίστοιχο των δανείων που επιβαρύνει τους αλληλόχρεους λογαριασμούς και ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Στο επιτόκιο αυτό, προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Παγωμένη η μηνιαία προσαύξηση

Αντίθετα με την πάγια ρύθμιση, το επιτόκιο των αρρύθμιστων οφειλών, η μηνιαία προσαύξηση δηλαδή που επιβάλλεται σε όσους αφήσουν μια δόση φόρων ή περισσότερες απλήρωτες έχει «παγώσει» έως τον Αύγουστο του 2025 στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή στο 8,76% σε ετήσια βάση.
Επίσης σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Μόλις το 4,6% των ληξιπρόθεσμων σε ρύθμιση

Όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τα 106,3 δισ. ευρώ του ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου μόνο το 4,6% ή 4,611 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών τα 26,3 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» χωρίς ωστόσο να διαγράφονται από τα βιβλία της ΑΑΔΕ.

Διαγραφές 12 δισ

Πέρυσι με ρυθμίσεις και κατασχέσεις μπήκαν στον κρατικό κορβανά 2,8 δισ. ευρώ ενώ οι διαγραφές χρεών έφτασαν τα 12 δισ. ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσε τον ΟΣΕ).
Για να περιοριστούν οι «χαμένες» ρυθμίσεις, λόγω καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των οφειλών ακόμα και για μια ημέρα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στη βελτίωση των κανόνων με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δίνοντας τη δυνατότητα πληρωμής και τακτοποίησης των οφειλών εκτός ρύθμισης εντός 3 μηνών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης