Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τα ελληνικά νοικοκυριά - Ποιοι καταβάλλονται στην ώρα τους

Αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τα ελληνικά νοικοκυριά - Ποιοι καταβάλλονται στην ώρα τους
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Σχετικά Άρθρα
Το χάρτη της φορολογικής συμμόρφωσης στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 με κριτήριο την έγκαιρη πληρωμή των φόρων, καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι επιχειρήσεις καθώς σχεδόν 9 στις 10 καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος χωρίς καθυστέρηση ενώ τις χαμηλότερες επιδόσεις παρουσιάζουν τα φυσικά πρόσωπα με το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής να ανέρχεται στο 75,40%.
Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φορολογική συμμόρφωση ανά κατηγορία φόρων προκύπτουν τα εξής:

Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 1,968 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν στο 5ηνο Ιανουαρίου-Μαΐου πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,788 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,83%.

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε στο 5μηνο σε 75,40% καθώς από το συνολικό ποσό του 1,070 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 806 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμειναν απλήρωτα με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τον Μάιο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης ήταν μόλις 57,14%, ωστόσο αυτό που προκαλεί ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών είναι η συνέπεια που θα επιδείξουν οι φορολογούμενοι και κυρίως οι επαγγελματίες με την εξόφληση του φετινού φόρου λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Το ποσό που έχει βεβαιωθεί από την εκκαθάριση έχει φουσκώσει στα 4,5781 δισ. ευρώ ενώ η ημερομηνία πληρωμής για την πρώτη δόση έληξε στις 2 Αυγούστου και η ακολουθεί η δεύτερη μέχρι το τέλος τους τρέχοντος μηνός.

ΦΠΑ: Από τα 7,378 δισ. ευρώ το δημόσιο εισέπραξε τα 5,973 δισ. ευρώ δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 80,96%. Το Μάιο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανέρχονταν σε 1,382 δισ. ευρώ αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δημόσια ταμεία ήταν 1,159 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η ο δείκτης εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε στο 83,87%.

Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιμότητα στο 5μηνο ανήλθε σε 77,46% καθώς από τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ ύψους 884,70 εκατ. που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε ποσό 1,382 δισ. ευρώ. Τον Μάϊο 6.167.304 κατέβαλλαν 164,97 εκατ. ευρώ την ώρα που η συνολική οφειλή ήταν ύψους 213,83 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 77,15% των υπόχρεων πλήρωσε το φόρο στην ώρα του.

Κατά μέσον όρο, το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης στο 5μηνο για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε το 81,88%, δηλαδή 8 στους 10 φορολογούμενους ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στην εφορία. Τα υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας συνεχίζουν να τροφοδοτούν το πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα του δημοσίου το οποίο τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 2,9 δις. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης